Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Héctor Cúper, avagy egy örök vesztes argentin edző karrierje

Sokak számára talán manapság annyira nem csenghet ismerősen Héctor Cúper neve. Az argentin edző az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején élte igazán pályafutása csúcsát, akkoriban irányíthatta a Mallorcát, a Valenciát és az Intert is. Mindhárom csapatnál közel állt ahhoz, hogy jelentős sikereket érjen el, komoly trófeákat nyerjen. Ezek azonban elmaradtak, cikkünkben felelevenítjük Héctor Cúper edzői karrierjét…

(Photo by Neal Simpson/EMPICS via Getty Images)

Héctor Raúl Cúper 1955. november 16-án látta meg a napvilágot Santa Fe de la Vera Cruz városában. Dédapja angol származású, aki közben Argentínába vándorolt, viszont a családi történetet tekintve olasz felmenőkkel bír. Játékosként összességében korrekt pályafutást futott be, jelentős részét a Ferro Carril Oeste együttesében töltötte, de megfordult még az Independiente Rivadaviában és a Huracánban is, emellett 1984-ben háromszor pályára lépett az argentin válogatottban. A Ferro Carril Oeste színeiben kétszer lett bajnok, először 1982-ben, majd 1984-ben. Karrierjét 1992-ben fejezte be, posztját tekintve egyébként védő volt. 

Visszavonulását követően gyorsan belevágott edzői pályafutásába, 1993 nyarán utolsó csapata, azaz a Huracán élére nevezték ki Héctor Cúpert. Az együttest 1995-ig irányította, 1994-ben a második helyre vezette tanítványai az argentin bajnokságban. Ezt követően 1995-1997-ig a Lanús trénereként dolgozott, mellyel 1996-ban elhódította a Copa CONMEBOL-t. Argentínában tehát jelentősebb eredményeket ért el, melynek köszönhetően 1997 nyarán Európába került, méghozzá a Mallorca jóvoltából. Első szezonjában rögtön a Király-kupa döntőjébe irányította a csapatot, tanítványai végül a Barcelonával szemben maradtak alul büntetőpárbajban, míg a bajnokságban sokáig úgy tűnt, akár a dobogó meglehet számukra, végül a bajnoki véghajrában visszaesett teljesítmény miatt az 5. helyen zártak. Az 1998/1999-es szezonban a KEK fináléjába vezette a Mallorcát, ahol a Lazio ellen szenvedtek vereséget, a bajnokságban pedig bronzérmet szereztek. 

Héctor Cúper 1999 nyarán csapatot váltott, de országot nem, ekkor ugyanis a Valencia kispadjára ülhetett le, az argentin szakember Claudio Ranieri helyét vette át. Az 1999/2000-es szezonban a Valenciát a bajnokságban 3. helyre vezette, ráadásul úgy, hogy a kiírás felénél csak a 11. volt a klub. A Bajnokok Ligájában szintén szépen meneteltek a “Denevérek”, egészen a döntőig jutottak, a finálét végül a Real Madrid nyerte simán 3-0-ra. A 2000/2001-es idényben Héctor Cúper ismét bevezette a BL-döntőbe a Valenciát, ezúttal a Bayern München volt az ellenfél, a bajorokkal szemben büntetőpárbaj után maradtak alul, a rossz bajnoki hajrá miatt pedig lemaradt a dobogóról az együttes. Két szezon után innen is távozott, ráadásul a valenciai időszaka után Spanyolországból 2001 nyarán Olaszországba került. 

Az argentin szakember a 2001/2002-es kiírástól az Inter vezetőedzője lett. Első évében az utolsó fordulóban bukta el a bajnokságot a milánói gárdával, a 34. fordulóban a Lazio ellen szenvedett vereséget a Héctor Cúper vezette együttes, így végül a Juventus ért fel a csúcsra, ráadásul az Inter a 3. helyre esett vissza, míg az UEFA-kupa elődöntőjében pedig a Feyenoorddal szemben maradtak alul tanítványai. A 2002/2003-as kiírás folyamán a Serie A-ban sokáig fej-fej mellett haladt egymással az Inter és a Juventus, de ezúttal is a torinói gárda nyert. Az UEFA-kupa után ezúttal a Bajnokok Ligájában menetelt sokáig Cúper együttese, a milánói alakulat szintén az elődöntőig jutott, ahol a városi rivális és egyben végső győztes AC Milan állította meg őket. A 2003/2004-es idényt szintén az argentin edzővel kezdte meg a klub, ám a gyenge bajnoki szereplés miatt néhány forduló után menesztették. 

Ezzel gyakorlatilag véget is ért Héctor Cúper edzői karrierjének csúcsa, később visszatért a Mallorcához, valamint többek között irányította a Real Betist és a Parmát is, de egyik csapat kispadján sem tudott hosszabb ideig megragadni. Több országban dolgozott, de már leginkább szövetségi kapitányként. Legsikeresebb időszakát Egyiptomban töltötte az előbb említett poszton, ahol 2015-2018-ig tevékenykedett, a 2017-es Afrikai nemzetek kupáján a döntőig jutott tanítványaival, emellett kijuttatta őket a 2018-as világbajnokságra, ám Egyiptom ott már a csoportkörben búcsúzott. Cúper európai időszaka alatt két Spanyol Szuperkupát nyert, egyet a Mallorcával, majd egyet a Valenciával. Bukott két BL-döntőt, valamint egy-egy Király-kupa és KEK-finálét, emellett a Valenciával és az Interrel is megvolt az esélye arra, hogy bajnok lehessen edzőként is. Legutóbb Szíria szövetségi kapitánya volt, idén nyáron távozott posztjáról a 68 esztendős szakember.