Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

3500 általános iskolás gyermek vett részt a focis programokon

Az MLSZ a közelmúltban a klubokkal együtt különleges programokat szervezett gyermekek részére…

(Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)

Az MLSZ hivatalos honlapjának tájékoztatása szerint a klubok és a szövetség összefogásával 3500 általános iskolás vett részt országszerte focis programokon a Grassroots-héten.

A magyar labdarúgó-közösség idén megújult formában ünnepelte a szeptember 23-tól 30-ig tartó Európai Sporthetet és a Grassroots-hetet. A korábbi évek során Telkiben megvalósuló Tanévnyitó Fesztivált idén több helyszínen rendeztek meg: a klubok országszerte, saját sporttelepükön teremtettek fesztiválhangulatot. Ennek eredményeképpen ezúttal a megszokott létszámhoz képest több mint háromszor annyi gyermeket tudott megmozgatni a program.

Kisebbek mellett olyan tradicionális, nagy klubok várták focis élményekkel a gyermekeket, mint a Budapest Honvéd FC, a DVTK, a Kecskeméti TE, az MTK, a Paksi FC és az Újpest FC. A DVTK egymaga 1600 általános iskolást fogadott kétnapos multisporteseményén, ahol a labdarúgáson kívül más sportágak foglalkozásain is részt vehettek a gyerekek. Az OTP Bank Ligában szereplő klubok az első csapatukból érkező meglepetésvendégekkel is készültek, Újpestre például Simon Krisztián és Banai Dávid látogatott el, és osztott aláírást a kis szurkolóknak. A fociünnepet tovább színesítette, hogy egyes kluboknál a kabalafigurájuk is jelen volt, mosolyt csalva tucatnyi gyermek arcára. Több klub stadiontúrával készült a gyerekeknek, valamint a soron következő bajnoki mérkőzésükre is meginvitálták a kisiskolásokat. Az MLSZ Fenntarthatósági Stratégiájával összhangban, a szövetség kezdeményezésére külön környezetvédelmi oktatásban is részesülhettek a gyerekek. A fesztiválokon részt vevő több mint 80 intézmény általános iskolásai a sportélményen túl a szövetség által felajánlott ajándékokkal (labdák, focis tematikájú könyvek, dedikáló kártyák Fair Play üzenetekkel stb.) is gazdagodtak.

A tervek szerint évente megrendezésre kerülő programsorozat fő célja – a grassroots szellemiség jegyében – nem elsősorban a tehetséges játékosok felkutatása és kiválasztása, hanem olyan fesztiválhangulatú tornák szervezése, amelyeken az adott klub közelében található oktatási intézmények vesznek részt, népszerűsítve ezzel a gyerekek és családjaik körében a labdarúgást, a mozgást és a helyi klubot.