Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Euro 2024: Rodri lett a torna legjobb játékosa, Lamine Yamal pedig a legjobb fiatal

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Spanyolország 2-1-re legyőzte Angliát a 2024-es Európa-bajnokság döntőjében vasárnap este Berlinben. Nem történt meglepetés, hogy a győztes spanyol válogatott adta a torna legjobbjait.

(Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto via Getty Images)

A spanyol válogatott középpályása, Rodri lett az Európa-bajnokság legjobb játékosa, csapattársa, Lamine Yamal pedig a torna legjobb fiatal játékosa címét nyerte el.

A 28 éves Rodri a torna során nemzetének hét mérkőzéséből haton kezdett, és csak a csoportkör utolsó mérkőzését hagyta ki, amelyet Spanyolország 1-0-ra nyert meg, miután már kvalifikálta magát a legjobb 16 közé. A Manchester City játékosa az egész 2024-es Európa-bajnokságon meghatározó szerepet töltött be válogatottjában, sőt, a legjobb tizenhat közé jutásért a Grúzia elleni győzelem alkalmával gólt is szerzett. Rodrit az Anglia ellen döntő szünetében  egy sérülés miatt le kellett cserélni, miután az első félidőben fájdalmat érzett a combhajlítójában, maj a Real Sociedad játékosa, Martin Zubimendi váltotta. Rodri díjazása egy sikeres klubszezont koronáz meg, miután a Cityt a Premier League bajnoki címéhez segítette. Az egyetlen vesztes mérkőzése, ahol klubja vagy hazája színeiben játszott a szezon során, a Manchester United elleni FA-kupa-döntő volt május végén.

(Photo by Jürgen Fromme – firo sportphoto/Getty Images)

A Barcelona támadója, Yamal – aki négy asszisztot osztott ki a tornán – lett az Eb legjobb fiatalja, amelyet annak a 22 éves vagy annál fiatalabb játékosnak ítélnek oda, aki a legjobb teljesítményt nyújtotta. A támadó szombaton ünnepelte 17. születésnapját. A Barcelona csapattársa, Pedri, aki a Németország elleni negyeddöntő során sérült meg, a 2020-as Eb-n nyerte el a díjat.

Spanyolország a döntőben Nico Williams és Mikel Oyarzabal góljaival 2-1-re nyer Anglia ellen. Luis de la Fuente csapata korábban a házigazda Németországot és a torna előtti favorit Franciaországot is legyőzte a vasárnapi berlini döntőbe vezető úton.