Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Copa América: a címvédő Argentína a kihívó Kolumbiával csap össze a döntőben

Magyar idő szerint vasárnapról hétfőre virradóra a címvédő Argentína Kolumbia ellen vívja az Egyesült Államokban zajló Copa América döntőjét…

(Photo by Buda Mendes/Getty Images)

A Copa América döntőjébe a címvédő argentin válogatott és a kihívó Kolumbia egyaránt magabiztos menetelés végén jutott be.

Mindkét finalista veretlenül jutott el idáig, egy-egy kivételtől eltekintve valamennyi mérkőzésüket megnyerték a tornán. A döntő felé vezető úton az argentin válogatott a negyeddöntőt tizenegyesrúgásokkal vette Ecuador ellen, míg Kolumbia négy győzelem mellett egyetlen alkalommal, a Brazília elleni utolsó csoportmeccsen osztozott meg a pontokon.

Argentína a dél-amerikai kontinensviadal történetének legsikeresebb országa, miután – Uruguayjal holtversenyben – 15 alkalommal végzett eddig az élen, emellett 14 ezüst- és öt bronzérmet gyűjtött. A tornán évtizedeken át körmérkőzéses rendszer volt, mióta klasszikus egymeccses döntőt rendeznek, azóta Argentína két finálét nyert meg és négyet vesztett el. 1993-ban Mexikót, a legutóbbi, 2021-es Copán pedig Brazíliát múlta felül, emellett kétszer Brazíliától (2004, 2007), kétszer pedig Chilétől (2015, 2016) kapott ki a fináléban, a négyből három esetben tizenegyesrúgásokkal maradt alul.

Ezzel szemben Kolumbia egy-egy első és második helyezés mellett ötször végzett a dobogó harmadik fokán. 1975-ben még az oda-visszavágós döntőt vesztette el Peru ellen, miután a harmadik meccsen maradt alul, az eddigi egyetlen végső győzelem alkalmával pedig a 2001-es hazai rendezésű torna döntőjében Mexikót múlta felül. A 23 évvel ezelőtti nagy siker óta a kolumbiaiak most először jutottak be újra a döntőbe, azóta 2016-ban és 2021-ben harmadikok, 2004-ben negyedikek voltak.

Az argentin csapatot a sérülése után újra kiváló formában játszó Lionel Messi vezeti, míg Kolumbia élére az újra a legszebb napjait idéző formában futballozó James Rodríguez állt.

A két csapat 42 egymás elleni mérkőzéséből 25-ször argentin győzelem született, Kolumbia kilenc alkalommal diadalmaskodott, nyolcszor döntetlenre végeztek a felek. 2022 februárjában Argentína 1-0-ra legyőzte Kolumbiát, amely a Tricolor eddigi utolsó veresége volt.

Kolumbia azóta 28 mérkőzést veretlenül vívott meg, abból 25 meccset már a regnáló argentin szövetségi kapitány, Néstor Lorenzo vezetésével játszott. Az argentin válogatott szintén kiváló formának örvend, hiszen a Szaúd-Arábia elleni vb-vereségtől számítva 25 mérkőzésből csak egyet vesztett el, az Uruguay elleni vb-selejtezőt tavaly novemberben.

Az egyenes kieséses szakasz eddigi mérkőzéseivel ellentétben, amennyiben a döntőben a 90 perc döntetlennel ér véget, kétszer 15 perces hosszabbítást tartanak, és csak ezt követően jönnek tizenegyesek.

A Copa América döntőjét hétfőre virradóra, magyar idő szerint hajnali két órától rendezik a Miami Gardensben található Hard Rock Stadiumban.

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!