Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Seria A: Déli hódítók

Seria A: Van-e esélye a Scudetto megszerezésére Sarri fiainak, avagy sem? Néhány pontban a Napoli jelenlegi helyzetéről. 

sarri_napoli
Június elején járunk és a labdarúgás szerelmesei az átigazolási piaccal foglalkozó oldalakat percenként frissítve nézik. Ebben a gyors cselekvésben látni lehet egy hírt ami talán kevés emberben mozgat meg valamit is. Maurizio Sarri a Napoli edzője lett. Nem kap túl sok figyelmet ez a kinevezés és úgy általánosságban véve nem foglalkoztatja a médiát annyira ez a történet.

Sarri teljes ködbe burkolózva készíti fel a csapatát az idényre. Van néhány érkező a csapathoz, de nem rengették meg az újságokat. Főbb kérdés ezen a téren az ,hogy a nagy nevek Higuain, Mertens, Hamsik és Callejón távoznak-e klubtól főleg úgy, hogy egy olyan edzőt váltott Sarri mint Benítez aki éppen odacsábította őket.

Szeptember elején járunk és a Napolit még mindig nem látni kiemelten az éterben illetve  egy nyilatkozattal találja magát szembe az ember, amit maga a labdarúgás egyik mindenhatója Diego Maradona fogalmaz meg. “ Tisztelem Sarrit, de nem ő a megfelelő edző egy győztes Napolinak. Sarri egy hatalmas születésnapi ajándékot kapott “. Erős kritikával találja magát szembe Maurizio, akinek csapata 3 mérkőzés után 2 döntetlennel és egy vereséggel állt. Ezek után következett az Európa-Liga sorozat ,ahol a belga Club Brugge várt a déliekre. Azonban ott egy teljesen más Napolit láthatott az ember. Lendületes kombinatív játékot játszva 5 gólt rúgott a belgáknak és innentől kezdve jó formán hengereltek Sarri mester tanítványai. Carpi kivételével mindenkin átléptek a Napolyiak jöhetett a Juventus a Milan avagy Lazio velük szembe. Mindegyik mérkőzésükön könnyedén rohantak át az ellenfelükön.

Októberben járunk és korábban kritizált mester már a bajnoki cím elérhetőségéről ad interjút. Ő persze tagadja, hogy beszéd téma lenne a Scudetto és úgy vélekedik ,hogy csak saját magukra kell fókuszálni. Azonban a bajnoki címről szóló kérdések csak úgy záporoznak rájuk. Mind ezek ellenére talán a legfőbb kérdés az, hogy mi változott nyár óta, mi az amit ennyire eltaláltak a Napoli háza táján. Összefoglaltam néhány pontban saját megfigyeléseimet ezzel kapcsolatban (a teljesség igénye nélkül):

  1. Védelem: Talán a hátsó tengely megerősödése a legszembetűnőbb Sarri érkezése óta. Aki figyelte és figyeli az olasz bajnokságot az láthatta, hogy az Empolinál is mennyire odafigyelt erre a mester. Benítez edzősködése alatt a déli csapat könnyen belefutott néhány zakóba és érthetetlen védelmi hibákból kapott gólokba. A legélénkebb fejlődést Koulibaly személyében látom. A tavalyi év során sok kritikát kapott a belső védő és amennyiben őszinték akarunk lenni, lehetett is bírálni megannyi megmozdulását esetleg meg nem mozdulását. Természetesen nem csak ő van a védelemben és teljesít jól, de az ő játéka a legnagyobb pozitív csalódások közé sorolható.
  2. Középpálya: Elképesztő milyen mezőnymunkát végeznek a játékosok. Két játékost emelnék ki ebből a csapatrészből akik, úgy húzzák a Napolit, mint Moszkvát a hó. Az új szerzemény Allan kiválóan illeszkedett be Sarri mester középpályájába . A brazil egy terminátorként ütközik meg egy egész támadó csapat ellen olyan kegyetlenséggel, mint egy brit poén a közérzet ellen (mindemellett gólokat szerez, de persze ez csak zárójelben fér bele). Következő ember akit megemlítenék a szlovák válogatott Hamsík aki a Benítez éra alatti téli álmából felébredt és dinamikát adott a csapatnak, kreatívan és megbízhatóan egy igazi vezérként játszik újra.
  3.  Támadók: Callejón! Nem, nem és nem, még mindig nem. Insigne? Igen! Szerintem elég annyit írnom róla, hogy azon pletykálkodnak délen, hogy azt a bizonyos 10-es mezt megkaphatja. Igen, azt a számot viselheti amit tudjuk ki viselt. Azonban nem csak Lorenzo Insigne van csúcsformában. Napoli színekben játszik egy bizonyos Gonzalo Híguain, aki 7  mérkőzésen 5 gólig és 2 gólpasszig jutott. Higuaín, Sarri érkezése óta hajlamos arra, hogy passzoljon a csapattársainak amivel meg tudja könnyebbíteni a gólszerzést és eredményesebbé tudja tenni a Napolit és még a játék részese is tud lenni. Nagyszerű taktikai húzás az olasz mester részéről, hogy ezt lebeszélte az argentinnal.

Összegezve a Napoli jelenleg nem tűnik egy “Higuaín és a többiek” csapatnak mint a Benítez időszak alatt. Egységet alkotnak, voltak mérkőzések (Juventus és a Milan ellen főleg) amikor az volt az ember érzése, hogy a játékosok egyszerre veszik a levegőt. A csapat gerince kialakult úgy, ahogyan a játékszisztémájuk is. Igencsak erős, domináns focit láthatunk tőlük. Úgy vélem, kétségtelenül számolni kell velük az első három helyért vívott harcban. Jelenlegi formájukat talán épp a következő ellenfél, a Fiorentina törheti meg, akik még inkább elkapták a fonalat ebben az évben. Fontos kérdés azonban megmaradt és nyitva hagyom: Van-e esélye a Scudetto megszerezésére Sarri fiainak, avagy sem?

fotó: radioradio.it

Borbély Szabolcs