Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb: Norvég pótvizsga előtt, skandináv párharc

Északi túra vár a mienkre az Európa bajnokságért, míg nem oly titkos vágyunk, Szlovénia Ukrajnával meccselhet.

norge

Kisorsolták a pótselejtezők párjait. Előzetesen Szlovénia szerepelt minden magyar szurkoló kívánságlistájának élén, legalábbis a nagy többségén, aztán ők az ukránokat, mi pedig Norvégiát kaptuk. A sorsolás előtt Bernd Storck mindössze két dolgot szeretett volna: „Nincsen első számú jelöltem – jelentette ki a magyar kapitány. – Nem mondom, hogy az egyik vagy a másik válogatott jobb lenne a pótselejtezőn. Lesz, ami lesz. Két kérésem, helyesebben mondva, kívánságom lenne csupán. Az egyik az, hogy ne kelljen rögtön az első játéknapon pályára lépnünk, a másik pedig, hogy jó lenne idegenben kezdeni az előttünk álló párharcot. Ennyi. Mindegy, melyik válogatott lesz az ellenfelünk, tisztességesen fel kell belőle készülnünk, és mindent megteszünk, hogy bizonyítsuk, igenis ott a helyünk a franciaországi Európa-bajnokságon. Rengeteg munka vár ránk, ám hiszek benne, hogy megugorjuk a lécet. Tudom, hogy képesek vagyunk rá.”

Nos, az UEFA honlapján megjelent nyilatkozatok között szemezgetve kitűnt, a nem kiemelt csapatok szerettek volna ellenünk játszani, de ez most Norvégiának sikerült.

Elsőként Ukrajnát húzták, majd mellé Szlovéniát, második párban Svédország és Dánia, majd Bosznia-Hercegovina és Írország, végül Norvégia és Magyarország került egymás mellé.

A párharcokról:

hunnorg640

Kezdjük a mieinkkel. Nem túl biztató a skandinávok elleni mérlegünk, hiszen tizenhét mérkőzésen hét siker mellett öt döntetlen, és öt vereség a mérlegünk. Árnyalja a képet, hogy utóbbi kilenc találkozáson nem sikerült megverni az északiakat, gólt is alig szereztünk ellenük. Összesített mérlegünk gólok szempontjából 32-19.

Tizenöt éve már pótselejtezett egymással Ukrajna és Szlovénia, akkor utóbbi örülhetett, viszont az összesített rangsorban négy meccsen szlovén fölényt jegyezhetünk fel. Két siker mellett két döntetlen a mérlegük az ukránokkal szemben. 6-4 a gólkülönbség a szlovénoknak.

Legutóbbi kilenc egymás elleni összecsapásuk valamivel nagyobb dán előnyt mutat, hiszen míg a svédek három meccset nyertek, addig a dánok négyet, és volt két döntetlen is, 7-7 a gólkülönbség, ami nem is különbség. Megjósolhatatlan, melyik együttes léphet tovább. Sőt, itt is árnyaltabb a kép, hiszen a dánok utolsó három, svédek elleni mérkőzése egyaránt a piros-fehérek sikerét hozta úgy, hogy gólt sem szereztek a „háromkoronások”.

Sok mindent nem lehet kikövetkeztetni Bosznia és Írország párharcából, lévén eddig egyetlen egy alkalommal mérkőztek egymással, még 2012. májusában, és akkor a bosnyákok kikaptak. Azóta azonban változott a kép mindkét csapat háza táján, így aztán tényleg nem lehetetlen megmondani, melyik együttesnek van nagyobb esélye kiharcolni a franciaországi repülőutat.

A párharcok:
2015. november 12-14.
Norvégia – Magyarország
Ukrajna – Szlovénia
Írország – Bosznia-Hercegovina
Svédország – Dánia

2015. november 15-17.
Magyarország – Norvégia
Szlovénia – Ukrajna
Bosznia-Hercegovina – Írország
Dánia – Svédország

Gavalovits Sándor