Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Egy év után távozott posztjáról Mexikó szövetségi kapitánya – HIVATALOS

A Copa América csoportkörében kieső Mexikó menesztette szövetségi kapitányát a torna után…

(Photo by Steph Chambers/Getty Images)

A mexikói labdarúgó-szövetség bejelentése értelmében nem folytatja munkáját Javier Lozano a mexikói válogatott szövetségi kapitányaként.

A korábban az U21-es válogatottat irányító 46 éves szakember tavaly júniusban vette át a felnőtt válogatott vezetését. Lozano az első nagy tornáján tavaly megnyerte a CONCACAF Arany-kupát Mexikóval, majd kiharcolta a Copa Américán való szereplés jogát a CONCACAF Nemzetek Ligájában. A közelmúltban befejeződött 16 csapatos kontinensviadalon azonban a csapat képtelen volt továbbjutni a csoportból.

Lozano az elmúlt bő egy év alatt összesen 21 mérkőzésen irányította a válogatottat, amely a vezetésével tíz találkozót nyert meg és hetet vesztett el négy döntetlen mellett.

A kiszivárgott híresztelések értelmében a szövetség marasztalta volna Lozanót és stábját, de a 2026-os – részben hazai rendezésű – világbajnokságig egy nagyobb tapasztalattal rendelkező kapitány irányította volna a csapatot, majd Lozanóék vették volna vissza a gyeplőt a 2030-as vb-ig. Lozano az ajánlat mérlegelése után annak elutasítása mellett döntött, így távozik a válogatott éléről.

A mexikói szövetség elfogadta Lozano döntését és megköszönte erőfeszítéseit, majd arról számolt be, hogy szeretné a lehető legerősebb csapatot kiállítani a 2026-os világbajnokságon, de a projektnek célja a 2030-as és a 2034-es vb is, és terveik szerint az új rövid, közép- és hosszú távú célokat augusztus elejéig határozzák meg és jelentik be.

A beszámolók szerint a válogatottat korábban 2001 és 2002, valamint 2009 és 2010 között már vezető Javier Aguirre lehet a favorit a poszt újbóli betöltésére.