Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A belga klub magyar sportigazgatója anyagi okokból nem tud az NB I-ből igazolni játékosokat

Az évek óta Belgiumban dolgozó magyar szakember egy tartalmas interjúban súlyos kritikát fogalmazott meg az NB I-es csapatok működésével kapcsolatban…

( Photo by Tomas Sisk / Photo News via Getty Images)

A belga élvonalbeli OH Leuven sportigazgatójaként tevékenykedő Csepregi György a Büntetőnek adott interjúban többek közt arról is beszélt, hogy véleménye szerint nem működnek megfelelően az NB I-es csapatok:

“A csúcsfizetés nálunk havi 67 000 euró, de ez a bruttó összeg, 33-35 000 euró marad belőle a játékosnál. Ez magas bérnek számít, de ha megnéznénk, hogy mennyit keresnek a futballisták Magyarországon, nincs az a pénz, hogy ide tudjam hozni őket. Pedig a mi tulajdonosunk dollármilliárdos. Iszonyatos fizetések vannak otthon. Ha a klubok nem kezdenek el a fenntartható gazdálkodásra törekedni, és játékosokat értékesíteni, óriási bajba kerülhetnek. Ha nem kapnak észbe, tartok tőle, hogy több magyar klub el fog tűnni. Egyszerűen nem fér a fejembe, hogy nem tűnik fel otthon sokaknak, hogy a kluboknak el kellene tudni tartani magukat a piacról. Amikor fiatalon Magyarországon futballoztam, ugyanezeket a köröket futottuk, pedig az 30 éve volt.”

“Túl sok gyerek kerül be az elitképzésre, az akadémiára. Ha egy magyar utánpótlás-csapatban van 20 játékos, abból öt lesz futballista. Nálunk Belgiumban fordított az arány, pedig a cicázás, labdatartás és a többi gyakorlat ugyanaz Bruges-ben, mint Budapesten. Ha 20 játékosból 15 gyengébb alapképességű, akkor az öt jónak le kell lassulnia az ő szintjükre. Lassul a játékos reakcióideje, a játéka, és ha külföldre kerül, nem tudja felvenni a gyorsabb ritmust” – osztotta meg véleményét a sportvezető a képzésbeli különbségekről.