Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: változtatott az UEFA a gólkirályi verseny szabályain!

Változást jelentett be az UEFA a gólkirályi címet illetően, ugyanis a jelenleg zajló Európa-bajnokságon nem a korábban megszokott szabályok szerint fogják kiosztani ezt az elismerést.

(Photo by James Gill – Danehouse/Getty Images)

Az UEFA bejelentette, hogy a korábbi tornákhoz képest eltérő módon, ezúttal a gólpasszok és a lejátszott játékpercek sem fognak szerepet játszani a gólkirályi címben. A döntő előtt jelenleg hat játékos áll három szerzett góllal: Dani Olmo (Spanyolország), Cody Gakpo (Hollandia), Georges Mikautadze (Georgia), Harry Kane (Anglia), Jamal Musiala (Németország) és Ivan Schranz (Szlovákia). Ebből a hatosból a régi szabályok szerint Dani Olmo állna a legjobban, akinek a 3 gólja mellé 3 gólpassza is van, de az UEFA változtatása alapján ez már nem jelent semmit a mostani cím kapcsán. Érdekesség, hogy három évvel ezelőtt Cristiano Ronaldo és Patrick Schick is 5-5 góllal zárt, de a gólkirályi címet végül a portugál nyerte meg, mert volt egy asszisztja is a tornán.

A beszámolók szerint amennyiben a vasárnapi fináléban sem Olmo, sem Kane nem talál be, illetve senki más nem szerez háromnál több gólt, akkor a hatos holtverseny értelmében hat játékos fog díjat kapni. A 2012-es Európa-bajnokság óta egyébként a három lőtt gól a legkevesebb a gólkirályi címért folytatott harcban, de 12 évvel ezelőtt végül Fernando Torres jött ki győztesen, mert ő szerezte a legkevesebb játékperc alatt a három gólját.