Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Négy Atlético Madrid-szurkolót letartóztattak Vinícius Junior elleni gyűlöletkampány miatt

A spanyol labdarúgó-bajnokság (La Liga) hivatalos közleményben tudatta, hogy több Atlético Madrid-szurkolót letartóztattak amiatt, mert gyűlöletkampányt szerveztek a Real Madrid támadója, Vinícius Junior ellen. 

 (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)

Letartóztattak négy Atletico Madrid-szurkolót, akik állítólag felelősek a Vinicius Junior elleni gyűlöletkampány koordinálásáért.

A közösségi médiában futó kampány során az Atlético szurkolóit arra buzdították, hogy viseljenek maszkot a szeptember 29-i madridi derbin, amelyet a Real Madrid ellen játszottak a Metropolitano stadionban. A cél az volt, hogy a maszkok segítségével elkerüljék a kamerák általi azonosítást, miközben rasszista sértésekkel illették a játékosokat, különösen Vinícius Juniort, akit majomnak neveztek.

La Liga hivatalosan elítélte a terveket, mint „gyűlöletkampányt, amely rasszista és megalázó cselekedeteket kíván népszerűsíteni”, és amely egyértelműen „gyűlöletbűncselekménynek minősül a büntető törvénykönyvben”. A liga kijelentette, hogy „semmilyen körülmények között nem tűri el ezt a viselkedést”.

A rendőrség közölte, hogy a liga három panaszának kivizsgálása után letartóztatták a négy személyt.

„Továbbra is harcolunk a gyűlölet és a rasszizmus megszüntetéséért a labdarúgásban”

– nyilatkozta csütörtökön La Liga.

„A La Liga elítélte a Vinicius Jr. elleni gyűlöletkampányt. Ezek a cselekmények nem maradnak büntetlenül, és következményei vannak”.

Az eredeti közösségi média posztok nyomán La Liga, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) és az Atlético Madrid megnövelt éberséget és rendőri védelmet ígért a meccsre.

Bár a szurkolóknak nem lehet megtiltani, hogy maszkot viseljenek, egyértelművé tették, hogy bármilyen rasszista skandálás a mérkőzés megszakításához, és esetlegesen felfüggesztéséhez vezet, ha továbbra is fennáll ez a fajta viselkedés. Az Atletico hangsúlyozta, hogy zéró toleranciát tanúsít a rasszizmussal és az erőszakkal szemben, és kijelentette, hogy biztonsági csapata a rendfenntartó erőkkel együttműködve figyeli az incidenseket, és reagál azokra.

A mérkőzést, amely 1-1-es döntetlennel zárult, 20 percre félbeszakították, miután a hazai szurkolók tárgyakat dobáltak a pályára. A klubot részleges stadionbezárással és 45 000 eurós pénzbírsággal sújtották.

Az utóbbi években a spanyol futballt egyre inkább rasszista visszaélések jellemezték. Márciusban Vinicius Junior egy érzelmes sajtótájékoztatón Brazíliában könnyek között fejezte ki, hogy a rasszizmus egyre súlyosbodik, mivel az elkövetők büntetlenül maradnak, ami miatt egyre kevésbé akar focizni.

Szeptemberben egy szurkolót egy év börtönbüntetésre ítéltek, és három évre kitiltottak a stadionokból, miután rasszista támadást intézett Vinícius Junior ellen egy Mallorca–Real Madrid meccsen. Szintén szeptemberben a spanyol Legfelsőbb Sporttanács (CSD) 60 001 eurós pénzbírsággal sújtott egy szurkolót, és két évre kitiltotta a sportlétesítményekből, amiért az interneten rasszista módon szidalmazta a brazil játékost. Ezt követte, hogy júniusban három személyt nyolc hónap börtönbüntetésre ítéltek, amiért 2023 májusában egy Valencia ellen játszott La Liga-mérkőzésen rasszista bekiabálásokkal illeték Viníciust, ami az első hivatalos ítélet volt egy spanyol futballstadionban elkövetett rasszista bántalmazás miatt.