Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Olimpia: Spanyolország hosszabbításban győzte le a házigazdát a döntőben – videóval

A csütörtöki és a pénteki napon rendezték meg a végső helyosztókat a párizsi olimpiai játékok férfi labdarúgó-tornáján…

(Photo by Justin Setterfield/Getty Images)

Az olimpiai labdarúgó-torna döntőjében Spanyolország hosszabbításban 5-3-ra legyőzte a házigazda Franciaországot a Parc des Princes-ben.

Az első tíz perc végén a házigazda ragadta magához az előnyt, miután egy eladott labdára Enzo Millot csapott le az ellenfél tizenhatosán belül, és elemi erővel leadott lövését Tenas nem tudta hárítani. Nem sokáig örülhetett azonban a párizsi publikum, mert kisvártatva Baena bejátszásából Fermin López lapos lövésével egyenlítettek a hispánok. Sőt, néhány perccel később a Barcelona fiatal középpályása ismét megvillant, Fermin López egy közeli kipattanó értékesítésével pedig már a spanyolokat juttatta vezetéshez. Ezzel pedig még nem volt vége a spanyol perceknek, kisvártatva Álex Baena balról a tizenhatos előteréből végzett el szabadrúgást, és tekert védhetetlenül a sorfal felett a hálóba. A spanyolok tíz percen belül három gólt szerezve fordították meg a döntő állását, és a szünetben 3-1-es előnyt birtokoltak. A Thierry Henry vezette francia válogatott a második félidőben mindent megpróbált, de sokáig képtelen volt feljebb zárkózni. Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt viszont Olise tekert a kapu elé egy szabadrúgást, amelyet Maghnes Akliouche sodort tovább a kapuba, így a házigazda egyetlen gólra felzárkózott. A véghajrá elképesztő izgalmakat tartogatott, a franciák mindent egy lapra feltéve rohamoztak, és a rendes játékidő ráadásában kiharcoltak egy büntetőt, melyből Jean-Philippe Mateta kiegyenlített. A spanyoloknak akár rögtön lehetett is volna rá válaszuk, azonban Turrientes csak a felső lécet találta el, így hosszabbításra került sor. A kétszer 15 perces túlóra első felvonásának hajrájában ismét a spanyolok kerültek lépéselőnybe, egy nagyszerű támadás végén Bernabé kiugratásából Sergio Camello volt eredményes. A hazaiak mindent megtettek az egyenlítésért, de nem tudtak újból visszajönni a meccsbe, a legvégén Tenas kapus a saját tizenhatosáról végrehajtott kidobással indította el Sergio Camellót, aki a ziccert góllal lezárva döntötte el végleg az olimpiai bajnoki cím sorsát.

Spanyolország az 1992-es barcelonai sikerét követően másodszor szerzett olimpiai aranyérmet férfi labdarúgásban.

Franciaország – Spanyolország 3-5 (1-3, 3-3, 3-4, 3-5)  – hosszabbítás után
Gólszerzők: Millot (11.), Akliouche (79.), Mateta (90+3. – büntetőből), ill. F. López (18., 25.), Baena (28.), Camello (100.)

A csütörtöki bronzmérkőzésen két észak-afrikai csapat egymás elleni mérkőzésén Marokkó a vártnál jóval simábban, 6-0-ra diadalmaskodott Egyiptom ellen, így Hakimiék végeztek a torna harmadik helyén. A találkozó eleinte még kiegyenlítetten alakult, azonban az első játékrész derekánál a marokkóiak megszerezték a vezetést, Abde Ezzalzouli a gólja után pedig három perccel egy gólpasszt is kiosztott Soufiane Rahiminek, így hamar két góllal elléptek. A fordulást követően nem sokkal Bilal El Khannouss Marokkó harmadik gólját is megszerezte, majd Soufiane Rahimi szállította önmaga második, csapata negyedik találatát, mellyel végképp eldőlt a bronzérem sorsa. Marokkó örömfocit játszott, az egyiptomiak pedig lélekben feladták a mérkőzést. A gólzápornak azonban még nem volt vége, az utolsó húsz percen belül a duplázó Rahimi lekészítéséből Akram Nakach volt eredményes, majd a hajrában a csapatkapitány Achraf Hakimi alakította ki a 6-0-s végeredményt.

Egyiptom – Marokkó 0-6 (0-2)
Gólszerzők:ill. Ezzalzouli (23.), Rahimi (26., 64.), El Khannouss (51.), Nakach (73.), Hakimi (87.)