Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Könnyed dortmundi győzelemmel startolt a német bajnokság 19. fordulója

A Ruhr-vidékiek különösebb megerőltetés nélkül, simán begyűjtötték a három pontot az alsóházi Nürnberg ellen, ezzel továbbra is remekelnek az idei naptári évben.

Borussia Dortmund – 1.FC Nürnberg: 3-0 (2-0).

A bajnoki címvédő nagy önbizalommal vághatott neki a találkozónak, hiszen legutóbb Brémában 5-0-ra verték a Werder Brement, a tizenötödik helyen szerénykedő nürnbergiek pedig ráadásul 2007 novemberében tudtak legutóbb nyerni a Dortmund elleni tétmérkőzésen, az előző meccsükön pedig Hamburgban végeztek döntetlenre.

Ennek szellemében nagy lendülettel kezdtek a hazaiak, már az ötödik percben veszélyes támadást vezettek, ám sem ekkor, sem pedig mintegy negyedórányi játékot követően nem született gól. Utóbbi alkalommal a vendégek kétszer is közel kerültek a vezetés megszerzéséhez, ám Roman Weidenfeller egy támadáson belül két bravúrt is bemutatott. Kisvártatva azonban büntetőhöz jutott Jürgen Klopp alakulata, miután nem sikerült szabályosan megállítania Timo Gebhartnak a sárga-fekete mezesek akcióját. A tizenegyes során a labda mögé Jakub Blaszczykowski állt, s a lengyel középpályás kíméletlen ítélet-végrehajtónak bizonyult: a bal alsóba tartó lövését nem érhette el Raphael Schäfer kapus. Alig három perccel később, a 21. miunutumban ismét a Kuba becenevű futballista villant: a jobb oldalon meginduló Mario Götze beadásra szánta rá magát, s a passz Blaszczykowskit találta meg, aki bántóan üresen állt a tizenegyespont közelében – így könnyedén guríthatott a jobb alsó sarokba.

Ezt követően – érthetően – visszavett valamelyest a tempóból a BVB, még a korábbiaknál is kevesebbet kockáztatott. E mellett azért sem tudta tovább növelni az előnyét a Borussia Dortmund, mert a Nürnberg rendkívül fegyelmezetten játszott, s ugyan gólhelyzetig csak elvétve jutott el, a védekezésbeli feladatait többé-kevésbé rendesen elvégezte. Ez a megállapítás egészen a 88. percig állta meg a helyét, amikor Marco Reus a jobb oldalról továbbított a tizenhatos vonalánál álló Robert Lewandowskinak, aki védhetetlenül vágta be a labdát a bal felső sarokba, ami azt jelentette, hogy ami sokáig nem sikerült a vendéglátó labdarúgóinak, az végül összejött: gólt „rúgattak” a lengyel támadóval.

Borussia Dortmund: Weidenfeller – Schmelzer, Hummels, Santana, Piszczek – Kehl (Bender, 76.), Gündogan (Leitner, 89.) – Reus, Götze, Blaszczykowski (Sahin, 77.) – Lewandowski.

Nürnberg: Schäfer – Pinola, Klose, Nilsson, Chander – Simons, Balitsch – Gebhart (Frantz, 78.), Kiyotake, Feulner (Mak, 66.) – Pekhart (Polter, 78.).

Gólszerzők: Blaszczykowski (18., 21.), Lewandowski (88.).

Szerző: Budai Levente