Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

„A végsőkig elmegyünk…” – Borbély Zoltán

Mint ismeretes a FIFA zárt kapus mérkőzéssel büntette az MLSZ-t, amiért tavaly augusztusban az Izrael elleni barátságos mérkőzésen a magyar szurkolók egy csoportja kifütyülte a vendégek himnuszát, illetve antiszemita rigmusokat skandáltak.

Az MTVA Sport7 című műsorában dr. Borbély Zoltán, az MLSZ Jogi- és Sajtóirodájának vezetője volt a vendég.

A büntetés feltételezett hátteréről így beszélt a sportvezető: Ezekből az ítéletekből tanulni kell, a bíróságot és a döntési fórumokat meg kell győzni, nem pedig érzelmi húrokat pengetve balsorsa hivatkozni. Amit lehet, meg kell tenni jogilag, akár a legfelsőbb fórumokig elmenve, ez akár a Sport Állandó Választott Bíróság, a CAS is lehet. Most elsősorban a fellebbezésre koncentrálunk, és annak az érveivel próbáljuk meg elérni az enyhítést. Részletekbe nem szeretnék belemenni, hiszen ha bármely érv idő előtt eljut a döntéshozókig, az gyengíti az esélyeinket. Nem gondolom, hogy ez a bizottsági döntés kifejezetten a magyarokat sújtja, de ez egy új irány a FIFA részéről, hiszen Bulgária is hasonló büntetést kapott. A FIFA és az UEFA alapelvei között is szerepel a “respect”, a tisztelet, illetve a “respect diversity”, a másság tisztelete. Sepp Blatter kihangsúlyozta, hogy ezeket az elveket következetesen érvényesíteni fogják. Borzasztó, hogy mi vagyunk az elsők, illetve az elsők között vagyunk, akik a büntetést kaptuk, de a tisztességes szurkolók és a csapat érdekében mindent meg kell tennünk majd a fellebbviteli fórumokon, hogy eredménnyel képviseljük a magyar szövetség álláspontját. Az antiszemita, gyűlölködő hangokat a stadionokból megpróbáljuk kizárni.”

Borbély elmondta, hogy a világbajnoki selejtező mérkőzéseknél nem szokványos ilyen szigorú büntetés: Világbajnoki selejtezők esetében kirívóan súlyos a döntés. A történtek felett nem lehet szemet hunyni, ezt az MLSZ sem teszi meg, az ominózus meccset követő elnökségi ülésen egy nagyon határozott állásfoglalást adott ki – tehát, hogy az MLSZ nem határolódott volna el mindettől, azt nem lehet mondani.”

A magyar szövetség jogi vezetője szerint reálisan keresve, és nem érzelmi húrokat pengetve kell megtalálni a megoldást: „Nekünk most nem búsongani kell, nem morális és jogon kívüli érvet kell felhozni, hanem arra kell koncentrálnunk, hogy ezt a döntést enyhítsük, és a végsőkig elmegyünk azért, hogy a szurkolók, a tisztességes szurkolók és a magyar válogatott valamilyen módon élvezhesse a mérkőzést, reményeink szerint úgy, hogy eredménye is legyen – mind a fellebbezésnek, mind a világbajnoki selejtezőnek. Nekünk most nem búsongani kell, nem morális és jogon kívüli érvet kell felhozni, hanem arra kell koncentrálnunk, hogy ezt a döntést enyhítsük, és a végsőkig elmegyünk azért, hogy a szurkolók, a tisztességes szurkolók és a magyar válogatott valamilyen módon élvezhesse a mérkőzést, reményeink szerint úgy, hogy eredménye is legyen – mind a fellebbezésnek, mind a világbajnoki selejtezőnek.”

 

Gavalovits Sándor