Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb 2024: Marco Rossi egy pillanatig sem élvezte a tornát

Az Európa-bajnokság csoportkörének végeztével eldőlt, hogy a magyar válogatott csoportja harmadik helyén végezve nem jutott tovább a legjobb 16 csapat közé…

(Photo by Masashi Hara/Getty Images)

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi a csütörtöki napon tartott sajtótájékoztatón összegezte az Európa-bajnokság tapasztalatait:

“Nem beszéltem senkivel a szerdai mérkőzéseket követően, melyekkel megpecsételődött a sorsunk. Három napot csak tétlenül várnunk kellett az eredményekre. Ezen a szinten bárki legyőzhet bárkit, ha egy csapat nem a legjobbját nyújtja. Ezért tudta Georgia felülmúlni Portugáliát, vagy Szlovénia pontot tudott szerezni Anglia ellen.”

“Természetesen csalódottak vagyunk, mert az előző kontinensviadalhoz képest ugyan plusz egy pontot szereztünk, de ugyanúgy kiestünk a csoportkörben” – tette hozzá az olasz szakember.

A szomorúan nyilatkozó 59 éves szövetségi kapitány szerint most nehéz a rövid- vagy hosszútávú jövőről beszélnie, előbb pihennie kell, hogy teljesen kitisztítsa a fejét. Ahogy fogalmazott, egyáltalán nem élvezte az Eb-t, ami elsősorban a rossz rajtnak tulajdonítható, mert így számára sokkal stresszesebb volt, mint a három évvel ezelőtti. Azt pozitívumként értékelte, hogy a svájciak elleni nyitómérkőzés szörnyű első félideje után a válogatott képes volt felállni és a folytatásban jobb teljesítményt nyújtani.

“Remélem, negyven év elteltével sikerül újra kiharcolni a vb-részvételt, de mindenkinek meg kell értenie, hogy nem lehet ennyire rosszul kezdeni. Ezen a szinten ilyen ellenfelekkel szemben, muszáj jól kezdeni és még jobban kell befejezni a sorozatot. De összességében nem akarom kritizálni a játékosokat, mivel megtették, ami tőlük tellett. Azt látni kell, hogy többen nem a legjobb állapotban érkeztek a tornára, ez az egyik oka, hogy nem jutottunk tovább” – fogalmazott Rossi.

Az edző egyetértett azzal, hogy a magyarok közül a harmadik csoportmeccs legjobbjának választott Sallai Roland nyújtotta a legjobb teljesítményt a mostani Eb-n, szerinte a Freiburg támadója megérett arra, hogy tegyen egy lépést előre a karrierjében, de ez nem rajta múlik.

“Nagyon jól futballozott, ő volt a legjobb játékosunk az Eb-n, de sajnos ez sem volt elég továbbjutáshoz” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy bármit változtatna-e utólag, úgy felelt, hogy nagy dolgokat nem, de Loic Nego, Balogh Botond és Horváth Krisztofer sérülése miatt változtathatott volna a keret összetételén, ugyanakkor ez a válogatott teljesítményét összességében nem befolyásolta.

A magyar válogatott két vereséggel és egy győzelemmel fejezte be a szereplését az Európa-bajnokságon.