Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: hat játékos lett holtversenyben a torna gólkirálya

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát a 2024-es Európa-bajnokság döntőjében vasárnap este Berlinben. A tornán végül rendhagyó módon hat játékos is gólkirály lett. 

(Photo by Dan Mullan/Getty Images)

A 2024-es Európa-bajnokság gólkirályi címe hatfelé oszlott, miután a vasárnapi, Spanyolország és Anglia közötti döntőt követően hat játékos is három góllal zárt a tabella élén.

A berlini döntő előtt az angol Harry Kane, a spanyol Dani Olmo, a szlovák Ivan Schranz, a grúz Georges Mikautadze, a német Jamal Musiala és a holland Cody Gakpo is három góllal állt holtversenyben az élen, és végül közöttük is oszlott meg az Eb Aranycipője.

A 2008-as Európa-bajnokságtól egészen a 2020-asig az döntött a gólkirály kilétéről, hogy ki adta a legtöbb gólpasszt a legtöbb gól mellett. 2021-ben így előzte meg Cristiano Ronaldo a cseh Patrik Schicket. Az UEFA azonban július 12-én erősítette meg, hogy ha két vagy több játékos fejezi be a tornát úgy, hogy együttesen a legtöbb gólt szerezték, akkor a díjat megosztják. Ha a régi rendszer szerint döntenek, akkor idén Olmo lett volna az Aranycipő tulajdonosa, aki a három gólja mellett két asszisztot is kiosztott.

A döntőben két olyan játékos is ott volt, akik eddig két gólt szereztek, az angol Jude Bellingham és a spanyol Fabian Ruiz, ám egyikük sem talált be. Azonban a háromgólosokok közül sem Kane, sem Olmo nem tudott hozzátenni a fináléban szerzett találataihoz. Az angol csatárt a 61. percben cserélték le, miután nem igazán tudott hatást gyakorolni a játékra. Bár Olmo három egymást követő mérkőzésen betalált, a negyedik már nem jött össze, azonban a jelenléte mégis érezhető volt. A spanyolok végül 2-1-es győzelmet arattak.