Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2026: Kolumbia visszavágott a Copa döntőjéért Argentínának – videóval

Magyar idő szerint keddről szerdára virradóra újabb fordulót bonyolítottak le a 2026-os világbajnokság dél-amerikai selejtezőzónájában…

(Photo by Eurasia Sport Images/Getty Images)

Két hónappal az idei Copa América döntőjét követően Kolumbia és Argentína újra találkozott egymással, és a “kávékészítők” odahaza 2-1-es győzelmet arattak a kontinens- és világbajnoki címvédő ellen. Noha az argentinok eleinte többet támadtak, az igyekezet ellenére kevés lehetőséget tudtak kialakítani a hazai kapu előterében. Bő tíz perc eltelteltével a sikeres letámadás végén J. Álvarez le tudta szerelni C. Vargas kapust, azonban a tizenhatoson kívülről éles szögből leadott lövése célt tévesztett. Az első negyedóra végén egy szépen végig játszott gyors támadás végén De Paul bombázott nem sokkal a felső léc fölé. A játékrész második felében Kolumbia is egyre többet támadott, és a 25. percben J. Rodríguez szöglet utáni bejátszását Yerson Mosquera bólintotta közvetlen közelről a hálóba. Az első félidő hajráját ismét megnyomták az argentinok, de Li. Martínez közeli lövését blokkolták, La. Martínez kísérlete pedig elkerülte a kaput egy-egy szöglet után. A fordulást követően Nicolás González szerzett labdát a kolumbiai térfélen, melyet végig vitt és közelről a hálóba helyezett. Negyedóra elteltével Otamendi a tizenhatoson belül eltalálta Munoz lábát, az így megítélt büntetőt James Rodríguez biztos lábbal értékesítette, és újra előnyhöz juttatta Kolumbiát. A hátrányba kerülő argentin válogatottnak az utolsó félórában több lehetősége is adódott volna az egyenlítésre, azonban La. Martínez próbálkozásai rendre kimaradtak, a legvégén pedig Kolumbia is szerezhetett volna újabb gólokat, de végül egy góllal nyertek a hazaiak. A veretlen Kolumbia felkapaszkodott a második helyre két ponttal a listavezető argentinok mögé.

Kolumbia – Argentína 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Mosquera (25.), J. Rodríguez (60. – büntetőből), ill. N. González (48.)

 

Óriási meglepetésre a kontinens leggyengébb csapatának tartott Bolívia 2-1-es győzelmet aratott Chile vendégeként a keddi játéknapon. Az eddig csak hazai pályán, magaslati körülmények között pontot szerző La Verde az első negyedóra végén Carmelo Algaranaz jóvoltából szerezte meg a vezetést egy kontra után. A sokáig meddő mezőnyfölényben futballozó hazai csapat vitatott körülmények közt egyenlített, ugyanis Lampe kapus jelezte, hogy megsérült, az általa szabadon hagyott játékszert pedig Eduardo Vargas összeszedte és az üres kapuba gyalogolt vele. A veterán bolíivai portást kisvártatva le is kellett cserélni, miközben csapata egy ellentámadás végén visszavette a vezetést, Miguelito talált be az ötösön belülről. Chile hiába támadott többet, képtelen volt érdemi lehetősége kialakítani, így az újabb hazai vereséggel a kilencedik helyen egyre messzebb sodródik a kvalifikációtól, ám Bolívia a szeptemberi két meccsen gyűjtött hat pontjával már kilenc ponttal bír.

Chile – Bolívia 1-2 (1-2)
Gólszerzők: E. Vargas (39.), ill. Algaranaz (13.), Miguelito (45+1.)

 

Ugyancsak szerdára virradóra Ecuador minimális különbséggel, 1-0-ra diadalmaskodott a nyeretlen sereghajtó Peru ellen. A kezdményezőbben futballozó Ecuador az első félidőben még nem talált fogást az ellenfelén, és a hazai helyzetek ellenére az első játékrész gól nélküli döntetlennel ért véget. A fordulást követően tíz percet sem kellett várni a gólra, A. Franco beadásából Enner Valencia juttatta közelről a hálóba a labdát. A fölényben játszó hazai gárda több gólt ugyan nem szerzett, de egy találattal is be tudta gyűjteni a három pontot, a közelmúltban kinevezett Sebastián Beccacece első győzelmét ünnepelhette az ecuadori válogatott élén.

Ecuador – Peru 1-0 (0-0)
Gólszerző: E. Valencia (54.), ill.

A selejtezősorozat aktuális állása

Standings provided by Sofascore

 

A dél-amerikai kvalifikációból az első hat helyezett automatikusan kijut a következő világbajnokságra, míg a hetedik helyen végző csapat pótselejtezőt fog játszani a részvételért.

A 8. forduló eredményei

Kolumbia – Argentína 2-1
Chile – Bolívia 1-2
Ecuador – Peru 1-0
Venezuela – Uruguay 0-0
Paraguay – Brazília 1-0

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!