Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NL: Szoboszlai duplájával megvan a győzelem Boszniában – videóval!

A Hollandia elleni 1-1-es döntetlent követően Bosznia-Hercegovina ellen kellett fontos meccset vívnia a magyar labdarúgó válogatottnak a Nemzetek Ligája A-ligájában hétfő este.

Photo by Ian MacNicol/Getty Images

Mivel Budapesten nem sikerült legyőznünk a bosnyákokat, így idegenben kellett megtenni a legfontosabb lépést a 3. csoport  harmadik helyének megszerzése felé. Hollandia és Németország meglépett a pontok terén, így két együttes marad, akik a bentmaradásért küzdenek. Ezen a téren a Hollandia elleni döntetlen hatalmas jelentőséggel bírhat Magyarország számára – de csak akkor, ha sikerül behúzni a győzelmet Zenicában.

Nem volt könnyű meccs, bár erre lehetett is számítani. A bosnyákok rögtön a legelejétől agresszívan letámadtak és több veszélyes szituációt is ki tudtak alakítani Dibusz kapuja előtt. A kék mezesek után, 10 perc elteltével feljegyezhettünk két magyar lehetőséget is – mozgalmasan indult a találkozó. A hazaiak jóval bevállalósabbak voltak, mint a budapesti összecsapáson, de a kapu előtt a befejezések és az utolsó passzok rendre félresikerültek. A túloldalon Marco Rossi együttese sokáig kereste az ideális szerepet (mivel nem sikerült dominálni a mezőnyben) – végül egy stabil védekezés és a kontrák bizonyultak nyerő taktikának. A reaktív foci meghozta az eredményét a félidő végéhez közeledve, amikor is egy gyors akció során Nagy Zsolt szolgálta ki a beinduló Szoboszlait a balszélen, aki finom mozdulattal eltette a labdát a hosszúba. A sok szenvedés után tehát összejött a vezetést jelentő gól, de sok volt még hátra és meg kellett harcolni a pontokért.

Szerencsére a második játékrész remekül indult magyar szempontból. A 49. percben ismét Nagy Zsolt volt a főszereplő: a baloldali szárnyvédőnk előre ment egy támadásnál és csak szabálytalanul tudták megállítani a tizenhatoson belül. Nagyot küzdött, a kiharcolt büntetőt pedig a csapatkapitány, Szoboszlai Dominik értékesítette. Így már két gólos volt az előny, ami adhatott némi nyugalmat és önbizalmat számunkra a folytatásban. A helyzeti előny birtokában a magyar csapat átvette a meccs irányítását és a hátralévő idő túlnyomó részében az is történt a pályán, amit Rossi együttese szeretett volna. Akadt pár lehetősége Boszniának – jellemzően Edin Dzeko került többször is helyzetbe. A hazaiak legnagyobb sztárja azonban vagy hibázott, vagy Dibusz Dénes mutatott be bravúrt.

Újabb gól már nem született, így végül egy 2-0-ás sikert könyvelhettünk el idegenben. Ez egy fontos siker volt, ami a csoport állása kapcsán is üdvözítő. A folytatásban még két mérkőzés vár a magyar válogatottra, amelyeken főleg a Holland nemzeti csapatra kell majd koncentrálnunk – ha őket sikerül elkapni, van némi esély a második hely megszerzésébe.

Bosznia-Hercegovina – Magyarország 0-2 (0-1)
Helyszín:
Bilino Polje (Zenica) Vezette: Taylor (ENG)
Gólszerzők:
Szoboszlai (38., 50. – büntető)
Sárga lapok: Katic, Huseinbasic, ill. Fiola
Kiállítás: ,- ill.

Bosznia-Hercegovina: Vasilj Kolasinac, Bicakcic, Katic, Gazibegovic (Omerovic) – Burnic (Tabakovic), Gigovic (Huseinbasic), Tahirovic, Bajraktarevic – Dzeko, Hajradinovic. Szövetségi kapitány: Barbarez.

Magyarország: Dibusz – Nagy Zsolt (Szűcs), Fiola, Orbán, Botka, Bolla (Gera Dániel) – Schäfer (Nagy Ádám), Nikitscher – Szoboszlai, Varga Barnabás (Ádám Martin), Sallai (Gazdag). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

A mérkőzés összefoglalója itt tekinthető meg

Az A-Liga 3. csoportjának további eredményei

Németország – Hollandia 1-0

Az A-Liga 3. csoportjának állása

Az állást biztosítja a Sofascore