Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Fontos bejelentést tett jövőjével kapcsolatban Ilkay Gündogan! – hivatalos

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő FC Barcelona rutinos középpályása, nevezetesen Ilkay Gündogan közösségi felületein keresztül tudatta, hogy többet nem lép pályára a német válogatottban…

(Photo by Eric Alonso/Getty Images)

Ilkay Gündogan is bejelentette visszavonulását a német nemzeti csapattól, a Barca klasszis középpályása tehát a 2024-es Európa-bajnokság negyeddöntőjében viselte utoljára a címeres mezt Spanyolországgal szemben, mely végül megnyerte a tornát Angliával szemben. Gündogan emellett csapatkapitányként vezethette társait a hazai rendezésű Eb-n, aki az alábbi szavakkal, gondolatokkal búcsúzott a válogatottságtól:

Tisztelt német futball! 

Néhány hét gondolkodás után arra a döntésre jutottam, hogy ideje befejeznem a válogatott pályafutásomat. Büszkén tekintek vissza hazám 82 nemzetközi mérkőzésére – ezt a számot elképzelni sem mertem, amikor 2011-ben bemutatkoztam a felnőtt válogatottban. Számomra a legnagyobb megtiszteltetés az volt, hogy a hazai rendezésű Európa-bajnokságon kapitányként vezethettem a csapatot! Ennyi év után sikerült újra büszkévé tenni a nemzetet – nagyon boldoggá tesz, hogy ebben én is részt vehettem (…). Köszönöm minden szurkolónak, alkalmazottnak, edzőnek és csapattársnak, akik elkísértek ezen az úton.

Megtiszteltetés volt! 

Köszönöm, Németország!  

Ilkay Gündogan sérülés miatt lemaradt a 2014-es világbajnokságról, melyet Németország nyert meg, de a 2016-os Európa-bajnokságon szintén nem tudott részt venni. Pályára lépett azonban így is két vb-n (2018, 2022) és két Eb-n (2021, 2024). Klubszinten komoly sikereket ért el a Borussia Dortmunddal és a Manchester Cityvel egyaránt. A BVB tagjaként volt bajnok, Német Kupa-győztes, míg a City játékosaként öt bajnoki címet, két FA-kupát, négy Ligakupát zsebelt be, illetve egyszer a Bajnokok Ligáját is elhódította társaival. Gündogan jelenleg a Barcelonát erősíti, ahol szintén meghatározó alaknak számít.