Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Libertadores-kupa: a címvédő és a Flamengo is kiesett, de így is két brazil jutott a négy közé – KÖRKÉP

Egy héttel a párharcok első mérkőzései után, ezen a héten keddtől csütörtökig bonyolították le a visszavágókat a Libertadores-kupa negyeddöntőjében…

(Photo by Pedro Vilela/Getty Images)

Az idegenbeli 1-1-e döntetlen után az argentin rekordbajnok River Plate 1-0-s győzelmet aratott a chilei Colo-Colo ellen, ezzel bejutott a legjobb négy közé. A mérkőzés elején a vendégek hiába vezettek ígéretes akciókat, a “milliomosok” az első negyedóra végén az első helyzetüket gólra váltották, miután a chileiek képtelenek voltak felszabadítani egy szabadrúgást követően, Simón bejátszásából pedig Facundo Colidio pofozta be közelről a vezetést érő találatot. A korai gól megnyugtatta a hazaiakat, és további veszélyes akciókat vezettek, ezzel szemben a Colo-Colo rendkívül görcsösen futballozott, nem egyszer a saját térfelén vesztett labdát. A második félidőben sem igazán változott a játék képe, a vendégek igyekezete ellenére kevés igazi egyenlítési lehetőséghez jutott, így a River a védekezésre összpontosítva, magabiztosan tartotta meg minimális előnyét, mellyel Marcelo Gallardo csapata továbbjutott az elődöntőbe.

River Plate – Colo-Colo 1-0 (1-0)
Gólszerző: Colidio (16.), ill.
Továbbjutott: a River Plate 2-1-es összesítéssel

 

Az Atlético Mineiro egygólos hátrányból egy 2-0-s hazai győzelemmel megfordította a címvédő Fluminense elleni párharcot, így a két brazil csapat csörtéjéből a “kakasok” jutottak tovább. A visszavágó elején a hazaiak máris büntetőhöz jutottak, a veterán Hulk lapos lövését azonban a másik nagy öreg, Fábio egy remek vetődéssel hárítani tudta. Az Alvinegro továbbra is lendületben maradt, de hiába dolgozott ki helyzeteket, Bernard a kapufát találta el, és képtelen volt bevenni a rióiak kapuját az első félidőben. A visszavágó derekánál 0-0 volt az eredmény. Az Atlético megőrizte a hideg vérét, és a második félidőből alig öt perc telt el, mire a vezetést is megszerezte, Gustavo Scarpa balról érkező bejátszásából egy kényszerű csere eredményeként Deyverson fejelt védhetetlenül a hálóba. A Belo Horizonte-i gárda rohamai tovább folytatódtak, azonban sokáig a legnagyobb lehetőségeket is el tudták puskázni. A hazaiak a saját kapujuk elé szegezték a vendégeket, a Thiago Silva vezette Flu kizárólag a védekezéssel törődött, hogy kihúzza valahogy a tizenegyesrúgásokig. Az Atlético rohamai végül a hajrában célba értek, nem sokkal a rendes játékidő vége előtt Hulk beadását a hosszú oldalon érkező Deyverson kotorta közelről a kapuba, a duplájával pedig megfordította a párharcot a fekete-fehérek javára. Gabriel Milito csapata megérdemelten jutott az elődöntőbe, a címvédő képtelen volt megőrizni egygólos előnyét.

Atlético Mineiro – Fluminense 2-0 (0-0)
Gólszerzők: Deyverson (50., 88.), ill.
Továbbjutott: az Atlético Mineiro 2-1-es összesítéssel

 

Az első meccs után a második is döntetlenre végződött a Sao Paulo és a Botafogo párharcban, majd végül tizenegyesrúgásokkal a bajnoki éllovas rióiak ünnepelhették a továbbjutást. A vendégek az első negyedóra végén magukhoz ragadták a vezetést, miután egy labdaszerzést követően indított ellentámadás végén Thiago Almada közelről a kapuba juttatott egy kipattanót. A továbbiakban kiegyenlített mezőnyjáték dúlt a pályán, a hátrányban lévő hazaiak hiába igyekeztek, nem tudtak markáns fölénybe kerülni és kevés gólszerzési lehetőségük adódott. Az első játékrész legvégén az SPFC mégis egyenlíthetett volna, a kezezés miatt megítélt büntetőt azonban Lucas Moura csúnyán a kapu fölé emelte. A fordulást követően a Sao Paulo egyre markánsabb mezőnyfölénye került, sokáig azonban a legnagyobb lehetőségeket is elpuskázta. A 87. percben a mindent egy lapra feltevő hazaiak ki tudtak egyenlíteni, miután egy mintaszerű akció végén Jonathan Calleri fejelte be közelről az egyenlítést érő találatot. Miután a rendes játékidő 1-1-es döntetlenre ért véget, tizenegyesrúgások határozták meg a továbbjutó kilétét. A szétlövés során az egyenlítő gólt jegyző Calleri rögtön a kapufát találta el, majd a Fogo sokáig előnyben volt, de a negyedik párban Vitinho a kapu fölé bombázott.  Az ötödik lövők nem hibáztak, majd Rodrigo Néstor lövését John Victor hárította, Matheus Martins találata pedig a Botafogo továbbjutását jelentette.

Sao Paulo – Botafogo 1-1 (0-1) – tizenegyesrúgásokkal: 4-5
Gólszerzők: Calleri (87.), ill. Thiago Almada (15.)
Továbbjutott: a Botafogo 1-1-es összesítés után tizenegyesrúgásokkal

 

Az idegenbeli egygólos bravúrgyőzelmet követően az uruguayi Penarol hazai környezetben egy gól nélküli döntetlennel harcolta ki a továbbjutást a Flamengo elleni párharcból. A riói gárda hiába küzdött a hátrány ledolgozásáért a visszavágó teljes hosszában, a Penarol mindvégig rendkívül szervezetten védekezett. A Flamengo legnagyobb lehetőségeinél a szenzációs napot kifogó Aguirre kapus valamennyiszer hárítani tudott. Így aztán a Flamengo minden igyekezete és második félidei jelentős mezőnyfölénye hiába való volt, képtelenek voltak kiegyenlíteni a párharcot, az egyik legnagyobb esélyes meglepetésre búcsúzott a sorozattól.

Penarol – Flamengo 0-0 (0-0)
Gólszerzők:ill.
Továbbjutott: a Penarol 1-0-s összesítéssel

 

 

Libertadores-kupa, az elődöntők párosításai

Atlético Mineiro – River Plate
Botafogo – Penarol

Az elődöntők párharcainak első mérkőzéseit október 22-24. között, a visszavágókat október 29-31. között rendezik.

 

További dél-amerikai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!