Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa veretlenjei I.: Olympiakos Pireus

Rövid, hatrészes sorozatban mutatjuk be az öreg kontinens még veretlen együtteseit. Ez természetesen az élvonalbeli csapatokat tartalmazza majd.

pireus1

Nem sok csapat büszkélkedhet azzal a teljesítménnyel, hogy hazája bajnokságában veretlenül áll. Kimondottan igaz ez a görögökre, ahol az Olympiakos egyeduralkodó ebben a szezonban, és bár hétfőn megszakadt szédületes győzelmi szériája, így is jókora előnyre tett szert a többiekkel szemben, azaz már-már bajnoknak tekinthető.

Kétség sem fér hozzá, hogy jelen pillanatban a hellének ülnek a képzeletbeli lista élén e tekintetben, habár pontszámban „csak” a harmadikok.

De nézzük miként is szerepeltek eddig Marco Silva legényei. Ki kell emelni, hogy kora alapján még futballozhatna a portugál tréner, hiszen mindössze harmincnyolc esztendős. És igazából ez az első olyan munkahelye, ahol nagy elvárásokkal kell szembenéznie. Nem is teszi sikertelenül, hiszen a tizenhat csapatos élvonalban még veretlen. Méghozzá alig túl a bajnokság felén, tizenhat ponttal megelőzve a második helyen tanyázó AEK Athén együttesét.

process

A csapat góljai is azt mutatják, igencsak közel a 43-ik bajnoki elsőség. Átlagban 2,66 gólt szereznek, összesen 48 találatnál járnak, míg az ellenfelek mindössze tizenegy alkalommal találtak be a Pireus hálójába. A legeredményesebb egy nem kifejezetten gólszerző középpályás, Konstantinos Fortounis, aki tizenhárom góljával a liga mesterlövészei között is vezet, s emellett hét asszisztot is jegyzett már a válogatott labdarúgó. Mögötte Brown Ideye áll héttel, Jimmy Durmaz öttel, Alejandro Dominguez és Alberto Botía négy-négy góllal követi.

Statisztika:
18 bajnoki, 17 győzelem, 1 döntetlen, 0 vereség, 48-11, +37 gólkülönbség, 52 pont

Házi góllista:
13 gól: Fortounis
7 gól: Ideye
5 gól: Durmaz
4 gól: Dominguez, Botía
3 gól: Milivojevic
2 gól: Felipe Pardo
1 gól: Sebá, Massuaku, Kasami, Finnbogason, Dossevi, Bouchalakis

pireus3

Gólpasszok:
7 assziszt: Fortounis
6 assziszt: Durmaz
3 assziszt: Ideye, Pardo, Hernáni
2 assziszt: Massuaku, Dominguez
1 assziszt: Milivojevic, Cambiasso, Kasami, Finnbogason

Legnagyobb győzelem:
PAS Giannina 5-1 (hazai környezetben)
AEK Athén 4-0 (hazai környezetben)

Európai színtér:

op-ars

Miután a 2014-2015-ös bajnokságot is megnyerték a görögök, indulhattak a Bajnokok Ligájában, a szereplésükre nem lehet panasz, ám a csoportkörből már nem jutottak tovább, így tavasszal az Európa Ligában folytathatják. Figyelemre méltó eredményük az idei évadban az Arsenal elleni idegenbeli sikerük, ami nagy fegyvertény, annak ellenére, hogy nem sokat ért.

Mérleg a BL-ben:
Csoportkör
6 mérkőzés 3 győzelem, 0 döntetlen, 3 vereség, 6-13, -7 gólkülönbség, 9 pont.

Gólszerzők:
3 gól: Felipe Pardo
1 gól: Brown Ideye, Alfred Finnbogason, Konstantinos Fortounis

A folytatásban az El legjobb harminckét együttese között a belga Anderlecht ellen lépnek pályára a hellének, és jó esélyük van arra, hogy a nyolcaddöntőben is érdekeltek legyenek, ehhez azonban a belgáknak is lesz egy-két szava.

Gavalovits Sándor