Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El Clásico: Mi nézők, csak nyertesek lehetünk – beharangozó

Vérbeli rangadókkal folytatódik a héten a spanyol kupa programja, immáron a döntőbe jutás a tét. Természetesen nem megfeledkezve az Atletico Madrid, és a Sevilla remeknek ígérkező párharcáról, a világ labdarúgásának szerelmesei feltehetően óriási figyelemmel kísérik majd a klasszikus összecsapás, vagyis a Real Madrid, és a Barcelona együttesei párharcának első felvonását.

Bár a bajnoki pontvadászatban szokatlan, de jelentős, mintegy 15 pontnyi űr tátong a két gárda között, alig valamivel a szezon felét követően, feltehetően a megszokott nagy küzdelmet, és remélhetőleg látványos mérkőzéseket láthatunk. Mindkét tizenegy nagyarányú győzelemmel hangolt a találkozóra, a madridiak 4-0-s arányban fektették két vállra a Getafe, míg a katalánok 5-1-re páholták el az Osasuna legénységét a Primera Division hétvégi fordulójában. Mintha a két ikon is üzenni akart volna egymásnak: Cristiano Ronaldo három, míg Lionel Messi négyszer volt eredményes, bizonyítván félelmetes formájukat. Legutóbbi, őszi madridi összecsapásukkor is csak a két Aranylabdás talált a kapukba, akkor fordulatos 2-2-es eredmény született Barcelonában. Ahogy José Mourinho, a fővárosiak trénere egy korábbi interjúban megemlítette, már nem bízik a bajnoki cím megvédésében. Nem valószínű, hogy plusz motivációra lenne szüksége fiainak egy Barca elleni rangadó előtt, esetlegesen még több energiát lesznek képesek játékosai mozgósítani, nagyobb koncentrációval léphetnek pályára. A királyiak a negyeddöntőben a Valenciát búcsúztatták, 3-1 –es összesítéssel. Meglehetős érvágás lehet viszont számukra, hogy mind sérült, és eltiltott játékosokat is nélkülözni kényszerül a portugál Special One. Mint ismeretes, Casillas, és Pepe is a maródiak listáján van, valamint a valenciai visszavágón legutóbb idő előtt kellett kiállítás miatt elhagynia a játékteret Di Mariának, és Contreaónak, az eltiltottak sorához pedig sárga lapok miatt csatlakozott Ramos is. A csapat karmestere Özil, a klub hivatalos honlapjának azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek azért, hogy legyőzzék legfőbb ellenfelüket, és szurkolóiknak ajánlhassák sikerüket.

A barcelonaiak malagai továbbjutásukkal, és az Osasuna kiütésével feledtették a másfél héttel ezelőtti, a most futó szezonban beszedett első vereségüket. Az idén legtöbbet pályára lépők közül mindenki egészséges, így várhatóan a legerősebb összeállításban vehetik fel a küzdelmet a Bernabeuban. Több hír is felröppent a napokban a gárda, a jelenlegi kupasorozatban legeredményesebb barcelonai támadójával, David Villával kapcsolatban. Egyelőre úgy tűnik, hogy sem az Arsenal, sem a Juventus mezét nem ölti magára a közeljövőben, és továbbra is a gránátvörös-kék híveket boldogíthatja majd góljaival. A spanyol listavezető másodedzője, Jordi Roura nagyon kemény ütközetre számít, csapata honlapjának úgy nyilatkozott, hogy minden eddiginél jóval veszélyesebb Realra számít, és nem szabad a bajnokság állásából bármilyen következtetést levonni a kupameccsek kapcsán. A tréner első el Classicója lesz vezetőedzőként a csapat kispadján, mivel Tito Vilanova gyógykezelésen vesz részt. Elmondása szerint nyugalommal tekint a feladat elé, hiszen kivételes képességű játékosokkal dolgozhat együtt. Ugyanakkor tudja, hogy minden apró momentumnak nagy jelentősége lehet, mert a csapatok nagyon gyakran kiélezett, szoros 90 percet vívnak egymással.

A mérkőzés szerda este magyar idő szerint 21:00-kor kezdődik. A továbbjutás két találkozón dől el, a visszavágó a tervek szerint február 27-én lesz.

A másik ágon is igazi presztízs csata alakult ki, az Atletico Madrid, és a Sevilla csapatai feszülnek egymásnak a döntőbe kerülésért. Igaz, hogy az ebben a párharcban érdekelt felek között is nagy a pontkülönbség a tabellán, de egy kupacsatában ez nem feltétlenül játszik majd szerepet.

Annál is inkább így lehet, mivel a madridiak váratlan differenciájú vereséget szenvedtek el a hétvégén az Európa Liga döntőjében legyőzött ellenfelüktől, a Bilbaotól. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a csapat gólvágója Falcao sérült, és nem tudta segíteni társait. Nagy hátrányt jelenthet ez a csütörtöki találkozón is, de Simeone mester valószínűleg hazai pályán így is előny kiharcolására készül. Csapata a negyeddöntőben a másik sevillai együttest, a Betist búcsuztatta 3-1-es összesítéssel.

A Sevilla meglehetősen várakozáson alul szerepel az idei szezonban, decemberben edzőt is cserélt (Michel mestert Emery váltotta a kispadon). A kiesés nem fenyegeti az andalúzokat, de ha szeretnének kijutni a nemzetközi porondra, szükséges bevekeredniük magukat a Copa del Rey fináléjába. Bíztató lehet részükről, hogy a hétvégén 3-0 –ra legyőzték a Granadát, aki ellen Negredo is betalált. Az előző körben a Zaragozán léptek túl, 4-0-s összesítéssel.

A kezdő sípszó csütörtök este lesz, 22:00-kor.

Szerző: Hidegh Gergely Béla