Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az Eb után búcsúzik a spanyol válogatottól, az év végén pedig teljesen visszavonul Jesus Navas – HIVATALOS

Bejelentette visszavonulását a spanyol labdarúgó-válogatott és a Sevilla 38 éves védője, Jesus Navas.

(Photo by Michael Regan – UEFA/UEFA via Getty Images)

A spanyol válogatott hátvédje, Jesus Navas bejelentette, hogy a vasárnapi, Anglia elleni Európa-bajnokság döntőjét követően visszavonul a nemzetközi futballtól, és az év végén teljesen befejezi játékos pályafutását.

A 38 éves játékos tagja volt a 2010-es világbajnokságot és a 2012-es Európa-bajnokságot megnyerő spanyol válogatottnak, az idei Eb-n pedig háromszor lépett pályára, ezzel pedig ő lett a legidősebb játékos, aki Spanyolországot képviselte egy nagy tornán.

Navas szombaton megerősítette döntését a spanyol nemzeti csapat döntő előtti sajtótájékoztatóján, amikor a válogatott csapatkapitányát, Alvaro Moratát dicsérte:

“Morata azt mondta nekem, hogy itt az ideje, hogy beszéljek, mivel ez az utolsó meccsem a spanyol válogatottban.”

A Sevilla játékosa azzal folytatta, hogy a klubkarrierje “már eldőlt”, és “ezekben a nehéz pillanatokban is segíteni fog a klubnak” azzal, hogy 2024 december végéig játszik a spanyol csapatban, mielőtt befejezi játékos-pályafutását.

“Izgatott vagyok mindazért, amit a labdarúgásban és a válogatottban tettem. 38 évesen itt lenni egyedülálló és hihetetlen”

– tette hozzá a spanyol védő.

Navas 15 éves válogatottsága alatt 56 alkalommal lépett pályára a spanyol nemzeti csapatban. 2009 novemberében, egy Argentína elleni barátságos mérkőzésen mutatkozott be, és háromszor szerepelt a 2010-es világbajnokságon, többek között csereként a döntőben, amikor Spanyolország hosszabbításban 1-0-ra legyőzte Hollandiát, és ezzel először lett világbajnok. Navas további három alkalommal lépett pályára a 2012-es Európa-bajnokságon, és egyszer be is talált. A 2014-es világbajnokságra nem került be a keretbe, és ezt követően közel öt évig nem kapott meghívót, mielőtt 2019 márciusában visszatért volna a csapatba a 2020-as Eb selejtezősorozatára. Navas 2020 és 2023 között újabb három évig volt távol a válogatottól, mielőtt tavaly visszahívták volna a Nemzetek Ligája elődöntőjére és döntőjére. A Sevilla csapatkapitánya mindkét mérkőzésen játszott, amikor Spanyolország büntetőkkel legyőzte Horvátországot, és megnyerte a tornát. Helyet kapott Luis de la Fuente 2024-es Eb-keretében, és ő volt a csapatkapitány az Albánia elleni utolsó csoportmérkőzésen – 12 évvel az utolsó nagy tornán való szereplése után.

Navas májusban “életre szóló” szerződést írt alá a Sevillával, és 2024 decemberéig meghosszabbította a játékosszerződését. Visszavonulását követően a klubon belül fog szerepet vállalni.

17 éves sevillai pályafutását egy négyéves Manchester Citynél töltött időszak szakította meg. A spanyol csapatban és négyszer nyert Európa-ligát, kétszer pedig Király-kupát.