Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: Joao Felix elhibázott büntetője véget vetett a portugálok és CR Eb-álmainak!

A pénteki nap második negyeddöntőjén gól nélküli rendes játékidőt, valamint kétszer tizenöt perc hosszabbítást követően Franciaország büntetőkkel búcsúztatta Portugáliát!

(Photo by Alex Grimm/Getty Images)

 

A franciák a sárga lapok miatt eltiltott Adrien Rabiot nélkül, kisebb változtatásokat eszközöltek a találkozó előtt. Bekerült például Eduardo Camavinga a kezdőcsapatba, ahogyan Randal Kolo Muani is szerepet kapott Kylian Mbappé és Antoine Griezmann oldalán a támadósorban.

A találkozót Portugália kezdte jobban, az első félidőben igen aktív Rafael Leaonak is köszönhetően, aki okozott bőven gondot a francai védelem jobb oldalán. Sok mindent elmond a találkozóról azonban, legalábbis a helyzetek minőségéről, hogy a meddő portugál labdabirtoklási fölény közepette egy-egy átlövéssel veszélyeztettek igazán a felek: portugál oldalon Bruno Fernandes megpattanó lövése; a franciák részéről The Hernandez középre tartó lökete okozott minimális riadalmat.

Mintha túlságosan is a biztonságra játszott volna mindkét csapat, a minőségi támadójátékra nem igen ügyelve.

A szünet után úgy tűnt, nem sokat változik a játék képe, a gól nem igazán volt benne ugyanis egyik csapat játékában sem – Igaz ez még akkor is, ha jóval több lehetőség adódott mindkét fél előtt. portugál oldalon például a játékrész elején Bruno Fernandes lövésénél kellett nagyot védeni Mike Maignan kapusnak; míg a túloldalon Diogo Costa nyerte a Kolo Muanival szembeni csatát.

Ahogy telt az idő, jöttek a cserék is, akik közül Ousmane Dembelé pályára lépése hozott új színt a francia csapat játékába: a PSG szélsője több jó elfutással és lövéssel is veszélyeztetett.

A rendes játékidő végén mindét apu előtt adódott még némi izgulni való: kezdjük azzal, hogy William Saliba vetette bele magát az üresen maradó Bernardo Silva mintegy 12-13 méterről leadott lövésébe; majd a túloldalon Ngolo Kanténak jött meg a lövőkedve, erőtlenül; majd a hosszabbítást két Kantéhoz hasonlóan sikertelen Mbappé kísérlet zárta le – Következhetett a hosszabbítás!

A ráadás rögtön egy, a második félidőben szinte láthatatlan Cristiano Ronaldo által kihagyott helyzettel indult, majd visszatért a korábbi medrébe. A hosszabbítás két félidejének fő eseménye, hogy Kylian Mbappé nem tudta folytatni a játékot, miután kellemetlenül “belenézett” egy fejesbe, ez pedig láthatóan komoly fájdalmakat okozott korábbi sérülése okán.

A második 15 percben Joao Felix veszélyeztetett hasonlóan korán, mint CR az elsőben, és szintén pontatlanul. A nem túl eseménydús ráadás legvégére egyszer még felpörögtek az események, ám gól már nem esett.

A büntetőrúgást a franciák kezdték, akik közül az első két rúgó, Ousmane Dembele és Youssouf Fofana egyaránt betalált, csak úgy mint a másik oldalon Cristiano Ronaldo és Bernardo Silva. A harmadik körben jött el az első hiba: a franciáktól lövő Jules Kounde kíméletlen volt; Joao Felix viszont a bal kapufára helyezett…

A folytatásban Kylian Mbappé sem lőhette volna jobban az őt váltó Bradley Barcola büntetőjét; ám mivel Nuno Mendes is kíméletlen volt, folytatódott tovább az idegek harca.

Az utolsó körben Theo Hernandez és Diogo Costa nézett farkasszemet egymással, miután az előző körben háromszor is büntetőt hárító portugál kapustól nem remegett meg a francia balhátvéd lába, így Franciaország jutott az elődöntőbe.

A végletekig kiélezett találkozót úgy abszolválták a franciák, hogy továbbra sem szereztek akció-gólt az Eb-n, ám így is készülhetnek a spanyolok elleni július 9-ei elődöntőre.

A portugálok szomorkodhatnak, élükön az Eb-n többször is megénekelt, újra elképesztő energiákat mozgósító Pepével, valamint az utolsó Európa-bajnokságán pályára lépő Cristiano Ronaldoval.

 

Portugália – Franciaország 0-0 (0-0) – Büntetők után: 3-5 Franciaország javára
Volksparkstadion (Hamburg), Vezette: Michael Oliver (angol)
Gólszerző: –
Sárga lap: Palhinha (79.) illetve Saliba (84.)
Piros lap:

Portugália: D. Costa – J. Cancelo (N. Semedo, 74.), R. Dias, Pepe, N. Mendes – Vitinha (M. Nune, 119.), Palhinha (R. Neves, 90+2.), B. Fernandes (F. Conceicao, 74.) – B. Silva, C. Ronaldo, R. Leao (J. Felix, 106.). Szövetségi kapitány: Roberto Martinez

Franciaország: T. Hernandez, Saliba, Upamecano, Koundé – Camavinga (Y. Fofana, 91.), Tchouameni, Kanté – Griezmann (O. Dembele, 67.)  – Kolo Muani (M. Thuram. 86.), Mbappé (Barcola, 106.). Szövetségi kapitány: Didier Deschamps