Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Real Madrid: felfüggesztett börtönbüntetést kapott egy szurkoló a Vinícius Junior elleni rasszista sértései miatt

A spanyol labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Real Madrid csapata közleményt adott ki, amelyben tudatta a nyilvánossággal, hogy újabb szurkolót ítélt el a bíróság Vinícius Junior ellen elkövetett rasszista sértések miatt. 

(Photo by M. Gracia Jimenez/Soccrates/Getty Images)

Egy férfit bűnösnek találtak a Real Madrid támadója, Vinícius Junior elleni rasszista bántalmazás vádjában, akire a spanyol bíróság felfüggesztett börtönbüntetést is kiszabott.

A Real Madrid csütörtök délután hivatalos közleményt adott ki, amelyben közölték, hogy egy meg nem nevezett férfit bűnösnek talált Palma de Mallorca bírósága, amiért rasszista sértéseket intézett Vinícius Junior felé a 2023. február 5-én lejátszott Mallorca–Real Madrid mérkőzés során.

A vádlottat két rendbeli, rasszista indíttatású, erkölcsi integritás megsértésének bűntettében találták bűnösnek, súlyosbítva azzal, nemcsak a brazil szélsőt, de a Villarreal akkori játékosát, Samu Chukwuezét is hasonló sértések értek két héttel később ugyanazon személy által.

A Mallorca és a Real Madrid mérkőzése során videofelvételeken hallható volt, hogy a szurkolók majomnak nevezik Viníciust.

A közlemény megerősítette, hogy a bíróság 12 hónapos börtönbüntetést szabott ki a férfira, de a büntetést felfüggesztették azzal a feltétellel, hogy a vádlott bocsánatot kért és megbánást tanúsított egy Vinícius Júniornak címzett levélben, továbbá részt vett egy egyenlőséget hirdető és diszkrimináció ellenes programban. Ezenkívül három évre eltiltották a La Liga vagy a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) által szervezett mérkőzésről.

„Ez a harmadik bírósági ítélet, amelyet az elmúlt hónapokban hoztak a Real Madrid játékosai ellen elkövetett rasszista sértések miatt”

– áll a Real Madrid közleményében.

„A Real Madrid továbbra is azon dolgozik, hogy megvédje a klub értékeit és felszámolja a rasszizmust a futball és a sport világában.”

Vinícius Junior többször is felszólalt a spanyol futballmérkőzéseken tapasztalt rasszizmus ellen. Egy kiskorú, aki áprilisban rasszista sértéseket intézett a Real középpályása, Aurelien Tchouameni ellen, és vizes palackokkal dobálta, szintén bocsánatot kért és megbánást tanúsított, közölte a klub. A fiatalt egy évre kitiltották a stadionokból, és részt fog venni a bíróság által javasolt oktatási programokon, emellett 7 000 eurós bírságot kell fizetnie: 4 000 eurót a rasszista sértésekért és 3 000 eurót a tárgyak dobálásáért.