Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Premier League: Hattyúk tava!

Túl van 21 fordulón a Premier League mezőnye, tehát kicsivel, de átlépték a bajnokság felén. Ennek megfelelően kezd kirajzolódni, mely csapatoknak kell majd aggódni a bennmaradásért. Ha most érne véget a világ legerősebb bajnoksága, akkor a Newcastle United, a Sunderland és az Aston villa búcsúzna az élvonaltól, de a Swansea City, a Bournemouth és a Norwich City is aggódhat nehogy a kiesést jelentő vonal alatt végezzen a szezon végén. Cikkünkben a kiesőjelölt Swansea City csapatának helyzetével, lehetséges erősítéseivel, távozóival és bennmaradási esélyével foglalkozunk.

swansea-city-7

Igazi tündérmese, ami a hattyúkkal történt az elmúlt években, hiszen a klub évtizedekig az alacsonyabb osztályú bajnokságok egyik állandó résztvevője volt. A 2010/2011-es Championship szezon végén, a rájátszásban azonban sikerült kiharcolni a feljutást a Premier Leaguebe. A következő szezonban rögtön a 11. helyen végeztek a walesiek a Brendon Rodgers irányításával, aki a szezon végén Liverpoolba távozott. A 2013/2014-es szezonban már Michael Laudrup vezetésével a 9. hely elérése mellett sikerült megnyerniük az angol Liga Kupát is a walesieknek. A következő szezonban újra sikerült az előrelépés, hiszen a hattyúk a 8. helyen végeztek a bajnokságban és az Európa Ligában is kipróbálhatták magukat, ám a sikeredző Laudrup távozott a szezon közepén helyét az egykori Swansea játékos Garry Monk vette át.

A klub a sikereit a tudatos építkezés mellett remek igazolásainak köszönhette. Olyan játékosok játszottak a csapatban az elmúlt években, mint Danny Graham, Michael Vorm, Michu, Wilfried Bonny és Joe Allen. Ahogy az lenni szokott a kisebb csapatok általában nem tudják megtartani legjobbjaikat, ez alól pedig a walesi csapat sem volt kivétel. A Tottenham, a Manchester City és a Liverpool mind súlyos font milliókat fizetett az előbb említett játékosok valamelyikéért. Hiába érkeztek helyükre olyan játékosok, mint Gomis, André Ayew, Federico Fernandez és Éder a pótlásuk azonban nem sikerült tökéletesen.

Részben ennek köszönhető, hogy a 2015/2016-os szezonban nagyon gyengén muzsikálnak a walesiek. A 21 forduló alatt 4 győzelem és 7 döntetlen mellett 10 vereséget is elszenvedtek már a hattyúk és mindössze 19 gólt lőttek a 30 kapott gól mellett. A gyenge eredmények miatt decemberben menesztették Garry Monk vezetőedzőt, helyére pedig Alan Curtist nevezték ki megbízott managerként.

A csapat tehát erősítésre szorul, hogy megőrizze tagságát a Premier Leagueben illetve, hogy a következő szezonban újra stabil középcsapat lehessen. A következő játékosok érkezésére és távozására van jelenleg a legnagyobb esély.

Nigel-de-Jong-Holland-vs-Denmark_2779634

Nigel de Jong: A walesi csapat közel 4 millió fontot ajánlott az AC Milannak a holland válogatott kőkemény védekező középpályásáért. A 31 éves játékos korábban nyert már Premier League-t és FA Kupát a Manchester Cityvel, emellett bizonyított már a holland a német és az olasz bajnokságban valamint megjárt már több EB-t és VB-t is. Tapasztalata nagy segítség lenne a roppant gyengén védekező csapatnak.

A Swansea City egyelőre minden más kiszemeltjéről lemaradt, hiszen Virgil van Dijk a Southamptonban, Dame N’Doye pedig a Sunderlandben folytatja pályafutását, míg Giovanni Simeone (Diego Simeone fia) nem akar a walesiekhez szerződni. A helyzetet pedig súlyosbítja, hogy két kulcsjátékos is távozhat a csapattól.

Ashley Williams: A walesiek csapatkapitánya 2008 óta játszik jelenlegi klubjában, melyben már több mint 300 meccset játszott le és az angol bajnokság egyik legjobb védőjévé nőtte ki magát. A pletykák szerint a mostani gyenge szereplés egyik legfőbb okát a walesi védőben látják, a klub vezetői ezért szeretnék őt eladni. Érdeklődőből nincs hiány, hiszen az Everton, a Liverpool és a Crystal Palace is szívesen kifizetné a játékos 12 millió fontos vételárát.

Jonjo Shelvey: Az angol középpályásnak és jelenlegi klubjának sem megy túl jól a bajnokságban, hiszen jelenleg csak 17.-ek a tabellán. A pletykák szerint a csapat egyik legjobbja, Shelvey szívesen távozna, akit a Crystal Palace is vinne a Newcastle mellett. McClaren stabil helyett biztosítana neki a kezdőcsapatban, ami a franciaországi EB előtt kulcskérdés a játékos számára. Nagy kérdés persze, hogy 8 millió font elég-e a walesi csapat egyik legjobbjáért.

Véleményünk szerint a csapat magára fog találni és néhány erősítéssel gond nélkül bent fog maradni a Premier Leagueben.

Berbás Péter