Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika Kupa: a házigazda mellett meglepetésre az újonc zöld-fokiak léptek tovább

Hihetetlen fordulat az ANK-n, azaz egy nem várt továbbjutó. A papírforma dél-afrikai tovalépés nem szenzáció, bár ők sem remekeltek igazán a három kör alatt, azonban a kicsiny Zöld-foki Köztársaság legjobb nyolc közé jutása a remek csapat szellemnek, és a riválisok formánkívüliségének is köszönhető. Most pedig tekintsük át az A jelű négyes záró körös eredményeit!

Zöld-foki KöztársaságAngola 2-1 (0-1)
Nelson Mandela Bay, Port Elizabeth
Vezette: Dzsedidi (tunéziai)
Zöld-foki Köztársaság: Vozinha – Gegé, Fernando Varela, Nando, Carlitos – Babanco, Marco Soares, Platini (Héldon, a szünetben), Toni Varela (Djaniny, a szünetben) – Mendes, Júlio Tavares.
Angola: Lama – Airosa, Bastos, Massunguna – Dinis, Pirolito (Yano, 85.), Gilberto (Geraldo, 80.), Mateus (Dédé, 64.), Djalma Campos – Amaro, Manucho.
Gólszerzők: Varela (81. perc), Héldon (90.), illetve Nando (33. perc, öngól)
Sárgalapok: Héldon (58. perc), Varela (83.), Gegé (84.), illetve Pirolito (78.)

Őrület. Így lehetne jellemezni, a találkozót. No persze, az idei tornához híven, nem beszélhetünk kaotikus gólözönről, de az a kevés, ami esett, legalább egy fordulatos mérkőzésen történt. Bár a zöld-fokiak kezdtek jobban, kicsit veszélyesebben játszottak, ám a vezetést mégis az egykori portugál gyarmat nemzeti csapata szerezte meg. Az angolaiaktól ez volt az első gól a 2013-as Afrikai Nemzetek Kupáján, bár most is van egy apró szépség hiba: nem valamelyik csatáruk volt a szerzője, hanem az ellenfél védője, Nando volt az utolsó ember, aki hozzáért a labdához, saját kapujába juttatva azt. Végül Angolának már nem is volt több pontos kapura lövése a találkozón, ami elősegítette a szigetlakók feltámadását. Rengeteg helyzetet hoztak össze. A hajrára abszolút mezőnyfölénybe kerültek a zöld-fokiak. Így előbb a 81. minutumban, a román Vaslui légiósa, Fernando Varela egalizált, majd szó szerint az utolsó pillanatban a továbbjutás kapujába (na és az angolai Lama-éba) lőtte a mindent eldöntő találatával együttesét, a portugál Marítimo csatára, Héldon. Győzelmével a Zöld-foki Köztásaság válogatottja történelmi tettet hajtott végre, újoncként túlélték a csoportkört, és a kis ország eddigi legnagyobb sportsikerét aratták.


Cape Verde 2 – 1 Angola Extended Highlights… by Sportive360TV

MarokkóDél-Afrika 2-2 (1-0)
Moses Mabhida Stadium, Durban
Vezette: Gassama (gambiai)
Marokkó: Lamjagri – Assakir, Benatia, el-Adua, el-Kautari – Kantari, Barrada (el-Hamdaui, 75.), Safni, Belgazuani (Bergdis, 63.) – Kaddiui (Hafidi, 53.), el-Arabi.
Dél-Afrika: Khune – Ngcongca, Khumalo, Sangweni, Masilela – Furman, Mahlangu (Dikgacoi, 92.), Phala, Parker (Letsholonyane, 76.) – Mphela (Serero, 51.), Rantie.
Gólszerzők: el-Adua (10. perc), Hafidi (82.), ill. Mahlangu (71.), Sangweni (86.)
Sárgalapok: Belgazuani (28. perc), Hafidi (57.), Safni (66.), illetve Ngcongca (34.), Parker (74.)

Marokkó sosem játszott a tornán valós tudásának megfelelően, ezért talán megérdemelt a kiesése is. Az észak-afrikai ország legjobbjai (?) ma játszottak a legjobban, kétszer is megszerezték a vezetést a házigazdák ellen. Az első félidőben rendkívül álmos volt a ,,Bafa bafana”, amit már a 10. percben kihasznált Isszam el-Adua. A gólban egyébként rendesen benne volt Khune kapus is. Ha 45 percig tartott volna a mérkőzés, Marokkó továbbjutott volna, ám a második játékrészre jócskán feljavult a házigazda játéka. Mahlangu a 71. percben kiegyenlített, azonban Hafidi ismét vezetést szerzett a marokkóiaknak, a 82. minutumban. Ám nem tartott sokáig az örömük, ugyanis az ekkor már jókora labdabirtoklási fölényben látszó dél-afrikaiak újra egalizáltak, ezt követően pedig már nem változott az eredmény. A rendező ország válogatottja ott van a negyeddöntőben, az esélytelenek nyugalmával rendelkező Angolával.

Az A csoport végeredménye: 1. Dél-Afrika 5 pont (4-2), 2. Zöld-foki K. 5 pont (3-2), 3. Marokkó 3 pont, 4. Angola 1 pont.

Szerző: Balogh József