Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Valahol Európában: Portugál, belga, görög, ukrán és horvát bajnoki körkép

A legutóbbi bajnoki fordulóban Portugáliában több gólparádéval tarkított meccset is feljegyezhettünk, míg Belgiumban botlott a címvédő, és döntetlenek töltötték ki a fordulót, míg a görögöknél nagy meglepetés nélkül ért véget az adott forduló. Ukrajnában az élen maradt továbbra is nagy a verseny, Horvátországban pedig szintén nagy a harc elöl.

Valahol Európában

Portugália – Primeira Liga, 4. forduló
Benfica – Belenenses 6-0
Estoril – Braga 1-0
Arouca – FC Porto 1-3
Nacional – Academica 2-0
Moreirense – U. Madeira 0-0
Maritimo – Setubal 5-2
Guimaraes – Tondela 1-0
Rio Ave – Sporting CP 1-2
Boavista – Pacos Ferreira 0-1

A portugál pontvadászat 4. fordulójának nyitómeccsén a címvédő nagy pofont adott a Lisszabonba látogató Belenenses csapatának, ugyanis a fővárosiak hatgólos vereséget mértek soros ellenfelükre! A gólok elosztása egyenlően sikeredett a két félidőben, a gólparádéból pedig duplázva vette ki a részét Mitroglou és Jonas, rajtuk kívül pedig Gaitan, valamint Talisca is egy-egy találatot jegyzett. A bajnoki cím védője jelenleg a 3. helyen áll, 3 győzelemmel, és 1 vereséggel, melyet még a második körben szenvedett el a csapat, amikor a Benficát az újonc Arouca tréfálta meg.
Az éllovas FC Porto csapata ezúttal idegenben nyert. A kék-fehérek eddig veretlenek, de ők is botlottak a második körben, amikor is döntetlent játszottak a Maritimoval. A Sporting a portói együttes nyakán, egyenlő a két klub pontjainak száma és az iksz is egyszerre jött össze. Veretlenség ide vagy oda, a Porto gólaránya jobb, de csak ennyi az előnye Casillas csapatának. A Braga koránt sem a régi, EL-döntős csapat, ám nem szabad leírni az együttest, de tény, ezúttal is vereséget szenvedett az együttes. Ezen felül a címvédő gólparádéján túl még akadt egy gólgazdag meccs, hiszen a Setubal a Maritimo otthonában kapott ki 5-2-re.
A következő körben szuperrangadót rendeznek, hiszen az éllovas FC Porto a címvédő Benfica csapatával csap össze. A meccs végkimenetele nagyban befolyásolhatja azt, hogy a két együttes közül melyik állhat majd az élen a fordulót követően.

Portugál bajnokság

Belgium – Jupiler League, 7. forduló
Mouscron Peuwelz – Club Brugge 2-1
Zulte Waregem – Gent 1-1
Wasland-Beveren – Oostende 1-5
Kortrijk – Leuven 0-0
KV Mechelen – Westerlo 2-2
Standard Liege – Lokeren 0-1
Anderlecht – Genk 0-0
St. Truiden – Charleroi 1-1

Az elmúlt szezon bajnokának, vagyis a címvédőnek a vereségével vette kezdetét Belgiumban az élvonal 7. fordulója. A Brugge a legutóbb a Mouscron Peuwelz otthonában kapitulált. A listavezető Oostende pedig kiütéses sikert aratott idegenben. Ezzel és azt is ide véve, hogy az Anderlecht a Genk elleni rangadón 0-0-s döntetlent ért el, az Oostende előnye a második helyezett brüsszeli klubhozb képest 2 pont. A vendégeknél Köteles őrizte a kaput, de a 85. percben le kellett cserélni a magyar hálóőrt. A Standard Liege az EL-búcsúzást követően nem muzsikál túl jól, hiszen újabb veresége már zsinórban a harmadik volt, ami a ligaszereplést illeti. Döntetlenekkel tarkított forduló volt ez Belgiumban, hiszen a 8 bajnokiból 5 meccs pontosztozkodással zárult.

Belga bajnokság

Görögország – Super League, 3. forduló
Kalloni – Asteras Tripolis 1-1
Veria – PAOK 0-3
Olympiakos – Platanias 3-1
AEK Athén – Giannina 3-1
Panetolikos – Panthrakikos 1-0
Atromitos – Xanthi 0-1
Panionios – Panathinaikos 1-0
Iraklis – Levadiakos 0-1

Csupán három körön vannak túl a görög élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a klubok. Nagy meglepetéssel nem szolgált az elmúlt forduló, a papíron esélyesebb és nagyobb múltú csapatok hozták a kötelezőt, természetesen a címvédő Olympiakos is a győztesek rangsorát erősítette, ráadásul a cím védője eddig száz százalékos, 8 lőtt gólja mellett pedig ezúttal kapta meg első gólját a szezonban az együttes. Egy kis meglepetés azért akadt, ugyanis a Panathinaikos a Panionios otthonában maradt alul.

Görög bajnokság

Ukrajna – Pari-Match Liga, 7. forduló
Metalist Kharkiv – Shakhtar Donetsk 0-5
Olimpik Donetsk – Hoverla Uzhhorod 0-1
Dinamo Kijev – Oleksandriya 3-0
M. Zaporozhye – Dnipro 1-4
Stal Dniproprodzerzhynsk – Vorskla 1-2
Chornomorets Odessa – Volyn Lutsk 1-2
Karpaty Lviv – Zorya 1-1

Az ukrán élvonalban már most óriási a versengés az élmezőnyben, melynek első három helyén a legjobbak osztoznak. Az élen a címvédő Dinamo Kijev csapata áll, amely újból győzött és veretlenül vezeti a pontvadászatot. A második Shakhtar Donetsk nem okozott csalódást a szurkolóiknak, sőt! A donetski klub idegenben rúgott ötöt úgy a Metalist Kharkivnak, hogy hazai részről válasz sem jött. A harmadik helyen az elmúlt EL-szezon finalistája, a Dnipro Dnipropetrovsk áll. A Dnipro sem szabta szűken a sikert, ugyanis idegenben nyert a klub 4-1-re. A lényeg az, hogy az élen álló klubok sima győzelemmel zárták az elmúlt fordulót, így még kiélezettebb lehet majd a folyatásban az élmezőnyben zajló küzdelem.

Ukrán bajnokság

Horvátország – 1. HNL, 9. forduló
Lokomotiv Zagreb – Dinamo Zagreb 0-4
Belupo – RNK Split 1-1
Hajduk Split – NK Zagreb 1-0
Osijek – Zapresic 3-1
Istra 1961 – Rijeka 0-1

A horvát élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban már 9 fordulón túl vannak a csapatok. A két legerősebbnek vélhető klub, azaz a Hajduk Split, valamint a Dinamo Zagreb hozta a kötelezőt és begyűjtötte a három pontot. Utóbbi, vagyis a fővárosi együttes ‘idegenben’ aratott lehengerlő sikert a Lokomotiv elleni derbin, míg a spliti klub hazai pályán nyert szűken. A Hajduk ellenfele is egy fővárosi gárda volt. A jelenleg második helyezett Rijeka is nyert, amely veretlen, akárcsak az éllovas Dinamo. A harmadik pozíciót a Hajduk Split foglalja el, amely már egy vereséget elszenvedett a szezonban, de jelen állást tekintve izgalmas élmezőnybeli csatákra van kilátás az említett három klub révén.

Horvát bajnokságNagy Dávid