Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Gibraltár panaszt tett az UEFA-nál Spanyolország “rendkívül provokatív és sértő” Eb-ünneplése miatt

A gibraltári szövetség bepanaszolta a spanyol szövetséget amiatt, amiért az Európa-bajnokságot megnyert válogatott játékosai az országuk szuverenitását sértő énekeket skandáltak az ünneplés során.

(Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

A Gibraltári Labdarúgó-szövetség panaszt nyújtott be az európai labdarúgást irányító UEFA-hoz a spanyol válogatott játékosainak “rendkívül provokatív és sértő” ünneplése miatt az Európa-bajnokság megnyerése után.

A spanyol válogatott hétfőn győzelmi parádét tartott Madridban, és a város Cibeles terénél gyűlt össze, ahol a játékosok a szurkolók előtt a színpadon ünnepelték a sikert, miután az előző nap 2-1-re legyőzték Angliát az Eb-döntőben.

A közösségi médiában azonban elterjedt egy felvétel, amin a Manchester City középpályása, Rodri – akit a torna legjobb játékosának választottak – a színpadon mikrofonhoz lépett, és azt skandálta:

“Spanyol, Gibraltár spanyol!”

– utalva az Ibériai-félsziget déli csücskében lévő félszigetre, amely jelenleg brit terület.

A nevezett eset videón:

Gibraltár 1713-ban került brit irányítás alá, miután az angol-holland erők kilenc évvel korábban, a spanyol örökösödési háborúban elfoglalták a félszigetet Spanyolországtól. A lakosság 1967-ben népszavazáson utasította el a spanyol szuverenitást, 2002-ben pedig a Spanyolország és az Egyesült Királyság közötti megosztott szuverenitást. Spanyolország azonban még mindig igényt tart a félsziget feletti szuverenitásra.

Gibraltárt 2013 májusában az UEFA teljes jogú tagként ismerte el, és még abban az évben az UEFA úgy döntött, hogy a nemzetek közötti “érzékenység” miatt Gibraltárt és Spanyolországot a nagy tornák selejtezőcsoportjaiban nem sorsolja össze.

Spanyolország hétfői ünneplését követően a gibraltári szövetség “rendkívül provokatívnak és sértőnek” minősítette a skandálásokat.

“A szövetség ma reggel panaszt tesz az európai labdarúgás irányító testületéhez, az UEFA-hoz az elfogadhatatlan, Gibraltárral kapcsolatos skandálások és énekek miatt, amelyeket a spanyol férfi válogatott játékosai énekeltek az Európa-bajnokság megnyerése után. A labdarúgásban nincs helye az ilyen jellegű viselkedésnek”

– állt a gibraltári szövetség nyilatkozatában.

Az ügy most valószínűleg az UEFA fegyelmi testülete elé kerül. A Spanyol Labdarúgó-szövetséget még nem kommentálja a történteket.