Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Liga Profesional: a Vélez Sarsfield tört az argentin bajnokság élére – KÖRKÉP

Továbbra is rendkívül szorosan alakul az argentin bajnokság (Liga Profesional) folyamatban lévő kiírása…

(Photo by Rodrigo Valle/Getty Images)

Az argentin bajnokság idei második, Liga Profesional elnevezésű sorozatában az élvonalbeli mezőny 28 csapata minden ellenfelével egy mérkőzést játszik, és a 27 forduló végeztével hirdetnek végeredményt.

A bajnokság élére a Vélez Sarsfield állt, amely kiváló formát kapott el az utóbbi időben. A Liga Profesional júliusi folytatása óta a Fortín tízből kilenc bajnokit kapott gól nélkül nyert meg egyetlen döntetlen mellett, miközben Gustavo Quinteros csapata több kiütéses győzelmet is aratott. A góllövőlista élére a bombaformában lévő Braian Romero állt, aki kilenc találata mindegyikét ezen tízmeccses széria alatt szerezte, csapattársa, Claudio Aquino pedig hét góljával harmadik a rangsorban. A kék-fehéreknek minden esélyük megvan arra, hogy több mint tíz év után újra bajnoki címet ünnepeljenek.

A korábbi éllovas Huracán visszacsúszott a második helyre, miután a mezőny utolsó veretlen csapata a közelmúltban kétszer is kikapott, így hatpontos hátrányba került az új listavezetővel szemben. Hozzájuk hasonlóan a Talleres Córdoba és az Unión Santa Fé ugyancsak 27 pontos, miután mindketten értékes három pontot gyűjtöttek be a legutóbbi fordulóban hazai pályán.

Az Atlético Tucumán a legutóbbi két meccse elvesztésével hátrált az ötödik helyre, a River Plate pedig számtalan döntetlen után két értékes sikerrel is csak a hatodik helyre kapaszkodott fel. A Libertadores-kupában is harcban álló “milliomosok” az elmúlt hétvégén az ősi rivális Boca Juniors elleni Superclásicón diadalmaskodtak 1-0-ra.

A hullámzóan teljesítő Racing Club ugyanannyi pontot gyűjtött, mint a River, de a Boca elleni győzelem után kikapott a La T-től. A korábban sokkal jobban is álló Instituto ereje elfogyott az utóbbi időben, a córdobai kiscsapat a legutóbbi két meccsét elvesztette, és a szezonbeli öt vereségéből hármat az utolsó öt fordulóban jegyzett. A középmezőnyben a Deportivo Riestra 23, a Gimnasia La Plata 22 ponttal rendelkezik.

A Boca Juniors az elmúlt hetekben befejezte nemzetközi szereplését, de hiába koncentrálhat már csak a bajnokságra, az utolsó két fordulóban elvesztette a Racing és a River elleni rangadókat, így jelenleg csak a 11. helyet foglalja el a táblázaton. A két fiaskó után Diego Martínez menesztése is szóba került, ám a hírek szerint még tart a bizalom a januárban kinevezett tréner irányába.

Velük azonos pontszámmal rendelkezik a hat nyeretlen bajnoki után újra diadalmaskodó Belgrano, míg a 19 pontos csapatok táborában találhatjuk a Rosário Centralt, a Platensét és a Copa Sudamericanában még versenyben lévő Lanúst. Őket követi a Godoy Cruz, az utolsó négy fordulóban csak döntetlent játszó Independiente, a kétarcú Argentinos Juniors és az Independiente Rivadavia 18 ponttal, majd az Estudiantes La Plata, a Tigre és az utolsó két meccsét megnyerő Banfield következik 17 egységgel.

A tabella legalsó harmadában olyan szebb napokat is látott csapatokat találunk, mint a Newell’s Old Boys vagy a közelmúltban Iker Muniainnal erősítő San Lorenzo. A sereghajtó helyén a Barracas Central tanyázik, a Defensa y Justicia egyetlen ponttal előzi meg a 27. helyen, de a Central Córdoba is csak két egységgel áll jobban, így a hátralévő fordulókban még ádáz csata várható a kiesés elkerüléséért is.

A bajnokság aktuális állása

Standings provided by Sofascore

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!