Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: kikapott az AS Monaco vendégeként a Barca! – videóval

A Bajnokok Ligája első fordulójának, csütörtöki záró játéknapján a legnagyobb meglepetést az FC Barcelonát hazai pályán legyőző AS Monaco könyvelhette el; miközben egy másik francia csapat, a Brest történelmi sikert ünnepelhetett.

(Photo by Neal Simpson/Allstar/Getty Images)

 

AS Monaco – FC Barcelona 2-1 (1-1)
Stade Louis II stadion, Vezette: A. Lindhout (holland)
Gólszerzők: Akliouche (16.), Ilenikhena (72.) illetve Y. Lamal (28.)
Sárga lap: Ben Seghir (30.), L. Camara (36.), Zakara (90+2.), Balogun (90+6.) illetve I. Martinez (75.), H. Flick (79. -pályán kívül), Baldé (85.), Raphinha (85.)
Piros lap: E. Garcia (11.)

Monaco: Kohn – Singo, Kehrer, Salisu, Vanderson (Mawissa Elebi, 88.)- L. Camara (Golovin, 46.), Zakaria – Akliouche, Minamino (Balogun, 69.), Ben Seghir (Caio Henrique, 69.) – Embolo (Ilenikhena, 59.). Vezetőedző: Adi Hütter

Barcelona: ter Stegen – Kounde, Cubarsi (F. Torres, 80.), I. Martinez, Baldé (A. Fati, 88.) – E. Garcia, Casado, Pedri (P. Torre, 84.)- L. Yamal (G. Martin, 80.), Lewandowski (Dominguez, 80.), Raphinha, Vezetőedző: Hansli Flick

 

A spanyol bajnokságban nagyszerűen, hibátlan teljesítménnyel kezdő katalánok nagy reményekkel vágtak neki a Bajnokok Ligája új idényének. A Barca esélyesként utazott az AS Monaco otthonába, azonban a várakozások ide vagy oda, hamar rémálomszerűvé vált a meccs Hansli Flick csapata számára: Eric Garciát durva belépője miatt ugyanis már a 11. percben kiállították.

Hátrányban mintha vérszemet kapott volna a Monaco, alaposan a Barca fölé nőtt, ráadásul hamar megszerezte a vezetést Maghnes Akliouche remek egyéni alakítását követően.

A vezetés tudatában sem állt visszább a hazai csapat, amely kontrollálta a találkozót, miközben a Barcának úgy tűnt leginkább a gyors ellentámadásokkal lehet keresnivalója… Vagy az egyéni villanásokban! Utóbbi kategóriában Lamine Yamal – ki más (?) – lépett elő, akinek 16 méterről leadott inkább pontos, mint erős lövése utat talált a hazaiak kapujába!

A bekapott gól némiképp ‘megfogta’ a Monacot, amelynek lendülete alábbhagyott, és mintha  emberelőnyben is engedett teret ezt követően ellenfelének.

A fordulást követően a “hercegségbeliek” visszavették a kezdeményezést, ezzel együtt a találkozó irányítását is, egyre több helyzetig jutottak, mígnem a a 72. percben a leshatárról kilépő, mindössze 18 esztendős George Ilenikhena első monacói találatával újra meg is szerezték a vezetést.

Az egyenlítés után nem sokat mutató Barca újra nehéz helyzetben találta magát, ráadásul a katalánok variációs lehetőségeiről sok mindent elmond, hogy Hansli Flick a 19 esztendős Sergi Dominguezt, valamint a 22 esztendős Gerard Martint küldte pályára a hajrára, a változtatások után a támadósorba vezényelve Alejandro Baldét is… A folytatásban a Barca már nem tudott változtatni, némielg hitehagyottá is vált, ám mivel a Monaco sem zárta le végleg a találkozót – a VAR is visszavont egy, a játékvezető által megadott büntetőt -, a katalánok bizakodni bizakodhattak, ám ezúttal már senki nem lépett elő egy villanással vendég részről.

Az AS Monaco 14 nyeretlen találkozó után tudott nyerni a Bajnokok Ligájában, teljesen megérdemelten.

 

 

Brest – Sturm Graz 2-1 (1-1)
Stade de Roudourou stadion, Vezette: N. Walsh (skót)
Gólszerzők: Magnetti (23.), Sima (56.) illetve E. Fernandes (45+1. -öngól)
Sárga lap: Sima (37.), M. Camara (64.), Ajorque (85.) illetve Horvat (21.), M. Johnston (22.), Gorenc Stankovic (59.), Gazibegovic (83.)
Piros lap: Lavalee (89. -második sárga lappal, Sturm Graz)

Brest: Bizot – Amavi (Haidara, 84.), S. Coulibaly, Chardonnet, Lala – Magetti, E. Fernandes (Doumbia, 71.), M. Camara (J. Martin, 71.) – Sima (Pereira Lage, 84.), Ajorque, Faivre (Del Castillo, 62.). Vezetőedző: Eric Roy

Sturm Graz: Scherpen – Gazibegovic, Aiwu, Wutrich (M. Johnston, 10.), Lavalee – Horvat (Yalcouye, 46.), Kiteishvili (A. Camara, 78.), Gorenc Stankovic – Boving, Biereth (Yarimci, 78.), Jatta (Zvonarek, 60.). Vezetőedző: Christian Ilzer

 

Története első európai kupamérkőzését amellett, hogy stílusosa na Bajnokok Ligájában kezdte a Brest, hamar megszerezte első gólját is a nemzetközi porondon a francia csapat: egészen pontosan a 23. percben, Hugo Magnetti szép átlövésgóljával.

Az első félidő hátralévő részében leginkább mezőnyben gyűrték egymást a felek, a kapuk nem igazán forogtak veszélyben – Érezhetően ez a Brest-nek nem volt ellenére. Egy újabb váratlan fordulatot azonban még hozott az első 45 perc, hiszen egy veszélyes vendég támadás végén a menteni igyekvő, balszerencsés Edemilson Fernandes öngóljával egyenlíteni tudott a vendég csapat.

A második félidőben nem sokat változott a játék képe, még akkor sem, amikor a Brest újra visszavette a vezetést az 56. percben, Abdallah Sima jóvoltából.

Miután a franciák már nem tették meg az a szívességet, hogy újra kiengedjék az előnyt a kezükből, a végére megfogyatkozó Sturm Grazban pedig nem volt annyi erő, hogy újra felálljon hátrányból, a Brest így történelme első európai kupamérkőzésén, stílusosan, győzelmet ünnepelhetett.

 

A Bajnokok Ligája állása egy kör után:

Standings provided by Sofascore