Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A Bundesliga őszi szezonjának rövid összefoglalása – I. rész a kiesőjelöltek

A német bajnokság a felénél tart, s a játékosok jól megérdemelt pihenőjüket töltik, illetve több gárda is elutazott már az edzőtáborba. Ezt az időszakot is igyekeztünk kihasználni, s az élvonal tizennyolc csapatának félévi produkciójáról négyrészes sorozatot indítottunk, amely a frissen szerződtetett futballistákat is tartalmazza. Fontos azonban, hogy az átigazolási időszak január 31-ig tart! Az első részben a kiesőjelölt klubokkal, az Augsburggal, a Greuther Fürthtel és a Hoffenheimmel foglalkozunk.

18. SpVgg Greuther Fürth:
A jelenlegi sereghajtó Greuther Fürth abszolút újoncként azzal a célkitűzéssel vágott neki az idei szezonnak, hogy a következő bajnoki kiírásra is élvonalbeli együttesként készülhessenek. Ez a jelek szerint igen nehéz vállalkozás lesz, hiszen – az Augsburghoz hasonlóan – tíz pontra vannak a biztos bennmaradástól annak ellenére, hogy a kétszeres magyar válogatott Stieber Zoltán már három gólnál jár és alapemberévé vált az alakulatnak.

A mostani helyzetben sem kapkodnak a zöld-fehér mezes együttes vezetői, s Michael Büskens vezetőedző a magyarországi viszonyokhoz szokott sportbarátok számára meglepő módon viszonylag nyugodtan dolgozhat, a rossz szereplés ellenére sem merült fel az edzőcsere gondolata. Sokkal inkább a keret megerősítésére törekedtek, illetve törekszik a „lóherék” vezérkara. Stieberékhez érkezett a szerb középcsatár Nikola Durdic (FK Haugesund), a német jobbhátvéd Matthias Zimmermann (Borussia Mönchengladbach), valamint a szintén német Tom Mickel (Hamburger SV).

Ami a távozókat illeti, eddig hivatalosan az eddig kölcsönben lévő, egyébként Schalke-játékos brazil középcsatár, Edu tért vissza anyaegyesületéhez, valamint a fiatal német kapus, Kevin Kraus került kölcsönbe a harmadosztályú 1.FC Heidensheimhez.
Bár a fürthiek a legtöbb mérkőzésükön nem vallottak szégyent, a tizenhét összecsapáson gyűjtött kilenc pont legalábbis kevés okot ad az optimizmusra a szurkolók számára. Az azonban mindenképp reményt adhat mind a Greuther Fürrth, mind pedig az Augsburg drukkereknek, hogy az osztályozós helyen álló Hoffenheim csupán három ponttal előzi meg a két gárdát.

17. FC Augsburg:
Ahogy arról fentebb már tettünk említést, az Augsburg és a Greuther Fürth az eddigi párharcok során ugyanannyi pontot gyűjtött össze, sőt a gólkülönbség is mindkét társaság esetében –17, ám a bajorok riválisukhoz képest eggyel több, tizenkét gólt szereztek a fél idény során. Ennek ellenére természetesen nem lehetnek elégedettek a klubvezetők, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy megszerezték a 15-szörös amerikai jobbhátvédet, Michael Parkhurst-öt (Nordsjaelland), valamint a dél-koreai középcsatárt, Dong-Won Jit kölcsönbe a Sunderlandtől.

A Werder Bremen elleni győzelmüket követően többekben felmerült a Mark Weinzierl irányította legénységgel kapcsolatban a felemelkedés lehetősége, ám ez egyelőre várat magára.

16. TSG 1899 Hoffenheim:
Hivalatosan idén január 1-jén állt munkába Markus Babbel utódja, Marco Kurz. Az edzőváltás tulajdonképpen nem volt megalapozatlan lépés, hiszen a várakozásokon alul teljesített az eddigi ütközetein a Hoffenheim, ám mindenképp érdekes, hogy a Heidelberghez közeli fennhatóságú együttesnél előbb fogyott el a türelem a tréner irányába, mint a kieső pozíciót elfoglaló Augsburgnál és Greuther Fürthnél.

A biztos bennmaradás kivívásáért küzdő egyletnél alapvetően az állandóságra törekednek, hiszen nem történtek jelentős játékosmozgások. Bár a transfermarkt.de információi szerint az új szerzemények közé tartozik a 17 éves Zach Pfeffer mellett az egyaránt 18 esztendős Júnior Ponce és Guillherme Biteco is, a Német Labdarúgó Liga (DFL) hivatalos oldalán egyelőre nem szerepel a nevük, távozó játékosról pedig nincs hír.

Szerző: Budai Levente