Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Egy hazai és egy vendégsiker a 19. forduló vasárnapi játéknapján!

Míg a délutáni, igen-igen feszült légkörű mérkőzésen a Hamburg 3-2-re győzött a Werder Bremen ellen, az esti sváb-bajor presztízsküzdelmet a Bayern München nyerte meg a VfB Stuttgart vendégeként, s ezzel tovább növelte előnyét a tabellán.

Hamburger SV – Werder Bremen: 3-2 (1-1).

A végül gólzáport hozó összecsapást remekül kezdték a vendégek, hiszen már a kilencedik percben megszerezték a vezetést Assani Lukimya fejes góljának köszönhetően. Kevesebb, mint negyedóra múlva azonban egyenlítettek a hamburgiak Son káprázatosan eltalált lövésével, így az első félidőt követően 1-1-es állással vonultak le a pályáról a csapatok.

A második játékrész elején a dél-koreai támadó gólpasszal jelentkezett, amikor Dennis Aogot hozta kihagyhatatlan helyzetbe – a német válogatott balhátvéd közelről passzolt a kapuba. Az 52. percben kétgólosra hízlalták a kikötővárosiak az előnyüket: Sonhoz hasonlóan a második gól szerzője, Aogo is adott egy gólt eredményező indítást, amit Artjoms Rudnevs értékesített. Alig telt el újabb két perc, s a Weser-partiak szépítettek: Theodor Gebre Selassie a tizenhatos vonalánál helyezkedő Sokratisnak, a görög válogatott középhátvéd pedig nagyszerűen csavart a hálóba.
Az összecsapás krónikájához tartozik még, hogy előbb Clemens Fritz a 80. percben, majd Marko Arnautovic a 91. minutumban megkapta a második sárga lapját, így végül kilenc emberrel fejezték be a brémaiak a párharcot. Arnautovic fegyelmezetlenségét tovább fokozza, hogy egy percen belül, a 90. és a 91. percben kapta a lapokat.

Hamburger SV: Adler – Jansen, Westermann, Bruma, Diekmeier – Aogo, Badelj, Skjelbred (Arslan, 62.) – van der Vaart (Rincon, 82.) – Son (Rajkovic, 92.), Rudnevs.

Werder Bremen: Mielitz – Schmitz, Sokratis, Lukimya, Selassie (Arnautovic, 56.) – Junuzovic, Fritz – De Bruyne, Ekici (Prödl, 89.), Ignjovski – Petersen.

Gólszerzők: Son (23.), Aogo (46.), Rudnevs (52.), ill. Lukimya (9.), Sokratis (54.).

VfB Stuttgart – Bayern München: 0-2 (0-0).

A forduló zárómérkőzésén a „svábok” elleni ütközet még akkor is nehéznek ígérkezett előzetesen, hogy az őszi „odavágót” 6-1-re nyerték meg a bajorok, hiszen azóta sokat javult a stuttgartiak játéka. Ennek megfelelően a házigazda nagy lelkesedéssel és kevés hibával vágott neki a bajnokinak. Az első félidőben is Bruno Labbadia legénysége alakította ki a legnagyobb helyzetet, amikor a 34. percben Martin Harnik közelről – bár éles szögből – a kapufára bólintott. Hatalmas szerencséje volt a Bayernnek, hogy a Neuerre pattanó labda nem gurult a gólvonal mögé. Nem csak ez a szituáció jelezte ugyanakkor a „bőrnadrágosok” számára, hogy még gondban lehetnek ezen az estén, sokat mutat az egyébként mezőnyfölényben játszó Isar-parti gárda első félidei produkciójáról, hogy ebben a periódusban nem találta el a stuttgarti kaput egyetlen müncheni próbálkozás sem.

A második felvonás valamelyest lendületesebb vendégakciókat hozott, ám sokáig reális esélye volt, hogy a nem jó napot kifogó vendégek pontot veszíthetnek a Stuttgart otthonában. Elég volt azonban egy hiba – Christian Molinaro messze a kapujától haza akarta gurítani a labdát Sven Ulreich kapusnak, ám a rövidnek bizonyuló passzra vércseként csapott le Mario Mandzukic és miután könnyedén becsapta a hálóőrt, a kapuba továbbított – és már előnybe is került az addigra idegessé és tanácstalanná váló Bayern München. Természetesen a bekapott gólra igyekeztek reagálni a „svábok”, ám nem sikerült a számukra az egalizálás, sőt húsz perccel az első gól után Mandzukic gólpasszt is adott: a hórihorgas horvát a jobb szélen elfutott, majd középre passzolt, ahol a berobbanó Thomas Müller az ötös közeléből bevágta a mindent eldöntő találatot.

Bár a meccs nagy részében hősiesen, sőt kifejezetten jól játszott a Hajnal Tamást ezúttal nélkülöző Stuttgart, ezért önmagában nem jár pont, a listavezető pedig hiába szenvedett olykor, a győzelmet végül kicsikarta.

A mérkőzés krónikájához tartozik még, hogy Martin Harnik a 80. percben megkapta a második sárga lapját, vagyis a kiállítás sorsára jutott.

VfB Stuttgart: Ulreich – Molinaro, Niedermeier, Tasci, Rüdiger – Gentner, Kvist – Traore (Torun, 64.), Okazaki (Holzhauser, 64.), Harnik – Ibisevic.

Bayern München: Neuer – Alaba, Dante, van Buyten, Lahm – Schweinsteiger, Martinez – Ribery (Shaqiri, 88.), Kroos, Müller – Mandzukic (Gomez, 88.).

Szerző: Budai Levente