Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Venezuela százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább – videóval

Hétfő hajnalban játszották le a B csoport utolsó fordulójának mérkőzéseit az Egyesült Államokban zajló Copa Américán…

(Photo by Sam Hodde/Getty Images)

A már biztos továbbjutó Venezuela az utolsó csoportmérkőzésén a papírformának megfelelően 3-0-ra legyőzte nullapontos Jamaicát, így százszázalékos teljesítménnyel végzett a B csoport élén.

Az ezúttal fehér mezben pályára lépő Vinotinto akívabban kezdte a mérkőzést, de csak elvétve tudott helyzetbe kerülni. A legközelebb Machis járt a gólhoz, azonban ravasz távoli emelését Waite kapus kitolta a felső sarok elől. Jamaica jól tartotta magát és a mezőnyben egyenrangú ellenfélnek bizonyult, ám az ellenfél kapujára teljesen veszélytelen volt. A venezuelai fölény az első játékrész alatt gólokban nem mutatkozott meg, így az első 45 perc 0-0-val ért véget.

A szünet utáni folytatásban Venezuela néhány perc után megszerezte a vezetést, miután Aramburu bal oldali beadását követően Eduard Bello fejelt közelről a kapuba. Bő öt perccel később a rutinos Salomón Rondón duplázta meg csapata előnyét, kiugrása végén ugyan a kapu előtt lebírkózták őt, ám a labdát még estében be tudta kotorni Waite ketrecébe. A Reggae Boyz a kétgólos hátrány próbálkozott ugyan a szépítéssel, de kósza ellentámadásai nem sok vizet zavartak. Venezuela magabiztosan futballozott és könnyen újabb gólokat szerezhetett volna, sokáig azonban csak kihagyott lehetőségeket jegyzett. Végül a 85. percben Fernando Batista együttese harmadszor is mattolta ellenfelét, amikor K. Andrade indításából Eric Ramírez szerzett ziccergólt. Venezuela így háromból három győzelemmel csoportelsőként jutott tovább és Kanadával játszhat a negyeddöntőben, míg Jamaica befejezte szereplését a tornán.

Jamaica – Venezuela 0-3 (0-0)
Helyszín: Q2 Stadium, Austin; Vezette: Maurizio Mariani (olasz)
Gólszerzők:ill. E. Bello (49.), S. Rondón (56.), E. Ramírez (85.)
Sárga lapok: Hector (89.), ill. Machis (9.)
Kiállítva:ill.

Jamaica: Waite – Harding (K. Anderson 67.), Hector, Pinnock, Bell – Lowe, K. Palmer, Latibeaudiere (R. King 87.) – Cephas (Dixon 46.), Antonio (S. Nicholson 67.), Gray (Marshall 88.) Szövetségi kapitány: Heimir Hallgrimsson.

Venezuela: R. Romo – Aramburu (Makoun 81.), Y. Osorio, Angel, A. González – Y. Herrera (T. Rincón 60.), J. Martínez – E. Bello, Segovia (K. Andrade 74.), Machis (Soteldo 60.) – S. Rondón (E. Ramírez 81.) Szövetségi kapitány: Fernando Batista.

 

A csoport másik mérkőzésén Mexikó és Ecuador nagy csatában gól nélküli döntetlenre végzett egymással, így utóbbi jobb gólkülönbségének köszönhetően a második helyen továbbjutott csoportjából.

A győzelmi kényszerben pályára lépő mexikói válogatott veszélyesebben játszott ellenfelénél, de képtelen volt jelentősebb nyomást helyezni az ecuadori kapura. S. Giménez kósza lehetőségei rendre kimaradtak, miközben Ecuador védelme mindvégig stabil lábakon állt. Az első játékrészben Mexikó nem talált fogást az ellenfélén, így 0-0-ra álltak a csapatok.

A folytatásban ugyan egyre inkább fokozódó Mexikó fölénye, a közép-amerikaiak azonban egyre idegesebben futballoztak és sorban gyűjtötték a sárga lapos figyelmeztetéseket. Már a második játékrész derekánál jártunk, amikor J. Quinones erős távoli lövését A. Domínguez védte bravúrral, az ismétlésből pedig S. Giménez éles szögből a kapufát találta el. Mexikó hiába nyomott, csak elvétve tudott helyzetbe kerülni, ezzel szemben hátul többször kinyíltak és az ellentámadások végén E. Valencia előtt is több komoly lehetőség adódott, de végül Ecuador sem tudott betalálni. A hajrában Mexikó minden követ megmozgatott az egyenlítés érdekében. A jáétékvezető egy alkalommal a pályán büntetőt ítélt a javukra F. Torres megmozdulása miatt, azonban a videofelvételek megtekintése után már nem látott szabálytalanságot. A büntető elmaradt, az egyenlítés nem sikerült. A két négypontos csapat közül Ecuador jutott tovább és a negyeddöntőben a címvédő Argentínával játszhat.

Mexikó – Ecuador 0-0 (0-0)
Helyszín: State Farm Stadium, Glendale; Vezette: Mario Escobar (guatemalai)
Gólszerzők:ill.
Sárga lapok: Montes (5.), J. Sánchez (50.), L. Chávez (73.), Vásquez (82.), Antuna (90+4.), ill. M. Caicedo (43.)
Kiállítva:ill.

Mexikó: J. González – J. Sánchez, Montes, Vásquez, Arteaga (A. Vega 90+1.) – Pineda, L. Romo (E. Sánchez 85.), L. Chávez – Huerta Valera (Antuna 67.), S. Giménez, J. Quinones (Cortizo 86.) Szövetségi kapitány: Jaime Lozano.

Ecuador: A. Domínguez – A. Preciado (A. Hurtado 90.), F. Torres, Pacho, Hincapié – A. Franco, M. Caicedo – K. Rodríguez (Gruezo 76.), Páez (Minda 67.), Sarmiento (A. Mena 76.), E. Valencia. Szövetségi kapitány: Félix Sánchez.

 

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore

A következő játéknapon a C csoport utolsó fordulójában a házigazda Egyesült Államok a százszázalékos Uruguay csapatával meccsel, míg Panama a nullapontos Bolívia ellen harcolhatja ki a továbbjutást.

A következő játéknap programja

Július 2., kedd, 03:00 Egyesült Államok – Uruguay Arrowhead Stadium, Kansas City
Július 2., kedd, 03:00 Bolívia – Panama Inter&Co Stadium, Orlando

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!