Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Veretlenek –európai körkép

A Ferencváros, és a Manchester City hétvégi győzelme után továbbra is veretlen. Szétnéztünk Európában, a többi bajnokságban hány együttes áll hibátlan mérleggel. Csak azokat a ligákat vettük górcső alá, ahol legalább három fordulón túl vagyunk.

Gyakori látvány mostanság a City meccsein. - fotó: sports.yahoo.com

Gyakori látvány mostanság a City meccsein. – fotó: sports.yahoo.com

Topligák

Nem meglepő módon a négy nagy ligából mindössze háromban találunk száz százalékos csapatot. Angliában a Manchester City hasít, ráadásul egyedüliként ebben a szezonban gólt sem kaptak Manuel Pellegrini fiai. A City eleddig nem éppen hagyományos szereplése mögött egy kiváló védelmet és egy remek képességű kapust kell keresnünk. Ugyan a védekezés néha hajmeresztő hibákat követ el, főképp a csapatkapitány Vincent Kompany, ám Joe Hartban bízhatnak a világoskékek. Ehhez azonban az is kell, hogy az egész csapat tudja, mi a dolga. Pellegrini munkáját dicséri, hogy nagyon egyben van az együttes, ami a Bajnokok Ligájában is tükröződhet. A tizenegy rúgott gól is önmagáért beszél, bár kétséges, meddig tudja nyújtani a szériát a City, lévén a rázósabb meccsek csak ezután következnek. Igaz egy rangadón már túl vannak Agüeróék, a címvédő Chelsea-t meglepően simán verték meg, így nem kell aggódnia Manchester kék felének.

A City mérlege:
5 meccs, 5 győzelem, 11-0, 15 pont
A gólokon is jól elosztoznak a futballisták:
2 gólos: Fernandinho, Kompany
1 gólos: Agüero, Iheanacho, Kolarov, Nasri, David Silva, Sterling, Yaya Touré

atomicsoda.com

atomicsoda.com

Spanyolországban a Barcelona ugyan csak három fordulón van túl, de eddig mindhárom meccsét megnyerte. Bár a katalánok nem sziporkáznak, de így is mindig maguk javára tudták fordítani az összecsapások kerekét. Még úgy is, hogy a csapat esze és motorja immár nem Xavi, hanem Iniesta. Ráadásul legutóbb éppen az Atletico elleni rangadót nyerték meg hátrányból a gránátvörös-kékek, ami jó előjel a közelgő rangadókhoz, merthogy a Bajnokok Ligájában méltán lehet annak nevezni minden összecsapást. Még az is belefér Luis Enrique együttesének, hogy Messit olykor csak csereként küldje pályára, ahogy tette azt a tréner a hétvégén. A Barcelonára tulajdonképpen csak a Real Madrid lehet veszélyes, és most írhatnánk a madridiakról is, hogy hibátlanok, ám a nyitó fordulóban sikerült a nem éppen világverő Sporting Gijon ellen nulla-nullát játszaniuk Ronaldoéknak. Igaz a felkészülés, és a nyár eleje nem volt éppen sétagalopp Suárezéknek (Sevilla ellen az Európai Szuperkupában nyögvenyelős siker, az Athletico ellen elbukott hazai szuperkupa), ám lassan, de biztosan visszatalálnak a régi vágányra.

A Barcelona mérlege:
3 meccs, 3 győzelem, 4-1, 9 pont
A gólok:
1 gólos: Messi, Suárez, Neymar, Vermaelen

fotó: independent.co.uk

fotó: independent.co.uk

Németországban két együttes is hibátlannak mondhatja magát, ám míg a címvédő Bayern olykor szenved, addig a frissen kinevezett Thomas Tuchel Dortmundja lazán veszi az akadályokat. Ez talán nem is véletlen, lévén a bajorok továbbra sem tudnak mit kezdeni Josep Guardiola taktikájával, Tuchel pedig a korábban Mainzban is megcsodált variációkat alkalmazza, kiegészítve elődje, Jürgen Klopp filozófiájával. És itt jön képbe a keretek erőssége. Amíg a bajorok nyáron több új játékost is igazoltak – kiemelve Arturo Vidalt (Juventus), és Douglas Costát (Sahtar Donyeck) – addig a dortmundiak egyben tudták tartani a keretet. Nem meglepő tehát, hogy tulajdonképpen az együttes az elmúlt öt év egyik legeredményesebb német klubjává nőtte ki magát. És így csak a sárga-feketék jelentenek veszélyt a bajorok címvédésére. Emellett meglepő módon a Bajnokok Ligájára sem kell fókuszálni, hiszen „csak” az Európa Ligában érdekelt a Borussia, ám a csoportkör sétagaloppnak ígérkezik, talán csak a Krasznodar elleni párharc lesz rázós Tucheléknek. A Bayern ezzel szemben egy erős BL-kvartettbe került, ahol bizony fel kell kötni a bőrnadrágot. Mindemellett a bajnokságban is várhat rájuk kellemetlen pillanat, nem is egy. Ez utóbbival kapcsolatban elég kiemelni a hétvégi mérkőzést, ahol kiszenvedett sikert aratott az Augsburg ellen Guardiola legénysége. Hogy a sorozatok kitartanak-e a két élgárda összecsapásáig? Szerintünk igen. Ott pedig az aktuális forma dönthet.

A Dortmund mérlege:
4 meccs, 4 győzelem, 15-3, 12 pont
A gólok:
5 gólos: Pierre-Emerick Aubameyang
3 gólos: Henrikh Mkhitaryan
2 gólos: Marco Reus
1 gólos: Mats Hummels, Marcel Ginter, Kagawa Sindzsi, Adrian Ramos

Együtt kilencet vállaltak: Lewandowski és Th. Müller. - fotó: en.yibada.com

Együtt kilencet vállaltak: Lewandowski és Th. Müller. – fotó: en.yibada.com

A Bayern mérlege:
4 meccs, 4 győzelem, 12-2, 12 pont
A gólok:
6 gólos: Thomas Müller
3 gólos: Robert Lewandowski
1 gólos: Douglas Costa, Mehdi Benatia, Arjen Robben

fotó: gazzettaworld.gazzetta.it

fotó: gazzettaworld.gazzetta.it

Olaszországban a vasárnapi rangadót megnyerő Inter mondhatja el magáról, hogy hibátlan mérleggel vezeti a tabellát. Roberto Mancini együttese ugyan nem játszik látványos focit, ennek ellenére nem kell szégyenkeznie. Kiemelendő ugyanakkor az is, hogy Milánó kék-fekete felén nem kell a nemzetközi kupákkal foglalkozni, így aztán minden erejét a bajnokságra fókuszálhatja. A mérlege kísértetiesen hasonló a Barcelonáéhoz: ugyannyi gyűjtött pont, és szerzett-kapott gól. Azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy míg a katalánoknál négyen szerezték a gólokat, addig az olaszoknál Stevan Jovetic viszi a prímet a maga három találatával. És bár a hétvégén rázós összecsapás következik, merthogy az eddig meglepetésre második helyet produkáló Chievohoz látogat az Inter.

Az Inter mérlege:
3 meccs, 3 győzelem, 4-1, 9 pont
A gólok:
3 gólos: Stevan Jovetic
1 gólos: Freddi Guarín

Egyéb európai ligák:

A nagy ligákon kívül alig-alig találunk hibátlan együttest, a tavaszi-őszi rendszerű bajnokságokban egyáltalán nem, de nézzünk körbe Európában.

Albánia:
Skendrbëu
3 meccs, 3 győzelem, 4-0, 9 pont

Svájc:
Basel
8 meccs, 8 győzelem, 22-7, 24 pont

Görögország:
Olympiakos
3 meccs, 3 győzelem, 8-1, 9 pont

fotó: fradi.hu

fotó: fradi.hu

Magyarország:
Ferencváros
8 meccs, 8 győzelem, 19-3, 24 pont

Ciprus:
Anorthosis
3 meccs, 3 győzelem, 8-1

Grúzia
Dinamo Tbiliszi
4 meccs, 4 győzelem, 16-2

Izrael:
Macabbi Petah-Tikva
3 meccs, 3 győzelem, 7-1

Málta:
La Valetta
3 meccs, 3 győzelem, 6-1

Skócia:
Aberdeen
6 meccs, 6 győzelem, 11-2

 Gavalovits Sándor