Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Íme a résztvevők és útjuk az Afrikai nemzetek kupájára! -beharangozó

Mint arról korábban már beszámoltunk a tavalyi tornát követően rendhagyó módon idén is megrendezik az Afrikai nemzetek kupáját. A fekete kontinens legrangosabb eseményének ezúttal a Dél-afrikai Köztársaság ad otthont és azon stadionok, melyek a VB-n 2010-re készültek. Nézzük mely csapatok foglalnak helyet a 16 fős mezőnyben és miként jutottak ki a megmérettetésre. A torna négy darab négy fős csoportban kezdődik meg, majd pedig minden csoport első két helyezettje jut tovább.

A kvalifikáció nem túl bonyolult és nem is túl hosszú, mint például Európában az EB-re. Itt egyenes kieséses rendszer van oda-visszavágós formában, mely egy előselejtezőből, első fordulóból, majd végül második fordulóból áll. Az előselejtezőben a négy legalacsonyabban rangsorolt ország csapata vív meg és a két továbbjutó csatlakozik az első forduló mezőnyéhez, ahol 28 csapat 14 párharcban érdekelt. A továbbjutók csatlakoznak a legmagasabban rangsorolt csapatokhoz, akiknek csak egy párharcot kell vívniuk ahhoz, hogy szerepelhessenek a megmérettetésen. A második fordulóban 15 párharc és továbbjutó van, a 16. résztvevő a házigazda.

Íme a résztvevő országok, selejtezős eredményei: 

Dél-Afrika: Eddig 7 alkalommal szerepelt a kontinensviadalon, a mostani megmérettetésre rendező ország révén nem kellett selejteznie, automatikus résztvevőnek mondhatta magát. Fontos megjegyezni, hogy legutóbb mikor rendezőként szerepeltek történetük során először és mindeddig utoljára megnyerték a tornát.

Ghána: A  jelenlegi mezőnyből a második legtöbbször szereplő ország, eddig 18 alkalommal rúgták a bőrt a sorozatban, rutinos résztvevőnek mondhatóak. A második egyben utolsó oda-visszavágós selejtezőben kapcsolódtak be, ellenfelük Malawi volt, melyet mindkét mérkőzésen felülmúlták 2-0 és 1-0 arányban, így magabiztosan 3-0-ás összesiessél kvalifikálták magukat.

Mali: Eddig  7 alkalommal szerepeltek a kontinensviadalon, a mostani tornára pedig a második fordulóban csatlakoztak, ahol ellenfelük Botswana volt. A párharc végkimenetele egy pillanatra sem volt kérdéses, 4-1-es és 3-0-ás eredményeket követően 7-1-es összesítéssel  jutottak ki Dél-Afikába.

Zambia: A jelenlegi címvédő, a tavalyi győztes eddig 15 alkalommal szerepelt a tornán, és mi más lenne a céljuk, mint a címvédés. Győzelmük tavaly nagy meglepetést keltett, a címvédés úgyszintén csodaszámra menne. Igen ám, de a címvédő majdnem otthon maradt, hiszen a második fordulóban az ellenfelük Uganda volt, aki korábban Kongó csapatát búcsúztatta. A párharc két 1-0-ás mérkőzést hozott, mindkét fél megnyerte a mérkőzést hazai pályán, így következhetett a tizenegyespárbaj, melyet ádáz küzdelemben  9-8-ra Zambia nyert.

Nigéria: A züld-fehérek labdarúgása elég hírhedt, a tornán pedig viszonylag rendszeres  résztvevőnek számítanak, hiszen eddig 16 alkalommal indulhattak el a végső győzelemért. Viszont az utóbbi időben a válogatott visszaesett, így a selejtezőket az első fordulóból kellett kezdeniük. Előbb Ruanda együttesén léptek át 2-0-ás összesítéssel, majd pedig a szintén első körből induló Libéria volt az ellenfél. Igazi gól dús párharc volt, az első meccsen 2-2-es döntetlen született, majd pedig a visszavágón 6-1-re diadalmaskodott Nigéria legénysége, így 8-3-as összesítéssel kijutottak.

Tunézia: Az észak-afrikai ország eddig 15 alkalommal kvalifikálta magát az eseményre, a mostani megmérettetésre az útjuk Sierra Leone legjobbjain keresztül vezetett. A második fordulós párharc két döntetlent hozott, ám a hazai 0-0 utáni idegen béli 2-2 azt jelentette, hogy idegenben lőtt több góllal Tunézia válthatott repülőjegyet.

Elefántcsontpart: Drogba nagy álma, hogy megnyerje a fekete kontinens legrangosabb tornáját. A csontparti válogatott 19 alkalommal szerepelt eddig a tornán, ezzel ők a jelenlegi mezőnyben az  legtöbbször kijutó ország. A részvételért két második fordulós csapt került össze, az ellenfél Szenegál csapata volt, ám amilyen jól hangzik ez a párharc, olyan sima volt. Drogba vezérletével kettős győzelemmel 6-2-es összesítéssel jutottak ki a megmérettetésre. A  végső győzelemre nagyon esélyesek…

Marokkó: Az észak-afrikai válogatott eddig 14 alkalommal vett részt a kontinensviadalon, útjuk Mozambik válogatottján keresztül vezetett Dél-Afrikába, egy 2-0-ás vereséget követően 4-0-ás győzelemmel válaszoltak és jutottak ki.

Etiópia: Az etióp válogatott eddig 9 alkalommal vehetett részt a tornán, most pedig mindkét párharcát idegenben lőtt több góllal nyerte meg. Előbb Benin ellen játszottak, majd pedig Szudán legjobbjaival szemben bizonyultak jobbnak, bár ez némi túlzás. Előbbi ellenféllel 0-0 és 1-1, utóbbival pedig 5-3 és 0-2 játszottak.

Zöld-foki Köztársaság: A mezőny egyetlen tagja, mely eddig soha nem szerepelt a tornán, így ők most fognak debütálni. Az első fordulóban Madagaszkár válogatottját búcsúztatták kettős győzelemmel, majd pedig óriási meglepetésre Kamerun csapatát ejtették ki 3-2-es összesítéssel egy rendkívül szoros párharcon.

Angola: Eddig 6 alkalommal mérettethették meg magukat, ez lesz a hetedik alkalom. Útjuk a második fordulóban kezdődött, ahol Zimbabwe csapatát gyűrték le 3-1, 2-0 követően 3-3-al idegenben lőtt több góllal.

Niger: Ez lesz a válogatott második szereplése, a kvalifikáció második körében Guinea csapatát búcsúztatták kettős győzelemmel.

Togo: Eddig  6 alkalommal mérethették meg magukat. Az első fordulóban Kenya legjobjait gyűrték le szó szerint, hiszen csupán idegenben lőtt több gól volt a döntő, a második fordulóban pedig Gabon legjobbjainál bizonyultak jobbnak egy 1-1-es döntetlent követően 2-1-re sikerült nyerniük.

Kongói DK : Több mint a tornák felén eddig ott voltak (15) és ezúttal is ott lesznek. Az első fordulóban az előselejtezőből érkező Seychelle-szigetek válogatottját söpörték le 7-0-ás összesítéssel, majd pedig következett  Egyenlítői-Guinea, ahol már az első meccsen eldőlt a párharc sorsa (4-0), gy a második meccsen könnyedén belefért a 2-1-es vereség is.

Burkina Faso: Az ország válogatottja eddig 8 alkalommal szerepelhette a tornán, a csúcsra még soha nem sikerült felérni. A második selejtezőkörben kapcsolódtak be, ellenfelük pedig a selejtezők legnagyobb meglepetését okozó Közép-afrikai Köztársaság volt, aki a rekorder hétszeres bajnok Egyiptom csapatát ejtette ki. A párharc Burkina Faso ellen is szoros volt, ám 3-2-es összesítéssel az itt olvasható ország jutott ki.

Algéria: Eddig 14 alkalommal azaz a tornák felén voltak jelen. Az első fordulóban Gambia legjobbjait hagyták faképnél kettős győzelemmel, majd pedig Líbián is magabiztosan kettős sikerrel léptek túl.

Ez lenne hát a 16 fős mezőny, ezen országok válogatottjai közül kerül ki a 2013-as Afrikai nemzetek kupájának a győztese.

Őszi Ádám