Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: Portugália szenvedett, végül büntetőkkel búcsúztatta Szlovéniát!

Gól nélküli rendes játékidőt, majd hosszabbítást követően Portugália Diogo Costa kapus remeklésének köszönhetően végül csak búcsúztatta a hősiesen küzdő, ám a tizenegyeseknél is gólképtelen Szlovéniát.

(Photo by Stu Forster/Getty Images)

 

Egészen hihetetlen, hogy Portugália amilyen jó iramban kezdte a Szlovénia elleni találkozót, úgy “szürkült” bele a 2016-os Európa-bajnokság győztese már az első félidő előrehaladtával is a találkozóba -de ne rohanjunk ennyire előnybe!

Az Eb-csoportkör tekintetében karrierje során először gól nélkül maradó Cristiano Ronaldo érezhetően nagyon gólt akart szerezni, ám az Al-Nassr klasszisának ez sem akcióból, sem rögzített helyzetből (szabadrúgás) nem akart összejönni az első 45 percben – Erre pedig igencsak ráérzett a szlovén közönség, amely nem rettent el attól sem, hogy a CR számára minden bizonnyal az egyik, ha nem a legnagyobb arculcsapásnak számító ‘Messi, Messi’ rigmust vegye elő…

Szlovénia már az első félidőben is főleg a védekezésre összpontosított, a portugálok pedig legközelebb a gólhoz egy Joao Palhinha-lövésnél jártak, ám a Fulham, Bayern Münchenbe tartó középpályása a kapufát találta telibe a félidő utolsó momentumaként.

A szünet után lényegében ott folyattatták a felek, ahol azt korábban abbahagyták: egyre meddőbb portugál fölénnyel, és egy Cristiao Ronaldo – Jan Oblak magán-versenyszámmal, amelyet az Atlético Madrid kapusa nyert, madridi legjobbját idézve, többször is kulcspillanatokban fontos védéseket bemutatva CR kárára.

A még inkább a védekezésre összpontosító, ám ezt valljuk be, hősiesen tevő Szlovénia kis túlzással Benjamin Sesko klasszisában bízhatott, ám az RB Leipzig támadója csupán egy komolyabb lehetőséghez jutott a kapu előtt, az is elrontotta a 60. percben.

Miután a mindent eldöntő találat nem akart megszületni, következhetett a hosszabbítás…

A ráadás első játékrészében Portugália nagyon akart, alaposan benyomta a még mindig kitartó Szlovéniát, amely rengeteget köszönhetett Jan Oblak kapusnak, aki valósággal megbabonázta Cristiano Ronaldot, aki még a büntetőpontról sem tudta bevenni a kapuját a 105. perc legvégén!

A büntető hozadékaként Szlovénia még szövetségi kapitányát, a kiállított Matjaz Keket is elveszítette, ám a meccset kis híján megnyerte, amikor is Pepe eladott labdája után Benjamin Sesko megnyerhette volna a meccset a szlovénoknak a 114. percben, de Diogo Costa kapus óriási bravúrral védeni tudott – Lényegében megmentve csapatát egy még kínosabb eredménytől.

Így jutottunk el a büntetőkig…

Az idegek harcát végül Portugália bírta jobban: Diogo Costa kapus rögtön megfogta az első két szlovén rúgó (Josip Ilicic és Jure Balkovec) büntetőjét, miközben társai közül Cristiano Ronaldo ezúttal már nem hibázott, ahogyan Bruno Fernandes sem… A harmadik sorozatban Benjamin Verbic lába is megremegett, de dicsérjük a portugálok legnagyobb hősévé előlépő Diogo Costát, aki ezúttal is ráérzett a helyes irányra és egy szép vetődéssel védett, megadva a lehetőséget Bernardo Silvának, hogy eldöntse a találkozót – A Manchester City klasszisa pedig el is döntötte azt.

Szlovénia elképesztően közel járt a nagy bravúrhoz, minden dicséret megillet Benjamin Seskóékat, akik hősiesen védekezve kis híján borsot törtek a portugálok orra alá. Portugália végül továbbjutott, és készülhet az ellen a Franciaország elleni negyeddöntőre, amely Belgium ellen korábban láthattuk, hogy szintén messze volt legjobb formájától.

A két sztárcsapat július 5-én, 21:00-kor találkozik majd egymással Hamburgban.

 

Portugália – Szlovénia 0-0 – Büntetők után 3:0 Portugália javára
Deutsche Bank Park (Frankfurt), Vezette: Daniele Orsato (olasz)
Gólszerző: –
Sárga lap: J. Cancelo (107.), R. Martinez (111. -pályán kívül) illetve Drusic (32.), Karnicnik (37.), G. Stankovic (101.), Bijol (106.), Balkovec (107.)
Piros lap: M. Kek (105+1. – a pályán kívül)

Portugália: D. Costa – J. Cancelo (Semedo, 117.), Pepe (R. Neves, 117.), R. Dias, N. Mendes – B. Fernades, Palhinha, Vitinha (D. Jota, 65.) – B. Silva, C. Ronaldo, R. Leao (F. Conceicao, 76.). Szövetségi kapitány: Roberto Martinez

Szlovénia: Oblak – Balkovec, Bijol, Drukusic, Karnicnik – Mlakar (G. Stankovic, 76.), Elsnik (Ilicic, 106.), G. Cerin – Stojanovic (Verbic, 87.) – Sesko, Sporar (Celar, 74.). Szövetségi kapitány: Matjaz Kek