Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: Gareth Southgate hisz az álmokban, de a saját kezükben van a sorsuk Spanyolország ellen a döntőben

Ma este játsszák Berlinben a 2024-es németországi Európa-bajnokság döntőjét Berlinben az Olimpia Stadionban. Az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Gareth Southgate szerint

 (Photo by Michael Regan – UEFA/UEFA via Getty Images)

Gareth Southgate, Anglia szövetségi kapitánya a Spanyolország elleni Európa-bajnokság döntője előtt arról beszélt, hogy “hisz az álmokban”.

Az angol férfiválogatott az 1966-os világbajnokság óta nem nyert nagy tornát, de Berlinben esélye van arra, hogy véget vessen ennek a negatív sorozatnak. Southgate tagja volt annak a csapatnak, amelyik 1996-ban hazai pályán elbukta az Európa-bajnokságot, ráadásul az ő elhibázott büntetője biztosította be Németország számára a döntőbe jutást, mielőtt a Wembley Stadionban a trófeát is a magasba emelhették a németek.

Vasárnap Anglia Németországban megnyerheti a címet, de amikor megkérdezték, hogy hisz-e a sorsban, Southgate azt mondta:

“Nem hiszek a tündérmesékben, de az álmokban igen. Voltak nagy álmaink, és éreztük ezeknek a fontosságát, de ezeket a dolgokat meg is kell valósítani. A sors úgy hozta, hogy a késői bekapott gólok és a büntetők miatt nem mi vagyunk a favoritok. Holnap meg kell valósítanunk az álmainkat. A mi kezünkben van a sorsunk, és a mi teljesítményünk a legfontosabb.”

A vasárnapi játéknap egyben esélyt ad arra is, hogy ez a játékosgeneráció helyrehozza a három évvel ezelőtti hibát, amikor Anglia az Európa-bajnokság döntőjében büntetőkkel kikapott Olaszországtól.

“Sokunknak a döntő után megszakadt a szíve az eredmény miatt, és mindig hosszú út vezet vissza oda, ahol most tartunk”

– mondta Harry Kane a válogatott csapatkapitánya.

“Minden elismerésem a fiúknak, hogy most ott tartunk, ahol tartunk, és ez sokat elmond a csapat rugalmasságáról. Azt hiszem, amikor elveszítesz egy döntőt, mindig nehéz kitörölni az emléket. Mindig igyekszem tanulni a nehéz időkből, de azóta sok minden történt klubszinten és nemzetközi szinten is, de izgatottan várom, hogy újra ott legyek a pályán egy ilyen mérkőzésen.

Southgate nagyon szeretné, ha csapata arra használná ezeket a rossz emlékeket, hogy ne féljen a kudarctól.

“Ezek a nehéz éjszakák megtanítottak arra, hogy a futball olyan gyorsan változhat, és a különbség a győzelem és a vereség között olyan kicsi, hogy ez több nézőpontból nézek az életemre. Vannak a futballnál nagyobb dolgok is. De a futball csodálatos életet adott nekem, beutaztam a világot, játékosként képviseltem a hazámat, és nyolc éven át vezetni a hazámat edzőként a legnagyobb megtiszteltetés, amit csak kaphattam. Szóval nem félek holnap, mert csapatként nagyon erősek vagyunk, és ha nem félünk a vereségtől, akkor nagyobb esélyünk van a győzelemre.”

Angliát és Southgate-et a torna során súlyos kritikák érték a teljesítményük módja , de a legutóbbi mérkőzéseken javultak, és a Hollandia elleni 2-1-es győzelemmel az elődöntőben könnyen lehet, hogy a legjobb futballt játszották Németországban.

“Izgatottan várjuk a kihívást. A csapat egyértelműen fejlődött az elmúlt hetekben, óriási jellemet, rugalmasságot mutatott, kiváltság volt velük dolgozni minden nap az edzőpályán, és remek környezetben dolgozhattunk. Most már sok tapasztalatunk van a nagy meccseken, és ezekben a pillanatokban nem kell túl sokat mondani a játékosoknak, a lényeg, hogy a részletek is rendben legyenek. Nem csak arról van szó, hogy kimegyünk és focizunk, ezeken az estéken meg kell bizonyosodnunk arról, hogy mindent jól csinálunk.”