Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Carvajal és Vinícius góljával tizenötödik alkalommal is felért a csúcsra a Real Madrid! – videóval

Fináléjához érkezett a Bajnokok Ligája 2023/2024-es kiírása, ahol az volt a kérdés, hogy a Borussia Dortmund másodszor, vagy a Real Madrid tizenötödször emelheti magasba a trófeát.

(Photo by Tom Weller/picture alliance via Getty Images)

Az első veszélyesebb lehetőségre a 14. percig kellett várni, amikor Füllkrug passzából Brandt tudott betörni a tizenhatoson belülre, de a hat méterről leadott lövése nem sikerült túl jól, jócskán elkerülte a bal alsó sarkot. A következő nagy helyzet a 21. percben alakult ki, amikor Hummels indításával Adeyemi lépett ki tökéletes ütemben a leshatárról, de túlságosan kisodródott miután eltolta a labdát Courtois mellett, majd a visszafutó Carvajal blokkolni tudta a lövést. A 23. minutumban aztán Füllkrug szerezhette volna meg a vezetést a Dortmundnak, de a lövése a bal kapufát találta telibe, igaz videózás után érvénytelenítették volna a találatot, mert a támadó centikkel a védelem mögött tartózkodott a passz pillanatában. A 28. percben ismét Adeyemi tudott veszélyeztetni, aki Brandt passza után került ígéretes helyzetbe, de a 11-ről leadott lövését Courtois vetődve hárítani tudta. A szünet előtt újból Courtoisnak kellett védenie, aki Sabitzer távoli jobb alsóba tartó próbálkozását védte, így a felek gól nélküli döntetlennel mehettek a szünetre, de a játékrész képe merőben eltért az előzetesen várthoz képest.

A Real Madrid első nagy helyzeteire a 49. percig kellett várni: előbb Toni Kroos jobb sarokba tartó szabadrúgását védte Kobel, majd az ezt követő szögletnél Carvajal tudott fejelni, de a próbálkozása kevéssel a léc felett szállt el. Az 58. percben Vinícius beadását ismét Carvajal tudta kapura tenni, a lövését azonban Maatsen blokkja lelassította, így Kobelnek nem okozott gondot a hárítás. A Dortmund első nagyobb helyzete ebben a játékrészben a 63. minutumban alakult ki, Adeyemi középre tekert labdáját Füllkrug tudta vetődve a kapura fejelni, Courtois azonban a helyén volt, és védeni tudott. A 69. percben Vinícius beadása okozott riadalmat a Dortmund kapuja előtt, a labda azonban centikkel elszállt Bellingham feje felett, de a kapujából rosszul kimozduló Kobel is fellélegezhetett, a labda ugyanis kevéssel a kapu mellett hagyta el a játékteret. A 74. percben aztán megszerezte a vezetést a Real Madrid, miután Kroos balról beívelt szögletét Carvajal csúsztatta a hosszú sarokba, 0-1! A 77. percben Jude Bellingham le is zárhatta volna a mérkőzést, de a 8 méterről leadott lövésébe az utolsó pillanatban beleért Schlotterbeck, így szögletre gurult a labda. A 80. és a 82. perc között Kobel három nagy védéssel tartotta meccsben a csapatát, aki előbb Kroos szabadrúgását, majd Camavinga távoli tekerését, végül pedig Nacho fejesét védte nagy bravúrral. A 83. minutumban aztán már a Dortmund kapusa is tehetetlen volt: Maatsen adta el a labdát a saját kapuja előterében, majd Bellingham Viníciushoz passzolt, ő pedig a hálóba továbbította a játékszert, 0-2! Az utolsó percekben ugyan mindent megpróbált a Dortmund, de nem jártak sikerrel, így a Real Madrid története során 15. alkalommal ülhetett fel Európa trónjára, Toni Kroos pedig BL-győzelemmel fejezte be a pályafutását a klubfutballban!

Borussia Dortmund – Real Madrid 0-2 (0-0)
Helyszín:
Wembley Stadion Vezette: S. Vincic
Gólszerzők: -ill.
Carvajal (74.), Vinícius (83.)
Sárga lapok: Schlotterbeck (40.), Sabitzer (43.), Hummels (79.)
ill. Vinícius (35.)
Kiállítás:ill.-

Borussia Dortmund: Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Can (Malen 80.), Sabitzer – Sancho (Bynoe-Gittens 88.), Brandt (Haller 81.), Adeyemi (Reus 72.) – Füllkrug Vezetőedző: Edin Terzic

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Rüdiger, Nacho, Mendy – Valverde, Camavinga, Kroos (Modric 86.) – Bellingham (Joselu 85.) – Rodrygo (Militao 90.), Vinícius (Lucas 90+4.) Vezetőedző: Carlo Ancelotti

A mérkőzés összefoglalója: