Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Játékossors: döntött jövőjéről a Juventustól távozó Wojciech Szczesny! – hivatalos

Döntött a jövőjéről a rutinos lengyel hálóőr, nevezetesen Wojciech Szczesny. A nyár elején már felröppentek azok a hírek, melyek szerint a Juventus nem számol vele a 2024/2025-ös szezontól. Nagyon sokáig úgy tűnt, hogy Szczesny a szaúdi ligába igazol, ám ez nem történt meg, időközben pedig a Juve közös megegyezéssel felbontotta a szerződését. A lengyel portás a mai nap folyamán bejelentette, hogy nem folytatja tovább karrierjét…

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Wojciech Szczesny (@wojciech.szczesny1) által megosztott bejegyzés

Bejelentette visszonulását a 34 esztendős Wojciech Szczesny, akivel néhány hete bontott szerződést a Juventus. A rutinos lengyel hálóőr hét szezont húzott le a torinói gárda színeiben, mellyel számos sikert ért el. Pályafutása során megfordult még az Arsenalban, kölcsönben a Brentfordban és az AS Romában is. Szczesny az alábbi szavakkal, gondolatokkal emlékezett meg a karrierjéről:

“2006 júniusában elhagytam szülővárosomat, Varsót, hogy egy álommal csatlakozzak az Arsenalhoz és a futballból éljek. Nem sejtettem, hogy ez egy életre szóló utazás kezdete lesz. Nem sejtettem, hogy a világ legnagyobb játszhatok és 84 alkalommal képviselhetem hazámat. Nem sejtettem, hogy nemcsak a játékból fogok megélni, hanem a játék az életem lesz. (…) Kemény nap a mai. A testem úgy érzi, kész a kihívásokra, de a szívem már nem. Úgy érzem itt az ideje, hogy minden figyelmemet a családomnak szenteljem, a csodálatos feleségemnek, Marinának és a két gyönyörű gyeremekünknek, Liamnek és Noelinának. Ezért úgy döntöttem, hogy visszavonulok a profi futballtól. Az utazás vége az elmélkedés és a hálaadás ideje. Nagyon sok embernek kell köszönetet mondanom, de ezt megpróbálom személyesen. De nektek, rajongóknak külön köszönettel tartozom, hogy velem voltatok ezen az úton. A támogatásért és a kritikáért, a szeretetért és a gyűlöletért, mert a futball legszebb és legromantikusabb részei ti vagytok. Nélkületek semmi értelme nem lenne! Köszönöm! (…)”

Wojciech Szczesny a 2009/2010-es idényben debütált az Arsenal legjobbjai között egy West Brom elleni Ligakupa mérkőzésen. A 2010/2011-es szezon második felétől az “Ágyúsok” első számú kapusa lett, ezt követően pedig hosszú évekig vele kezdődött az együttes névsora. A 2014/2015-ös kiírás folyamán idővel kikerült a kapuból, majd 2015-2017-ig már az AS Románál védett kölcsönben. Az Arsenalban összesen 181 tétmérkőzésen állt a kapuban, ezeken 194 gólt kapott, 72 találkozón pedig érintetlen maradt a hálója. A Juventus 2017 nyarán lecsapott rá, az első évében ritkábban kapott lehetőséget Buffon mellett, majd a legendás olasz kapus távozásával a “Zebrák” első számú portása lett. Mindent egybe véve 252 találkozón védte a Juve kapuját, 233 gólt kapott, 103 alkalommal pedig érintetlen maradt a hálója. Az Arsenal tagjaként nyert két FA-kupát, míg a Juventus játékosaként három bajnoki címet és három Olasz Kupát zsebelt be. A lengyel válogatottban 84-szer lépett pályára 2009 és 2024 között, megfordult négy Eb-n (2012, 2016, 2021, 2024) és két vb-n (2018, 2022). 

Borítókép: (Photo by Maciej Rogowski/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)