Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

OTP Bank Liga 2012-2013 Ősz – Értékelő 9. rész: Újpest FC

Felemás félév után

Tizenhatrészes sorozatban értékeljük az NB I-es bajnokság tizenhat résztvevőjét. A kilencedik részben az Újpest együttesével foglalkozunk. A keretek erőssége mellett a teljesítményt, valamint az anyagi és egyéb nehézségeket is megpróbáljuk elemezni. Illetve az edzők hatását az adott csapatra.

8. Újpest 15 5 5 5 23-20 +3 20

Immár tizennégy éve várnak a lilák arra, hogy a bajnokságban alkossanak maradandót. Mint ismert, legutóbb 1998-ban ünnepelhetett az Újpest bajnoki címet. Azóta a legjobb helyezés több második hely. Az elmúlt ősszel hullámzó teljesítményt nyújtott Jos Daerden csapata. Ennek köszönhető a nyolcadik hely az őszi tabellán. Azonban a hullámvasutazás nem tesz jót a szurkolók lelkének. Például győzelem odahaza a nagy rivális Ferencváros ellen, majd rá egy hétre vereség idegenben a másik fővárosi ellenfél, az MTK otthonában. Ez a tendencia nem változtat azonban, hogy a csapat többre is képes lenne. Ráadásul nem csak a bajnokságban szerepel kiábrándítóan a lila-fehér társaság, hiszen a Magyar Kupában sincs már talpon. Ám tavasszal javíthatnak Daerden legényei.

A keret:

A kevés húzóember mellől, mögül hiányoznak az olyan zongoracipelők, akik segíteni tudnának a feltámadásban. Nincsenek meg azok a kiegészítő játékosok, akik tehermentesíteni tudják a fontos láncszemeket. Mert a húzóemberek is elfáradnak idővel. Kabát, Balajcza, a hosszú sérülése után visszatérő Vermes néha megérdemelné a pihenőt.

Kapusok: Balajcza Szabolcs személyében évek óta megbízható kapus áll a mindenkori Újpest edző rendelkezésére. Az elmúlt őszön azonban mintha bizonytalanabb lett volna néhányszor, ami nem jellemző a kapusra. A tartalékja, Horváth Tamás is jó képességű játékos, aki az ősszel Balajcza teljesítménye miatt csak a kupában játszott.

Védelem: A korábbi védőnégyesből Pollák Zoltán, Takács Zoltán kikerült, akiket azonban a helyükre szerződtettek, nem nagyon váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Ez vonatkozik leginkább Naim Aarab-ra, aki középhátvédként ajándékozott sokszor helyzetet az ellenfélnek. Az új szerzemények közül az olasz Alessandro Iandoli üti meg az Újpest által meghatározott szintet. A hosszú sérülése után visszatérő Vermes Krisztián nem csak a helyét, hanem a csapatkapitányi tisztséget is visszakapta, amit jó teljesítménnyel hálált meg.

Középpálya: A középpálya igazi kérdőjel. Dusan Vasziljevics mellett jobbára a már bizonyított fiatalok kaptak lehetőséget, igaz a nyáron szerződtetett játékosok is rendre pályára léptek. Azonban nem győzték meg a szurkolókat arról, hogy Újpest szintű játékosok lennének. Ennek ellenére sokat játszottak.

Támadók: Kabát Péter mellett mindössze az ősz vége felé szerződtetett portugál Bruno Moraest lehet kiemelni. A saját nevelésű fiatalok közül Barczi Dávid kevés lehetőséget kapott, Lázár Bence tavasszal már talán újra futballozhat. A nyáron érkezők közül Yadin Zarisz szerepelt a legtöbbet Kabát éktársaként, azonban a két szerzett gólja édeskevésnek tűnik.

Konklúzió: Kapusposzton nincs ok változtatnia a belga edzőnek, ám a mezőnyben már több kérdőjel is felmerülhet mind a szurkolókban, mind pedig az újságírókban a játékosok teljesítményét látva. A két belső védőt lehetne cserélni akár a keretből kitett játékosokkal. A középpályán leginkább szintén a belső posztokon lehetnek problémák, hiszen a két szél kevés támogatást kap. Ide kreatív játékosok biztosan jöhetnek. A támadószekció egy-két játékostól eltekintve változatlan maradhat.

Anyagi lehetőségek:

Korábban volt arra példa, hogy a játékosok egymástól kértek kölcsön, hogy el tudják látni magukat és családjukat. Mára ez a helyzet ugyan megoldódott, de a tartozások miatt továbbra is számíthat kiadásokra a lila csapat.

Egyéb nehézségek:

A bajnokság első felében több olyan hírt lehetett hallani a székház felől, hogy a jelenlegi tulajdonos összeveszett a korábbi tulajjal. Roderich Duchatelet Tolnai Sándort fel is jelentette a felhalmozott és nem törlesztett tartozások miatt. Ugyanakkor a pálya gyepcseréjét és gondozását is saját pénzből finanszírozta a belga tulaj, bár a Szusza stadion állami tulajdonban van.

Az edző:

Nyáron még ismeretlen belga ült le az Újpest kispadjára, és vele a koncepció is megváltozott. Jos Daerden a fiatalok helyett jobbára a légiósokra épített ősszel, ám sokan ezek közül nem ütik meg a magyar élvonal szintjét sem. Sokszor még azt sem lehetett felfedezni, hogy vajon mit akar játszatni csapatával. Néha az volt az ember érzése, hogy a játékosok csak várnak az ellenfelek hibáira, amik be is következtek. Ám tegyük hozzá, hogy az ősz végére valamelyest összekapta magát a társaság. A Ferencváros elleni siker miatt egy aprócska piros pont került az edző neve mellé a szurkolóktól.

A csapat statisztikái az első 15 fordulóban:

Házi góllista: Kabát Péter 10 gól; Dusan Vasiljevic 3 gól; Yadin Zaris, Bruno Mores 2-2 gól; Remili Mohamed, Simon Krisztián, Balogh Balázs, Vermes Krisztián, Bavon Tshibuabua, Chema Antón 1-1 gól

Leghosszabb veretlenségi sorozat: 5 mérkőzés: 6 és 10. forduló között

Leghosszabb vereségsorozat: 2 mérkőzés: 1 és 2. forduló között

Leghosszabb kapott gól nélküli sorozat: 2 mérkőzés: 6-7 forduló: DVSC (0-0), Kaposvár (0-0)

Leghosszabb lőtt gól nélküli sorozat: 2 mérkőzés: 6-7 forduló: DVSC (0-0), Kaposvár (0-0)

Sorozatunk korábbi részei:

1. rész: Siófok – Borongós az ég a Balaton felett
https://www.fociclub.hu/?p=8310

2. rész: Eger – „Hazátlan” egriek
https://www.fociclub.hu/?p=8320

3. rész: Paks – Atomvárosi döntetlensorozatok
https://www.fociclub.hu/?p=8360

4. rész: Pápa – Gyenge kezdés után feltámadás
https://www.fociclub.hu/?p=8395

5. rész: Haladás – Középszerűségre ítélve
https://www.fociclub.hu/?p=8472

6. rész: Pécs – Belviszályoktól sújtva
https://www.fociclub.hu/?p=8906

7. rész: Kecskemét – Formajavulás az edzőváltás után
https://www.fociclub.hu/?p=9093

8. rész: Diósgyőr – A szezonvégi döntetlen sorozat Sisa Tibor állásába került
https://www.fociclub.hu/?p=9199

Gavalovits Sándor