Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: Kolumbia csoportelső lett Brazília előtt – videóval

Szerdára virradóra játszották le a D csoport utolsó fordulójának mérkőzéseit az Egyesült Államokban zajló Copa Américán…

(Photo by Thearon W. Henderson/Getty Images)

A D csoport első helyéről döntő találkozón Kolumbia 1-1-es döntetlent ért el Brazília ellen, így megnyerte a csoportot, míg a brazilok a második helyen jutottak tovább.

A mérkőzés első nagy lehetősége nyolc perc után a kolumbiaiak előtt adódott, amikor J. Rodríguez szabadrúgása a felső lécet súrolva szállt a kapu fölé. A következő percekben a brazilok több ígéretes próbálkozást eresztettek meg, Bruno Guimaraes lapos átlövését C. Vargas még védeni tudta, azonban a 12. minutumban már ő is tehetetlen volt Raphinha bő húsz méterről elvégzett szabadrúgásával szemben. A hátrányba kerülést követően Kolumbia játszott kezdményezőbben, azonban csak kimaradt lehetőségekig jutott, J. Rodríguez ajtó-ablak helyzetben lőtt a kapu fölé, majd D. Sánchez hiába fejelt a kapuba, les miatt nem adták meg a gólját. Mindez nem szegte a “kávékészítők” kedvét, akik egyre inkább ráerőltették akaratukat a brazilokra. A játékrész második felében egyre inkább elszabadultak az indulatok, Raphinha belépője után tömeges lökdösődés alakult ki. A játékvezető ugyan meg tudta fékezni a feleket, továbbra is ideges hangulat uralkodott. Az első félidő ráadásában a kolumbiaiak kiegyenlítettek, J. Córdoba lekészítéséből a jobb oldalt előtetörő Daniel Múnoz volt eredményes.

A szünet után is kiegyenlített, ádáz csata dúlt a pályán, hol az egyik, hol a másik csapat vezetett támadásokat, azonban számottevő lehetőség csak kevésszer alakult ki a kapuk előtt. A második játékrész derekánál Raphina újabb ígéretes szabadrúgása kis híján tévesztett célt, a másik oldal J. Córdoba fejét fogta meg Alisson. A csoportelsőséghez a Selecaónak győzelemre lett volna szüksége, így a hajrában a braziloknak lett egyre sürgősebb a gólszerzés, azonban csak elvétve tudtak helyzetbe kerülni. A  hosszabbításban Andreas Pereira nagy helyzeténél C. Vargas bravúrral hárított, így Kolumbia megőrizte döntetlent, és csoportelsőként a negyeddöntőben Panamával találkozhat, míg Brazília ellenfele Uruguay lesz a folytatásban.

Brazília – Kolumbia 1-1 (1-1)
Helyszín: Levi’s Stadium, Santa Clara; Vezette: Jesús Valenzuela (venezuelai)
Gólszerzők: Raphinha (12.), ill. D. Múnoz (45+2.)
Sárga lapok: Vinícius Júnior (7.), Joao Gomes (27.), Bruno Guimaraes (73.), ill. Machado (25.), Lerma (27.)
Kiállítva:ill.

Brazília: Alisson – Danilo, Militao, Marquinhos, Wendell (Endrick 86.) – Bruno Guimaraes (Douglas Luiz 86.), Joao Gomes (Ederson 73.) – Paqueta (Andreas Pereira 46.) – Raphinha, Rodrygo (Sávio 73.), Vinícius Júnior. Szövetségi kapitány: Dorival Júnior.

Kolumbia: C. Vargas – D. Múnoz, Cuesta, D. Sánchez – R. Ríos (Uribe 76.), Lerma – J. Arias, J. Rodríguez (Carrascal 81.), L. Díaz (Sinisterra 89.) – J. Córdoba (Borré 76.). Szövetségi kapitány: Néstor Lorenzo.

 

A csoport másik mérkőzésén Costa Rica 2-1-re legyőzte Paraguay-t, így előbbi tudott szebben búcsúzni a kontinensviadaltól, utóbbi három vereséggel fejezte be szereplését.

A Cosa Rica-i válogatott az utolsó csoportmeccsén mindent elsöprő kezdést produkált, ugyanis már a hetedik percben kétgólos előnyre tett szert. Gustavo Alfaro legénysége a harmadik percben szerzett vezetést, miután J. Mora középre adásából Francisco Calvo fejelte a hálóba, majd négy perccel később Josimar Alcócer lendületből megeresztett lapos lövése kötött ki a kapuban. A viharos kezdés után nehezen tért magához Paraguay, amely ugyan próbálkozott támadásokat vezetni, de képtelen volt veszélybe kerülni az első félidő hátralévő részében. Costa Rica a korán megszerzett biztos előny birtokában magabiztosan futballozott és stabilan védekezett. Az első játékrész kétgólos Costa Rica-i előnnyel ért véget.

A térfélcserét követően mindössze tíz perc telt el, amikor Paraguay szépíteni tudott, egy gyors támadás végén Ramón Sosa egy erős lövéssel vette be Sequeira ketrecét. Ezt követően az Albirroja még nagyobb elánnal próbálkozott, azonban Encisóék további próbálkozásai rendre elkerülték az ellenfél kapuját. A legközelebb ismét R. Sosa állt az egyenlítéshez, éles szögből azonban csak a kapufát találta el. Paraguay hiába próbálkozott, nem tudták megoldhatatlan feladat elé állítani az ihletett formában védő Sequeira kapust, így Costa Rica visszaverte a támadásokat és egygólos győzelemmel megszerezte a csoport harmadik helyét.

Costa Rica – Paraguay 2-1 (2-0)
Helyszín: Q2 Stadium, Austin; Vezette: Yael Pérez (argentin)
Gólszerzők: Calvo (3.), J. Alcócer (7.), ill. R. Sosa (55.)
Sárga lapok: J. Alcócer (16.), Galo (82.), Contreras (85.), ill. Alderete (28.), Almirón (34.), R. Sosa (48.)
Kiállítva:ill.

Costa Rica: Sequeira – Mitchell, J. Vargas, Calvo – Dosman, Galo, Brenes (Bran Flores 78.), J. Mora (Cascante 88.) – Madrigal (Contreras 78.), J. Alcócer – J. Campbell (B. Zamora 68.). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro.

Paraguay: Morinigo – Velazquez (I. Ramírez 74.), Balbuena, Alderete, N. Giménez – Bobadilla (D. González 83.), Villasanti (Kaku 74.) – Almirón (Caballero 46.), Enciso, R. Rosa – Bareiro (Á. Romero 46.). Szövetségi kapitány: Daniel Garnero.

 

A csoport végeredménye

Standings provided by Sofascore
A Copa Américán befejeződtek a csoportkör küzdelmei. A szerdai napon szünnap lesz, csütörtökön pedig Argentína és Ecuador csörtéjével indulnak a negyeddöntők.

A negyeddöntők programja

Július 5., péntek, 03:00 Argentína – Ecuador NRG Stadium, Houston
Július 6., szombat, 03:00 Venezuela – Kanada AT&T Stadium, Arlington
Július 7., vasárnap, 00:00 Uruguay – Brazília Allegiant Stadium, Las Vegas
Július 7., vasárnap, 03:00 Kolumbia – Panama State Farm Stadium, Glendale

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!