Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Milánóban végre kiteljesedhet az amerikai válogatott szélső, avagy Christian Pulisic virágzása…

Évekkel ezelőtt hatalmas tehetségnek kiállították ki Christian Pulisic-et, mindössze 17 esztendősen debütált a Borussia Dortmund legjobbjai között, emellett nagyon fiatalon már meghatározó tag is lett. Németországból aztán Angliába vezetett az útja 2019 nyarán, egész pontosan a Chelsea-hez. A londoni alakulatban akadtak szép pillanatai egyénileg tekintve, de stabil alapemberré nem tudott válni. Nagyon kezdett úgy tűnni, hogy az egykoron nagy reménységként emlegetett amerikai csillag szépen lassan eltűnik a süllyesztőben, aztán megérkezett Milánóba. Cikkünkben bemutatjuk Pulisic karrierjének eddigi szakaszát….

(Photo by Image Photo Agency/Getty Images)

Dortmuni időszak…

Christian Pulisic 2015 februárjában került a Borussia Dortmund utánpótlásába. Fél évet az U17-es, majd szintén ugyan ennyi időt az U19-es csapatban töltött el. Röpke nem egészen egy év után csatlakozhatott a BVB legjobbjai közé, a Bundesligában 2016 januárjában mutatkozott be az Ingolstadt ellen, első gólját pedig áprilisban a Hamburg ellen szerezte, majd egy héttel később a Stuttgart ellen is beköszönt. A 2016/2017-es szezonban már egyértelműen a fontosabb játékosok közé tartozott, a 2017/2018-as idényben pedig már kétségtelenül alapember volt a Dortmundnál. Ebben a két kiírásban csak a bajnokságban 61 találkozón jutott szóhoz, ezeken pedig 7 találatot és 14 gólpasszt jegyzett. A 2018/2019-es szezonban rengeteg sérülés hátráltatta, emellet már nem is számított kimondottan alapembernek, 2019 januárjában lecsapott rá a Chelsea, de az idényt a Dortmundban fejezte be. A BVB-ban összesen 127 tétmérkőzésen lépett pályára, melyeken 19 gólig és 26 gólpasszig jutott. Társaival a 2016/2017-es kiírás folyamán elhódította a Német Kupát. 

A Premier League-ben…

Ahogy már említettük, a Chelsea 2019 januárjában megszerezte Pulisic játékjogát a Dortmundtól, de az amerikai csillag csak a nyáron csatlakozott az angol klubhoz. A londoni alakulat nem kevesebb mint 64 millió eurót fizetett érte. Frank Lampard szépen lassacskán építette be a csapatba, első góljait a Burnley ellen szerezte a Premier League-ben, Pulisic mesterhármast jegyzett azon a meccsen. Ezt követően a Watford és a Palace ellen is betalált, a helyét egyértelműen megszilárdította a kezdőben. A szezon során megsérült, ami miatt jó néhány hetet ki kellett hagynia, felépülése után viszont gyorsan újra formába lendült, gólt lőtt többek között a Manchester Citynek és a Liverpoolnak is. Pulisic-et nem kerülték el a sérülések később sem, de Tuchel kezei alatt szintén meghatározó alaknak számított, de a sűrű kihagyások miatt idővel kezdett a háttérbe szorulni. Graham Potternél már egyértelműen kiegészítő játékos lett, de Frank Lampard rövid visszatérése sem segített neki. Pulisic mindent egybe véve 145 találkozón lépett pályára a Chelsea-ben, melyek során 26 találatot és 19 gólpasszt jegyzett. A klub tagjaként nyert Bajnokok Ligáját, UEFA Szuperkupát és Klub vb-t.

Kivirágzás, avagy érkezés Milánóba…

Christian Pulisic 2023 nyarán országot és csapatot is váltott, ezúttal az AC Milanhoz írt alá, az olasz alakulat 20 millió eurót fizetett érte. Az amerikai futballistát már-már kezdte temetni a közvélemény, sokan úgy gondolták, ha a Serie A-ban sem tud igazán maradandót alkotni viszonylag rövid időn belül, akkor karrierje jócskán ketté is törhet. Pulisic azonban kivirágzott az AC Milannál és egyértelműen pályafutása csúcsát éli az amerikai futballista. A 2023/2024-es idényben 50 tétmérkőzésen 15 találatot és 11 gólpasszt jegyzett, a bajnokságban jó néhány meccset eldöntött, kétségtelenül gyorsan a klub meghatározó alakja lett. Az aktuális szezonban szintén nem lehet rá panasz, a Milan nem kezdett túl acélosan, de Pulisic továbbra is remekel, mindent egybe véve 6 találkozó után 4 gólnál és 2 gólpassznál tart. 

Christian Pulisic tehát az AC Milan tekintetében megtalálta azt a csapatot, amelynél igazán kiteljesedhet, valóban megmutathatja képességeit. Még mindig csak 26 esztendős, így bőven van még ideje arra, hogy olyan karriert fusson be, mely miatt hosszú évek múlva is emlegetni fogják a nevét.