Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NL: Ronaldo rekordgóljával verték a portugálok a horvátokat, Svájc kettős emberhátrányban kapott ki Dániától – videóval

Elindult a 2024/25-ös szezon Nemzetek Ligája, melynek 1. csoportjában Portugália Horvátországot fogadta, míg a 4. csoportban Svájc pedig Dánia vendége volt.

 (Photo by Zed Jameson/MB Media/Getty Images)

1. csoport:

Nagyon jól kezdték a portugálok a mérkőzést, mivel már a 7. percben megszerezték s vezetést: Dalot vette át a labdát a kapu előterében és szépen lőtt a kapu közepébe. A 22. percben Cristiano Ronaldo érkezett eresztett meg egy óriási lövést a bal alsó sarok irányába, ám Livakovic időben reagált és briliáns védést mutatott be. A 34. percben azonban már összejött Ronaldónak a gól: Nuno Mendes adott be középre egy tökéletes labdát, amit az Al-Nasszr támadója belsővel, kapásból lőtt a kapuba közvetlen közelről. Ez volt CR 900. karriergólja. Az első játékrészben azonban még érkezett gól, egy portugáltól, azonban rossz kapuba, így szépítettek a horvátok: az első gól szerzője, Dalot botlott bele a labdába, ami róla pattant be saját kapujába. A 44. percben még Pedro Neto mutatott be szép lövést, a labda azonban kipattant a felső lécről.

A második félidőben kicsit jobban játszott Horvátország. A 49. percben Gvardiol érkezett jól egy szögletre a kapu előterében, fejesét azonban bravúrral védte a kapus. A portugálok is próbálkoztak, főleg távoli lövésekkel, de ezek pontatlanok voltak. A 67. percben Dalot mentett hatalmasat, ám támaszkodás közben a karjához ért a labda, amiért nem adott büntetőt a játékvezető, hiába reklamáltak a horvátok. A 76. percben Matanovic sprintelt a kapu elé egy beadásra, de lövése hajszálnyival elkerülte a kapu jobb oldalát.  A hajrában jöttek előre a horvátok. A 81. percben Perisic beívelést küldött a kapu elé, amit ismét Matanovic fejelt kapura, de a labda elszállt a kapu jobb oldala mellett. A 91. percben  Kramaric találta el a bal oldali oldalhálót, és bár a végén kicsit ráijesztettek a portugálokra, az egyenlítés már nem jött össze.

Portugália – Horvátország 2-1 (2-1)
Helyszín: Estádio da Luz (Lisszabon) Vezette: Halil Umut Meler (török)
Gólszerzők: Dalot (7.), Ronaldo (34.) ill. Dalot (41. – öngól)
Sárga lap: – ill. Modric (72.)
Kiállítás: – ill. –

Portugália: Diogo Costa, Inacio (António Silva, 77.), Rúben Dias, Nuno Mendes, Dalot, Vitinha (Gonçalves, 90.), Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Ronaldo (Jota, 87.), Leao (Neves, 46.), Pedro Neto (Semedo, 46.). Szövetségi kapitány: Roberto Martínez

Horvátország: Livakovic, Pongracic (Caleta-Car, 46.), Gvardiol, Sutalo, Baturina (Matanovic, 61.), Modric (P. Sucic, 77.), Kovacic, Sosa, Jakic (Perisic, 77.), Kramaric, Pasalic (L. Sucic, 61.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Az 1. csoport aktuális állása:

Standings provided by Sofascore

4. csoport

Az első félidőben többet birtokolta Svájc a labdát, de Dánia valamivel veszélyesebb volt a kapura, igaz nem sokkal, mert nagy helyzet nem igazán történt az első félidőben. A legnagyobb ziccer a 37. percben érkezett, amikor Dolberg vette át a kapu előtt a labdát, de a jobb alsó sarokba tartó lövést Kobel hatalmas bravúrral hárította. Végül gól nélkül vonultak szünetre a csapatok.

A második félidő egy kiállítással indult, amikor egy azonnali piros lappal kiállította Elvedit, miután az 50. percben utolsó emberként lerántotta Nelssont, ezzel emberhátrányba került Svájc. Ezt azonban nem nagyon tudták kihasználni a dánok. A 72. percben Wind betalált a hálóba, azonban a játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt. Végül csak a 82. percben sikerült érvényes gólt szereznie Dániának, amikor Skov Olsen kiváló keresztlabdája pontosan érkezett Dorgu elé, aki a bal alsó sarkokba vágta azt. A 87. percben már 9 emberre fogyatkozott a svájci csapat, amikor Xhaka is megkapta a második sárga lapját. Ezt azonban már tényleg kihasználták a dánok, hiszen a 92. percben kétgólosra növelték az előnyüket: Skov Olsen passza után Höjbjerg lőtt kapura a tizenhatosról és bevágta a labdát a kapu bal alsó sarkába, ezzel pedig lezárta a mérkőzést.

Dánia – Svájc 2-0 (0-0)
Helyszín: Parken Stadion (Koppenhága) Vezette: Siebert (német)
Gólszerzők: – ill. Dorgu (82.), Höjbjerg (90+2.)
Sárga lap: Grönbaek (23.), Höjbjerg (83.), Hjulmand (83.), Vestergaard (90+4.) ill. Widmer (47.), Xhaka (83.), Akanji (83.), Embolo (86.)
Kiállítás: – ill. Elvedi (50.), Xhaka (87.)

Dánia:  Schmeichel, Vestergaard, Nelsson (Dorgu, 81.), Andersen, Hjulmand (Nörgaard, 90+1.), Höjbjerg, Kristiansen, Bah, Dolberg (Wind, 62.), Eriksen (Damsgaard, 62.), Grönbaek (Skov Olsen, 81.). Szövetségi kapitány: Lars Knudsen

Svájc: Kobel, Akanji, Rodríguez, Elvedi, Xhaka, Freuler, Aebischer (Amdouni, 90+1.), Widmer (Omeragic, 65.), Embolo (Duah, 90+1.), Vargas (Wüthrich, 56.), Rieder (Zakaria. 65.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin

Az 4. csoport aktuális állása:

Standings provided by Sofascore