Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: az Egyesült Államok és Urugay is biztos sikerrel rajtolt – videóval

Az Egyesült Államokban zajló Copa América vasárnapi játéknapján a C csoport mérkőzései közt a házigazda és az egyik nagy esélyes is megkezdte szereplését…

(Photo by John Dorton/ISI Photos/USSF/Getty Images for USSF)

A házigazda Egyesült Államok esélyeshez méltóan, két első félidei találattal 2-0-ra legyőzte a mezőny egyik leggyengébb csapatának számító Bolíviát.

Az amerikaiak semmit nem bíztak a véletlenre, azonnal rámenősen kezdték a mérkőzést. A harmadik percben Christian Pulisic balról a tizenhatos vonaláról tekert védhetetlenül a hosszú felsőbe. A hazaiak ezt követően is lendületben maradtak, a bolíviaiak kizárólag a védekezéssel voltak elfoglalva. A játékvezető egy ideig csak szóbeli figyelmeztetéseket osztott ki, majd az első félóra vége felé négy perc alatt három elkésett bolíviai szabálytalanságot is sárga lappal honorált. Az USA előtt több lehetőség adódott az előny növelésére, végül nem sokkal az első félidő vége előtt Pulisic lekészítéséből Folarin Balogun tudott eredményes lenni. Az első játékrész 2-0-s amerikai vezetéssel ért véget.

Gregg Berhalter csapata a második félidőben is aktívabbnak bizonyult, és számtalan lehetőséget alakított ki az előny növelésére. Az amerikaiak mindkét szélen előszeretettel kerültek a bolíviai védelem mögé, és többször ajtó-ablak helyzetbe kerültek a kapu előtt érkező csatár megjátszásával, de képtelenek voltak újabb gólt szerezni. A félidő derekánál Balogun talált a hálóba, ám a gólpasszt adó T. Weah lesről indult, így nem adták meg a találatot, a csereként beállt Pepi ziccerénél pedig Viscarra védet bravúrral. Menet közben a bolíviaiak erejéből csak egy-egy ellentámadásra futotta, de Turner számára okoztak gondot a próbálkozásaik, így a könnyed amerikai győzelem egy pillanatig sem forgott veszélyben.

Egyesült Államok – Bolívia 2-0 (2-0)
Helyszín: AT&T Stadium, Arlington; Vezette: Maurizio Mariani (olasz)
Gólszerzők: Pulisic (3.), Balogun (43.), ill.
Sárga lapok: McKennie (49.), ill. Justiniano (27.), Villamil (28.), Haquin (31.), Je. Sagredo (90+2.)
Kiállítva:ill.

Egyesült Államok: Turner – Scally, C. Richards, Ream, A. Robinson – McKennie (De La Torre 78.), T. Adams (Musah 46.), Reyna (J. Cardoso 65.) – T. Weah (Aaronson 86.), Balogun (Pepi 65.), Pulisic. Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter.

Bolívia: Viscarra – Je. Sagredo, Haquin, Jo. Sagredo – Justiniano (Cuellar 46.) – D. Medina (Ramallo 46.), Saucedo, Villamil, R. Fernández (R. Vaca 75.) – Menacho (Miguelito 46.), B. Mirand (Algaranaz 68.). Szövetségi kapitány: Antonio Carlos Zago.

 

A Copa América legnagyobb esélyesei közé tartozó Uruguay ugyancsak érvényesítette a papírformát, és 3-1-es győzelmet aratott Panama ellen a vasárnapi játéknapon.

A Celeste a kezdés után rögtön ráerőltette akaratát az ellenfélre, és több kimaradt helyzet után az első negyedóra végén Maximiliano Araújo fordulásból bombázott a hálóba a tizenhatos vonaláról. Marcelo Bielsa csapata egyértelmű fölényben játszott és további helyzeteket alakított ki, azonban Núnezék nem voltak kellően pontosak a kapu előtt, így az első játékrész 1-0-s vezetéssel zárult.

A folytatásban bár Panama egyre inkább igyekezett az egyenlítésért, de az uruguayiak általában megfelelően tartották távol őket a kapujuktól. A dél-amerikai csapat további helyzeteket dolgozott ki, ám sokáig képtelen volt újabb gólt szerezni. A három pont sorsa a találkozó hajrájában dőlt el végleg, amikor a 85. percben egy lecsorgó labdából Darwin Núnez bevitte Uruguay második gólját. A rendes játékidő lejárta után De La Cruz kapu elé ívelt szabadrúgását követően Matías Vina fejesével pedig már 3-0 volt az állás. Panama ennek ellenére nem adta fel és a 95. percben a jobb oldalon felutó Michael Murillo ballal lőtte ki a hosszú sarkot, megszerezve ezzel csapata becsület gólját, de ettől függetlenül az uruguayiak sima győzelemmel rajtoltak.

Uruguay – Panama 3-1 (1-0)
Helyszín: Hard Rock Stadium, Miami Gardens; Vezette: Piero Maza (chilei)
Gólszerzők: M. Araújo (16.), D. Núnez (85.), Vina (90+1.), ill. M. Murillo (90+5.)
Sárga lapok:ill. Welch (69.)
Kiállítva:ill.

Uruguay: Rochet – Nández, R. Araújo (J. Giménez 46.), Olivera (Cáceres 60.), Vina – Valverde (Bentancur 84.), Ugarte, de Arrascaeta (De La Cruz 60.) – Pellistri, Núnez, M. Araújo. Szövetségi kapitány: Marcelo Bielsa.

Panama: Mosquera – M. Murillo, Farina, J. Córdoba, R. Miller, E. Davis – Puma (Gondola 84.), C. Martínez (Welch 65.), Carrasquilla (Ayarza 89.), Barcenas (Lenis 89.) – Fajardo (E. Guerrero 84.). Szövetségi kapitány: Thomas Christiansen.

 

A csoport aktuális állása

Standings provided by Sofascore
Kedd hajnalban utolsóként a D csoport csapatai is bemutatkoznak a tornán, amely alkalmával Kolumbia Paraguay ellen lép pályára, Brazília pedig Costa Ricával játszhat.

A következő játéknap programja

Június 25., kedd, 00:00 Kolumbia – Paraguay NRG Stadium, Houston
Június 25., kedd, 03:00 Brazília – Costa Rica SoFi Stadium, Inglewood

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!