Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: a grúzok legyőzték a pocsékul játszó portugálokat, ezzel ők vannak ott a nyolcaddöntőben – videóval

Zárult a csoportkör az F-csoport utolsó mérkőzéseivel. Portugália, mint a biztos első helyen továbbjutó, Grúziával találkozott. Roberto Martínez egy teljesen felforgatott kezdővel lépett pályára, ami nem működött, ezt pedig a grúzok ki is használták, és megnyerték a meccset, ami azt is jelentette, hogy ott lesznek a nyolcaddöntőben, míg ezzel Magyarország nem.

(Photo by Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images)

Nagyon jól kezdte a találkozót Grúzia, hiszen már rögtön a 2. percben megszerezte a vezetést: António Silva adta el a labdát a felezővonalnál, majd lemaradt a Mikautadze által remekül indított Kvaratskheliáról, aki a bal alsóba lőtt az ötös bal sarka elől. A gól után főleg mezőnyharc folyt, egy kicsit megzavarta a portugálokat, hogy ilyen hamar hátrányba kerültek. A 11. percben Kteisvili lépett oda Conceicaónak, amiért szabadrúgást kapott 28 méterről Portugália. Ronaldo vállalta el, a léc alá szerette volna lőni, de szép mozdulattal Mamardashvili védett. A 21. percben újabb szabadrúgással jöhetett a portugál válogatott, de Joao Félix beadását António Silva mellé fejelte éles szögből. A 24. percben Joao Félix szöglete után Neto beadását Mamardasvili leütötte Silva fejéről, Conceicao meg a bal felső mellé lőtt. A 32. percben Palhinha zseniális emelését Ronaldo a léc fölé vágta az ötös bal sarkáról, miután Kiteisvili blokkolt. A 42. percben egy szép támadás végén Conceicao passzát a bal sarok mellé vágta 15 méterről Palhinha. A 44. percben Joao Félix lőtt a tizenhatos előttről, amit fogott Mamardashvili. A 45. percben Neto lőtte kapura a szögletet, amit Mamardashvilinek kellett védenie, így maradt a grúz előny a szünetre.

A második félidőre nem cseréltek a portugálok, ugyanúgy álltak ki, mint az elsőben. A 47. percben Neto beadását egymásra fejelik a grúzok, a labda Ronaldo elé pattant, aki a földön ülő Dvali hátát találta el, ahonnan a léc fölé pattant a labda. Ezt követően egy szöglet után Danilo Kasia kezére lőtte a labdát, de nem adtak rá tizenegyest. A kipattanót is Danilo lőtte el a jobb alsó mellé, három méterről. A 49. percben Mamardashvili kirúgásával elment a jobb szélen Kakabadze, a beadását Kvaratskhelia 11 méterről ellőtte, de eltörte a labdát, így könnyen fogta Costa. Az 50. percben Dalot 23 méterről a bal felsőt célozta meg Mamardasvili egy nagy vetődéssel elérte a labdát. Az 52. percben Antonia Silva lépett oda Kochorashvilinek a tizenhatoson belül, amiért végül a VAR segítségével büntetőt kapott Grúzia. Mikuadze állt oda a labdához, és nagy erővel a jobb alsó sarokba vágta, ezzel kétgólosra növelve csapata előnyét. A portugálok azonban nem izgulták túl, a 65. percben még Ronaldót is lecserélte Roberto Martínez. A 66. percben Dvali fejelte ki Neto beadását, Conceicao pedig 15-ről a léc fölé lőtt. A 70. percben akár három is lehetett volna a grúzoknak, amikor Kiteisvili passzát Chakvetadze a tizenhatos jobb sarkáról a bal felső mellé lőtt nem sokkal. A következő percek eseménytelenül teltek, mindkét oldalon vezettek támadásokat, de helyzetet nem alakítottak ki. A 85. percben Mikautadze két remek csel után indította Davitasvilit, aki a rövid felső mellé lőtt az ötös bal sarkáról. A 90. percben Nunes a tizenhatos bal sarka elől másfél méterrel emelt a bal felső sarok fölé. A 91. percben járt nagyon közel a szépítéshez a portugálok, amikor Semedo a bal sarok elől kapura tett Joao Félix emelését, de  jobbra vetődve védett Mamardashvilit, a kipattanó pedig Kasiáé lett. A 92. percben Conceicao lövése ment el Ramos és Jota mellett, majd a bal alsó mellett is. A 94. percben még Dalot kissé jobbról a bal felsőbe lőtt volna, de hatalmasat védett itt is Mamardashvili, ezzel lezárva a mérkőzést.

Grúzia – Portugália 2-0 (1-0)
Helyszín: Veltins Arena (Gelsenkirchen) Vezette: Sandro Schärer (svájci)
Gólszerzők: Kvaratskhelia (2.), Mikautadze (57. – büntetőből) ill. –
Sárga lap: Mekvabishvili (85.) ill. Ronaldo (28.), Pedro Neto (44.), Rúben Neves (53.),
Kiállítás: – ill. –

Grúzia: Mamardashvili, Kashia, Dvali, Gvelesiani (Kvirkvelia, 76.), Lochoshvili (Tsitaishvili, 63.), Kakabadze, Kiteishvili, Kochorashvili, Chakvetadze (Mekvabishvili, 81.), Kvaratskhelia (Davitashvili, 81.), Mikautadze. Szövetségi kapitány: 

Portugália: Diogo Costa, Danilo, Inacio, António Silva (Semedo, 66.), Joao Neves (Nunes, 75.), Palhinha (Rúben Neves, 46.), Pedro Neto (Jota, 75.), Dalot, Ronaldo (Goncalo Ramos, 66.), Joao Félix, Conceicao. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez