Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az Atlético Madrid örökre kitilt két szurkolót a madridi derbin történt rendbontás miatt

A spanyol labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Atlético Madrid együttese újabb két személyt azonosított azok közül, akik részt vettek a múlt heti, madridi derbin elkövetett rendbontásban. 

 (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Az Atlético Madrid két szurkolóját örökre kitiltják a stadionból a szeptember 29-i madridi derbin történt zavargásokban való részvételük miatt.

Az Atlético Madrid és a Real Madrid közötti mérkőzést 15 percre félbe kellett szakítani, miután a hazai szurkolók különböző tárgyakat — többek között öngyújtókat — dobtak a pályára Thibaut Courtois, a Real Madrid kapusa felé a második félidőben.

„A vasárnapi derbi incidenseiben részt vevők azonosítására irányuló erőfeszítések, amelyeket biztonsági részlegünk a rendőrséggel együttműködve végez, további két személy azonosításához vezettek. Mindketten klubtagok, és végleges kitiltást kapnak”

– áll a klub pénteki közleményében.

Az Atlético közölte, hogy a vizsgálat még folyamatban van, és megígérte, hogy minden további érintett klubtagot szintén örökre ki fognak tiltani. A klub hozzátette, hogy a közelmúltban történt szurkolói rendbontások „komoly károkat okoztak a klub imázsában”.

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) versenybizottsága a héten arról döntött, hogy a klubnak három La Liga-mérkőzésre be kell zárnia a Metropolitano stadion egy részét. Ez a szektor — amely körülbelül 5000 fő befogadására képes — az a terület, ahonnan a szurkolók tárgyakat dobáltak a pályára, ami miatt a játékvezető kénytelen volt leállítani a mérkőzést és a játékosokat az öltözőbe küldeni.

2023 decemberében az Atlético radikális szurkolói csoportjának, a Frente Atlético négy tagját vádolták meg, amiért egy Vinícius Juniort ábrázoló bábut akasztottak fel egy hídra a Real Madrid edzőközpontja közelében, a 2023. januári Király-kupa-negyeddöntő előtti madridi derbi előtt.

Több száz Atlético-szurkoló énekelt rasszista rigmusokat 2022 szeptemberében egy másik mérkőzés előtt is, és hasonló incidens történt egy idei mérkőzés előtt is.

A madridi derbi előtt a radikális Atlético-szurkolók maszkok viselésére buzdították a többi drukkert a közösségi médiában, hogy elkerüljék az azonosítást, amikor Vinícius Juniort rasszista sértésekkel illetik, többek között „majomnak” nevezve.

A közösségi médiában terjedő üzenetek hatására a La Liga, az RFEF és az Atlético Madrid szoros együttműködésben dolgozott a biztonsági intézkedések fokozásán, beleértve a rendőri védelmet is.