Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: remek játék és Fradi győzelem a Nice ellen! – videóval!

Az Európa-liga főtábláján a Nice volt a Ferencváros harmadik ellenfele – ellenük készült megszerezni első pontját, vagy pontjait a zöld-fehér alakulat ebben a kiírásban.

Photo by David Balogh – UEFA/UEFA via Getty Images

Az Anderlecht elleni idegenbeli és a Tottenham elleni hazai pályán elszenvedett vereségeket követően most a francia Nice várt a Ferencvárosra a Groupama Arénában. A riviérai csapatnak sem indult kellemesen az idei El: egy Lazio elleni kiütéses vereség mellett mindössze egy Sociedad elleni döntetlent tudtak felmutatni. Ők is eredménykényszerben játszottak tehát, nem vették félválról ezt a budapesti kirándulást.

A kezdés jól sikerült ferencvárosi szempontból. Adama Traore lecsúszott beadásának köszönhetően még egy korai zöld-fehér lehetőséget is feljegyezhettünk, a 13. percben azonban már Diop veszélyeztetett a túloldalon (és Dibusznak kellett hárítania a rövid kapufánál). Ám mielőtt még kezdtek volna belelkesülni a francia szurkolók, a 15. percben fontos tettet vitt véghez a magyar csapat: Rommens szabadrúgása után a hosszún érkező Cisse ráfejelte Bombitóra a labdát, akiről a saját kapujába pattant a játékszer (a kapus Bulka érintésével). Szerencsés gól, de meglett a vezetés Pascal Jansen együttesének.

Ezután nem sokkal hosszas szünet következett. Két nizzai fejelt össze, ami után Diopot percekig ápolni kellett (végül egy turbánnal ugyan, de folytatni tudta a találkozót). Ez a kis közjáték viszont megtörte a meccs lendületét és némileg erőre kapott a Nice. Összességében nem tudtak a magyar ellenfél fölé nőni a kékben játszó vendégek, rövidebb periódusokban tudtak csak veszélyesek lenni – az egyenlítéshez viszont egyáltalán nem álltak közel. Ellenben a túloldalon a 40. percben – ismét egy szabadrúgás után – ismét a Fradi jegyezhetett fel lehetőséget. Kady végezte el a pontrúgást és a labdája a sorfalat megkerülve Bulkával találkozott. A kipattanóra azonban érkezett Varga Barnabás, ám a lövését sikerült blokkolni. Nem ez volt azonban az első félidő utolsó nagy lehetősége. A hosszabbítás harmadik percében kontrát vezethetett a Ferencváros az egy védővel maradt Nizza ellen. Kady passza után Abu Fani lőhetett végül, de Bulka hatalmasat védett, így maradt az 1-0.

A fordulás után azonnal nekiesett ellenfelének a Nice. Rögtön egy helyzettel indítottak, de a Fradi azonnal válaszolt is. Nyílt lett a játék: gyakorlatilag kétpercenként jött egy-egy lehetőség mindkét kapu előtt. A kinyíló védelemnek hála a hazaiak számára több lehetőség is nyílt ez előny megduplázására, de az állás nem változott. A 63. percben egy szép támadás végén Varga fejesével sikerült ismét közel kerülni a gólhoz, de a gólvonal előtt blokkolták a próbálkozást. A 65. percben aztán hármas cserére szánta el magát Franck Haise – a Nice mindent bevetett az egyenlítés érdekében.

A 71. percben gyakorlatilag meccslabdáig jutott a Ferencváros: egy kontra során Adama Traore vezethette egy az egyben a kapusra, a lövése azonban mellé ment – és a hosszún becsúszva érkező Varga is pont lecsúszott róla. Mindezek után joggal gondolhatta mindenki, hogy érkeznek a nizzai rohamok a mérkőzés hajrájában. Ez azonban nem igazán történt meg. Voltak ugyan kisebb lehetőségeik, de Dibusz és a védelem szépen állta a sarat. A 85. percben aztán jött a hidegzuhany a franciák számára: a csereként beállt Saldanha szaladt volna el az utolsó védő, Rosario mellett, ám a vendégek csapatkapitánya megakasztotta őt. Utolsó emberes szabálytalanság, piros lap – emberelőnyben fejezhette be ezt a meccset a Fradi.

A végén már nem is történt érdemleges esemény, hiszen ebből a helyzetből már nem tudott mit tenni a Nizza. A Ferecváros – amely egy percig nem tűnt rosszabb csapatnak ezen az estén ellenfelénél – megérdemelten nyert hazai pályán és immár három megszerzett ponttal várhatja a folytatást az El-ben.

Ferencváros – Nice 1-0 (1-0)
Helyszín: Groupama Aréna (Budapest) Vezette: Sidiropoulos (GRE)
Gólszerzők: Bombito (15. – öngól)
Sárga lap: Varga Barnabás,Adama Traore, Jansen, ill. Bombito, Abdelmonem
Kiállítás: – ill. Rosario

Ferencváros: Dibusz – Civic (Ramirez), Cissé, Gartenmann, Makreckis – Abu Fani (Botka), Rommens –  Zachariassen (Ben Romdhan), Kady (Maiga), Adama Traoré – Varga Barnabás (Saldanha). Edző: Jansen.

Nice: Bulka – Louchet (Abdi), Abdelmonem, Bombito, Mendy (Bouanani), Clauss – Rosario, Boudaoui – Guessand (Cho), Laborde (Moukoko), Diop (Boga). Edző: Haise.

A táblázat aktuális állása

Standings provided by Sofascore