Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A francia szövetség panaszt tesz az argentin játékosok Copa America-győzelme után elhangzott „rasszista” skandálása miatt

Ahogy arról beszámoltunk, a Chelsea középpályása, Enzo Fernandez levideózta, amint az argentin játékosok a Copa Américán aratott győzelmük után rasszista rigmusokat énekelnek Franciaországról. Az esetre most reagált a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnöke, aki jogi lépéseket tesz az ügyben.

(Photo by Carmen Mandato/Getty Images)

A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) közölte, hogy jogi lépéseket fog tenni az argentin játékosok „elfogadhatatlan, rasszista és diszkriminatív” skandálása miatt, ami a vasárnap esti Copa America-siker után hangzott el.

Az FFF hozzátette, hogy elnöke, Philippe Diallo felszólította a FIFA és az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) kollégáit – Gianni Infantinót és Claudio Fabian Tapiát -, hogy reagáljanak a „megdöbbentő, a sport és az emberi jogok értékeivel ellentétes megjegyzésekre”.

Argentína sikeresen megvédte Copa America-címét azzal, hogy a vasárnapi döntőben 1-0-ra legyőzte Kolumbiát egy hosszabbításban szerzett Lautaro Martinez-gólnak köszönhetően. Az argentin középpályás, Enzo Fernandez Instagram-fiókján a döntő után közzétett felvételeken ő és csapattársai rasszista rigmusokat énekeltek Franciaországról.

Argentína a 2022-es világbajnokság döntőjében büntetőpárbajban győzte le a franciákat, és a dél-amerikai ország néhány szurkolója azon a tornán egy olyan dalt énekelt a mérkőzés előtt és után, amelyben az hangzik el, hogy “a francia játékosok mind Angolából származnak”, és belefűzték Kylian Mbappét is arra utalva, hogy a francia támadó állítólag kapcsolatban volt Ines Rau transznemű modellel.

„A Francia Labdarúgó-szövetség elnöke, Philippe Diallo a leghatározottabban elítéli azokat az elfogadhatatlan rasszista és diszkriminatív megjegyzéseket, amelyek a francia válogatott játékosai ellen hangzottak el a Copa Americán aratott győzelem után az argentin csapat játékosai és szurkolói által énekelt és a közösségi médiában egy videóban közvetített dal kapcsán”

– áll az FFF keddi közleményében.

„A sport és az emberi jogok értékeivel ellentétes, megdöbbentő megjegyzések súlyosságával szembesülve az FFF elnöke úgy döntött, hogy közvetlenül felszólítja argentin kollégáját és a FIFA-t, és jogi panaszt nyújt be rasszista és diszkriminatív jellegű sértő megjegyzések miatt”.

A FIFA, az AFA és a CONMEBOL – a Copa Americát szervező dél-amerikai labdarúgó-szövetség még nem reagált a történtekre.