Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: Bellingham álomgólja után hosszabbításban győzte le Anglia Szlovákiát – videóval

Az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében Anglia Szlovákiával találkozott. A torna nagy esélyeseinek kikiáltott angolok képtelenek voltak eltalálni a kaput, hiába voltak mezőnyfölényben, a szlovákok viszont betaláltak, az előnyt pedig az utolsó előtti pillanatig tartani tudták, de jött Jude Bellingham és megmentette Anglia reményeit. A hosszabbításban pedig már az első percben eldőlt, hogy az angolok lesznek ott a legjobb nyolc között.  

. (Photo by Bradley Collyer/PA Images via Getty Images)

Bár a játék képét tekintve és a mezőnyben Anglia játszott fölényben, Szlovákia sokkal veszélyesebben futballozott. Az 5. percben már jött is egy szlovák helyzet, amikor Hancko indult meg a bal oldalon, majd jól kényszerítőzött Haraslínnalés a visszakapott labdát éles szögből a jobb sarok mellé lőtte. A 8. percben előbb Haraslín lövését mentette Stonesmajd a kipattanót Kucka adta be, de nem a saját játékostársát találta meg a labdával. A 11. percben megint Haraslín indulhatott meg a bal oldalon, betört a tizenhatoson belülre, majd 11 méterről lőtt, de végül a Guéhi lábáról pattant ki a labda. A 24. percben szöglethez jutottak az angolok, ami után Trippier Sakához játszott, a beadását kifejelték, de lecsapott a labdára Mainoo, és 19 méterről nem sokkal lőtt a jobb felső mellé. A 25. percben azonban már vezetett Szlovákia: Strelec adott kitűnő passzt Schranznakaki 6 méterről, a kimozduló kapus mellett a kapu közepébe lőtt. Az angolok egyáltalán nem tudták átjátszani a szlovák középpályát, a felívelések pedig nem találták meg a társakat. Az angol közönség egyre hangosabb fütyülte ki a saját játékosait, hiszen azok még helyzetet se tudtak igazán kialakítani. A 48. percben Foden szögletét a túloldalon Mainoo szedte össze, de a beadását Vavro kifejelte. Anglia egyetlen kaput eltaláló lövés nélkül zárta az első játékrészt, a szlovákok csak eggyel, abból született a gól.

A második félidőben továbbra is az angolok voltak mezőnyfölényben, a szlovákok pedig inkább visszazártak védekezni. Ezt olyan jól csinálták, hogy az angolok szinte alig tudtak a kapujuk elé férkőzni. Az 51. percben Foden talált be a kapuba, de hiába ünnepelt, mivel les miatt érvénytelenítették a találatot. Trippier adta középre a labdát a kapu előtt, de a City támadója megelőzte őt a lövés pillanatában. Az 55. percben ráadásul a szlovákok szerezhettek volna egy lesipuskás gólt, amikor Strelec csapott le egy rossz passzra a felezővonal közelében, majd meglátta, hogy Pickford nem áll a kapujában, így megpróbálkozott egy lövéssel, ami csak kicsivel ment a bal kapufa mellett. Az 59. percben Mainoo próbált betörni a szlovák tizenhatoson belülre, de Kucka megrúgta, így szabadrúgással jöhettek az angolok 18 méterről, amit Foden a sorfalba lőtt. A lesgólig nagyon nyomtak az angolok, de utána nem igazán tudtak támadásokat vezetni. A 78. percre már kicsit jobb volt Anglia, és Foden beadása után Kane fejelhetett 7 méterről ami pár centivel a jobb alsó mellé ment. A legnagyobb esély az egyenlítésre a 81. percben érkezett, amikor A 81. percben Rice vállalt el 24 méterről egy lövést, ami a jobb kapufán csattant, a kipattanót pedig Kane rúgta rá, de ez már gyenge volt. A 87. percben érkezett a meccs második kaput eltaláló lövése, és az első, amit védett egy kapus: Lobotka lőtte kapura igen távolról, amit Pickford fogott meg könnyedén. Az utolsó percekben nagyon nyomtak az angolok, de egyszerűen nem tudták eltalálni a kaput. Már úgy tűnt, hogy itt a vége, amikor a 95. percben jött Bellingham egy hatalmas góllal, és döntetlenre mentette a találkozót: egybedobás után Guéhi csúsztatott meg egy beadást, amit Bellingham 8 méterről, ollózó mozdulattal küldte a bal alsóba. Jöhetett a hosszabbítás!

(Photo by Eddie Keogh – The FA/The FA via Getty Images)

A hosszabbításban nem kellett sokat várni az újabb gólra, hiszen rögtön a 91. percben vezetést szerzett Anglia: egy beadás után Dúbravka röviden ütötte ki a labdát, amit Toney fejelt középre, amire Kane érkezett üresen, és 4 méterről a léc alá fejelt. A gól után látszott, hogy az angolok visszaálltak, a vezetéssel már nem volt nekik olyan sürgős. A 103. percben a szlovákok kerültek helyzetbe, amikor Bénes lőtte élesen a labdát az angol kapu elé, és az érkező Pekarík néhány méterről fölé lőtt. Ezzel ért véget a hosszabbítás első félideje.

A második félidőben Southgate lecserélte a két gólszerzőt, Bellinghamet és Kane-t is, egyértelműen látszott, hogy már csak tartani akarták az eredményt. A 110. percben szabadrúgáshoz jutott Szlovákia 24 méterre az angol kaputól, de Tupta magasan fölé lőtte. Végül már kihúzták az angolok, így ők lehetnek ott a negyeddöntőben.

Anglia – Szlovákia 1-1 (0-1) H.u.: 2-1
Helyszín: Veltins Arena (Gelsenkirchen) Vezette: Halil Umut Meler (török)
Gólszerzők: Bellingham (90+5.), Kane (91.) ill. Schranz (25.)
Sárga lap: Guehi (3.), Mainoo (7.), Bellingham (17.) ill. Kucka (13.), Skriniar (45+1.), Pekarík (77.), Vavro (108.), Gyömbér (114.)
Kiállítás: – ill. –

Anglia: Pickford, Trippier (Palmer, 66.), Guéhi, Stones, Walker, Rice, Mainoo (Eze, 84.), Foden (Toney, 90+4.), Saka, Bellingham (Konsa, 106.), Kane (Gallagher, 106.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Szlovákia: Dúbravka, Pekarík (Tupta, 109.), Vavro, Skriniar, Hancko, Kucka (Bero, 81.), Lobotka, Duda (Bénes, 81.), Schranz (Gyömbér, 90+3.), Haraslín (Suslov, 61.), Strelec (Bozeník, 61.). Szövetségi kapitány: Francesco Calzona