Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Közös magyar-román bajnokság indul?

Hasonlóan több jégkorongbajnoksághoz, közös liga jöhet létre a labdarúgásban is 7-7 magyar és román együttessel. Erről a manna.ro internetes oldal ír.

Maga a lépés nem számít újdonságnak. A kosárlabda-bajnokságokban már évekkel ezelőtt különböző ligákba vonultak az országok, mint az Adriai és a Balti. Ez sokkal jobb meccseket eredményez, így a klubok több támogatót tudnak bevonni, még akkor is, ha a kiszállási költségek kissé magasabbak.

A csapatoknak is sokkal jobb, mivel nem a megszokott ellenfelekkel kell megvívniuk. A labdarúgásban először az oroszok és az ukránok léphetik meg ezt. A világ egyik legnagyobb gázszolgáltató vállalata szorgalmazza a közösködést – olvasható a manna.ro portálon.

Az egyre több román klub csődje miatt a ligaelnök, Dumirtu Dragomir is elgondolkodott a román-magyar közös futballbajnokságon. A két ország hét-hét együttese – CFR Cluj, Steaua Bucuresti, Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, FC Vaslui, Astra Giurgiu, Petrolul Ploiesti, Pandurii Tg. Jiu, Galaci Oţelul román részről; Ferencváros, Újpest, Győr, MTK, Debrecen, Honvéd, Videoton, Paks és Kecskemét magyar oldalról – indulna.

A hírek szerint sok mindenkinek tetszene is az ötlet, leginkább a romániai bajnokság közvetítési jogait birtokló RDS-RCS-nek. A társaság ugynis 90 millió eurót fizetett a pontvadászat közvetítéséért. A kérése mindössze az volt, hogy csökkentsék 14 csapatosra a bajnokság mezőnyét, amibe azonban a csapatok nem mentek bele. A közös liga ezt a problémát megoldaná, hiszen az elképzelések szerint 14 csapatos lenne a pontvadászat. Addig azonban sok mindent át kell gondolni. Például a rendfenntartói költségek nagyságát egy Fradi – Steaua vagy egy Dinamo – Újpest találkozó esetében.

Gavalovits Sándor